Horoskop: Kako čustvujete glede na vaše znamenje?

Posebnost vode je, da nima oblike. Prilagaja se vsaki obliki in vsakemu modelu, bodisi rečni strugi, studencu ali kozarcu. Ni potemtakem logično, da voda v astrologiji simbolizira čustva, ki so tako kot voda brezoblična, fluidna, izmuzljiva in spremenljiva?

Horoskop: Kako čustvujete glede na vaše znamenje? (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2018

So najzapletenejši vidik naše osebnosti, saj se pojavijo iznenada, marsikdaj povsem nehote in nenadzorovano, njihova silovitost pa lahko povzroči pravo uničenje.

Vsi želimo občutiti varnost, ljubezen, razumevanje in sprejemanje. In nagon, da zadovoljimo vse naštete potrebe, je gibalo vsega, kar počnemo. Naše želje so podobne rečni strugi, po kateri se pretaka reka naših čustev. Kadar točno vemo, kaj želimo, bo reka čustev tekla silovito in nemoteno, tako kot ogromni veletoki. Če so naše želje nejasne in zmedene, pa bo naša reka čustev naletela na vedno nove ovire in iskala svojo pravo pot. Včasih čustva potisnemo globoko vase in takrat pravimo, da reka preprosto ponikne, se skrije na varno in se hrani z našo negotovostjo, strahovi ali zadrego, medtem ko mučno išče pot nazaj na površino, kjer bo lahko spet svobodno tekla in se predajala brezbrižni fluidnosti.

Kadar so naša čustva kristalno jasna, čista in iskrena, se nihče ne more upreti njihovi nedolžnosti, iz katere se rojeva moč ustvarjanja, obnavljanja in ljubezni. Toda, resnici na ljubo, smo v svojih življenjih ves čas izpostavljeni različnim preizkušnjam, soočenjem, prepirom, zavisti, ljubosumju, tekmovalnosti, besu in sovraštvu, s katerimi zelo hitro onesnažimo svoje kristalno čiste studence in s tem svoje celotno bitje. Takrat ko je naš svet zastrupljen, umazan in uničevalen, je čas za novi začetek, ki ga simbolizira mitološka podoba velikega potopa.

Plimovanje

Zgodba o vesoljnem potopu je stara toliko, kot je staro človeštvo. Najstarejši znani izvor te zgodbe je sumerski in govori o junaku Siusudri; v babilonskem epu o Gilgamešu mu je ime Utnapištim; v grški mitologiji govori o Devkalijonu, v hinduistični o Manuju, v svetopisemski zgodbi pa nastopa kot Noe.

Ne glede na to, kako je ime glavnemu junaku, je zgodba vedno enaka: Junak od svojega božanskega očeta izve, da bodo bogovi kaznovali izprijeni svet z velikim potopom, da bi preprečil izkoreninjenje ljudi, živali, rastlin in sveta, kot ga poznamo, in naš junak mora zgraditi plovilo in vanj spraviti čim veš rastlin, živali in dragocenosti, ki bi omogočile nadaljevanje življenje. Medtem ko osvobojene vode s svojim silnim besom in srdom uničujejo vse pred seboj, majhno plovilo našega junaka lebdi na razbesneli gladini in v svoji notranjosti čuva bistvo življenja.

Junak vesoljnega potopa simbolizira zavestni del našega bitja, ki se sooča z nenadzorovanimi čustvenimi silami. Nagonski občutki včasih s svojo silovitostjo nadvladajo razum in povzročijo čustveni potop, ki ste ga v trenutkih navala besa, jeze, žalosti ali razočaranja po vsej verjetnosti kdaj občutili tudi sami.

Ko najbolj boli in ko se vam zdi, da se vam bo zmešalo ob bolečine, razum ne more vzpostaviti potrebnega ravnovesja, ki bi vam omogočilo, da globoko zadihate in zajezite čustveno plimovanje v svoji notranjosti. Medtem ko nagonske sile izvirnih občutij prevzamejo popoln nadzor, naš razum kot ladja nemočno plove po razburkanem morju in čaka, da najhuje mine. In ko se to zgodi, spet posije sonce in svet (življenje) zaživi v popolnoma novih, prerojenih in čistih barvah.

Kako astrologija opisuje simbolično reko čustev, kako jo lahko onesnažimo in kako očistimo? Odgovore poiščite v nadaljevanju.

Oven, lev in strelec

Vroče podzemne vode

Vaša čustva so podobna vročim podzemnim vodam, ki se nevidno pretakajo globoko v središču vašega bitja. Toplino vaše osebnosti je zaznati v strasti, ki zaznamuje vse, kar počnete v življenju. Čustvene vode vašega notranjega sveta se pretakajo s silno močjo, oblikuje pa jih vaša potreba po izpostavljanju svojega ega in voditeljskih sposobnosti.

Čustva izražate neposredno. Želite občutiti ljubezen in sprejemanje, s svojimi toplimi čustvi pa lahko grejete vse okrog sebe. Žal jih lahko sem in tja tudi pošteno opečete, saj ste nagnjeni k dramatiziranju in pretiravanju. Takrat čustva bruhnejo na dan kot kipeči in grozeči gejzir. Prav tako hitro, kot se razburite, pa se k sreči tudi pomirite.

Prečiščevanje ega

Ego lahko v svoji pomembnosti postane preveč naglašen, usmerjen sam vase in pretirano ponosen. Vaše simbolične čustvene vode se lahko kaj hitro umažejo zaradi sebičnosti, arogantnosti, oholosti ali nesramnosti, zato jih morate v tem primeru čim prej očistiti in poskrbeti, da se bodo v vašem srcu spet naselili velikodušnost, sočutje do drugih in čista ljubezen. Z obredom očiščenja se učite skromnosti, ponižnosti, služenja in poslušanja.

Če ne boste prvi in najboljši, ne boste doživeli vesoljnega potopa. Naučiti se morate, da ne morete imeti vedno prav, čustvo, ki bo najbolj očistilo vašo dušo, pa je prav ljubezen. Ko čutite, da vas spoštujejo in da ste ljubljeni, izžarevate toplino, ste radodarni in optimistični. Takrat bodo čiste vode vašega bitja navdahnile pogum, samozavest in ustvarjalnost, prav iz teh lastnosti pa izvira vaša velikodušna avtoriteta.

Bik, devica in kozorog

Široke reke občutij

V vaši notranjosti se pretakajo mirne in zanesljive vode širokih rečnih poti. Zelo redko se zgodi, da razsipavate s svojimi čustvi, saj jih vedno usmerjate v resnični, t. j. dosegljivi cilj. Svojo ustvarjalno energijo boste vedno izkoristili za to, da bo svet postal plodnejši, lepši in varnejši tako za vas kot za druge.

Stabilni odnosi, za katere so značilna preprosta in čista čustva, vam pomagajo, da se počutite varno tudi na telesni ravni. Niste nagnjeni k čustvenim izpadom, pa naj bodo ti pozitivni ali negativni, poplava vaših čustev pa se po navadi zelo dolgo pripravlja in jo je zlahka predvideti.

Prečiščevanje navad

Vaša potreba po ustvarjanju varnega prostora zase in za svoje bližnje je tako izražena, da lahko zato postanete nepopustljivi, brezčutni in pretirano varčni. Rutina vam ponuja varnost, a ne prinaša napredka, zato se morate znebiti rutinskih navad, ki vas samo ovirajo. Svojih močnih čustev nikar ne ovirajte, saj lahko ta na dan privrejo takrat, ko je najmanj treba.

Dovolite jim, da se čim nežneje izlijejo in naredijo prostor novim, pozitivnejšim čustvom. Bodite čim bolj velikodušni, popustljivi in se odprite novostim. Vaša varnost s tem ne bo ogrožena; lahko se kvečjemu naučite kaj novega o sebi, o svojih čustvih in o svetu, ki vas obdaja.

Dvojčka, tehtnica in vodnar

Valovi na odprtem morju

Vaše čustvovanje je podobno igrivim valovom na odprtem morju, saj je ves čas pod vplivom vaših nemirnih misli. Včasih so vaša čustva plitka in komaj zaznavna, včasih pa spominjajo na divje in uničevalne nevihtne valove, ki rušijo vse pred seboj. Kakršnikoli so že, bodo ti valovi vedno ostali na površini, saj slutite, da je v vaši notranjosti vam popolnoma neznani svet, ki ga ne želite (ali pa nočete) raziskati.

Zanimajo vas raznovrstna in prefinjena človeška čustva, nagnjeni ste k analiziranju tako svojih kot tujih čustev, obenem pa imate na zalogi vedno dober nasvet. To ne pomeni, da niste sposobni poglobljenega čustvovanja. Prej bi lahko rekli, da ste zelo občutljivi in da se izogibate situacij, ki bi vas lahko prizadele.

Prečiščevanje uma

Tudi ko se na površini odvija prava nevihta, v globini morja vlada tišina. Dobro bi bilo, da se junaško potopite v globine svojih čustev in dovolite, da poživljajoče vode prodrejo do vašega srca. Vaše srce namreč pozna skrivnosti ljubezni in odgovore, ki jih vse prevečkrat iščete zunaj sebe.

Z meditacijo skušajte najti notranji mir in očistite svoj um, ki se pretirano zanaša na intelektualno razmišljanje, pretirano (in za čustveno srečo marsikdaj nepotrebno) znanje in hladne miselne vzorce. Poživljajoče čustvene vode izvirajo iz modrosti srca in osebnih izkušenj, ne pa iz intelektualnih floskul in površnih odgovorov, naučenih iz knjig.

Rak, škorpijon in ribi

Oceani in morja

Pripadate družini vodnih znamenj, kar pomeni, da je čustvena energija bistvo vašega bitja. Svet doživljate s srcem, ki je vaš vodnik, učitelj in uteha. Ni vas strah zabresti v skrivnostne globine najrazličnejših čustvenih izkušenj in se predati, da vas ta prežamejo do obisti. Zavedate se, da ste sposobni preboleti tudi najgloblje bolečine.

Pogumno obvladujete oceane čustev, ki po vašem mnenju v sebi hranijo najlepše bisere ljubezni, poglobljenega razumevanja in sočutja. Ste izredno ustvarjalni, saj svoje zamisli črpate iz neskončnega vira čustev. Vedno iščete čustveno varnost, ko najdete sorodno dušo, pa se v ljubezni popolnoma predate in ste zvesti do konca.

Prečiščevanje srca

Poudarjena čustvena energija predstavlja precej nestabilna tla pod vašimi nogami. Včasih so lahko čustva premočna, zato vam in vašim bližnjim namesto podpore in varnosti nudijo nepotreben stres in breme. V odnosu s partnerjem zlahka pozabljate nase, vse to zaradi želje, da bi se stopili z njim. Ker hrepenite po čustveni varnosti, želite čustveno nadzirati vse okrog sebe, od tod pa izvirajo ljubosumje, posesivnost in nadzorovanje.

Čeprav radi lebdite v oceanu čustev, ste nagnjeni k menjavanju čustvenih razpoloženj, zato ste lahko pretirano občutljivi in muhasti. Svoje srce boste najlažje očistili, če si boste dovolili, da z jokom premagate vse čustvene tegobe, ki težijo vašega duha. Ljubezen, ki se skriva v vas, je neskončna, dovolite, da postane tudi brezpogojna.

Marta Pirnar Tittle, Senka Ljubić