Hrana in astrologija: Katerega elementa imate preveč in kateri vam primanjkuje

15. 8. 2015
Deli
Hrana in astrologija: Katerega elementa imate preveč in kateri vam primanjkuje

Najenostavnejši način, da ugotovite, kateremu tipu pripadate, je Sončno znamenje. Če pa poznate tudi stanje preostalih planetov v svoji rojstni karti, se lahko še bolj poglobite in ugotovite, katerega elementa je preveč in katerega vam primanjkuje.

Zemeljski tip (bik, devica, kozorog)

Element zemlje vlada sestavi kosti, zemlja je potrebna za rast in razvoj, razmnoževanje in obnavljanje tkiva. So morda prisotne težave s preveliko telesno težo? S hormoni ali žlezami? Pozitivni odgovori na ta vprašanja so ponavadi povezani z zemeljskimi znamenji. Prevelik vnos hrane in mastna prehrana povzročata presežek. Premalo gibanja pa še poslabša celotno situacijo. Dobra stran pa so močni in lepi zobje. Zemeljski tip je zelo odporen proti mrazu, toploti in gripi, a ko zboli, se zelo težko pozdravi. Sumničavi so glede novih proizvodov in tistega, česar nikoli niso jedli. Če je vnos ogljikovih hidratov enak vnosu beljakovin, se lahko zelo hitro poveča teža. Težko se uprejo tudi sladkarijam.

Preveč elementa zemlje:

  • naredi telo težko, pasivno in leno,
  • počasna prebava in metabolizem,
  • groba koža,
  • skleroza,
  • pomanjkanje kalcija,
  • izpadanje las.

Lahka hrana, sadje, solate, zelenjava z začimbami, sokovi, juhe, čaji. Glavni obrok naj bo okoli poldneva, ko je prebavni sistem aktiven. Izogibati se je treba mlečnim izdelkom in pečeni hrani. Uporabljati je treba pekoče začimbe, kajenski poper, črni poper, da se dovede organizmu nekaj ognja.

Premalo elementa zemlje:

Ti ljudje pogosto ignorirajo svoje telo in jih ne zanima, kako bi se morali prehranjevati. Potrebujejo rutino, ki naredi njihovo življenje stabilnejše. Njihova hrana mora biti močna in hranljiva, npr. krompir, korenje, mlečni izdelki. Zelenjava naj se postreže s sirom in maslom. Seveda pa je treba paziti, da se ne preseže vnos sladkorja in maščob. Pomaga tudi uživanje mesa.

Ognjeni tip (oven, lev, strelec)

Ogenj vlada prebavi, on prečiščuje telo in odnaša bakterije, viruse in druge nečistoče. Ravno zato se ognjena znamenja brez težav borijo z boleznimi. Njihovo telo se bori že samo, tako da niso nagnjeni k pogostim prehladom, virusom ...

Lastnosti ognjenega znamenja sta moč in energija. To so neposredni ljudje, ki vedno pridejo do cilja. Njihov egoizem jih prisili v to, da potrebujejo več energije in močno hrano. Količina hrane, ki jo zaužijejo, je majhna, vendar pogosto segajo po prigrizkih. Radi imajo meso in ga pogosto pripravljajo na nezdrave načine, kar jim lahko škodi. Nič čudnega ni, da je v tej skupini največ srčnih bolezni. Njihov tempo je prehiter. Za hrano bi si morali vzeti več časa.

Preveč ognja

Ko je ognja preveč, začnejo v sebi goreti. Preveč impulzivno, stresno življenje jih vodi v povišan krvni tlak in druge bolezni, povezane s stresom. Priporočljivi so lahka hrana, ki zmanjšuje energijo, ter sadje in zelenjava, ki jih nekako uravnovesita. Izogibati se morajo rdečemu mesu in začinjeni hrani. Kamilica in drugi umirjajoči čaji jim dobro denejo.

Premalo ognja

Težko se borijo proti bolezni. So občutljivi in prazni, kar se tiče življenjske energije. Prebava hrane je počasna, zato se lahko začnejo kopičiti odvečni kilogrami, ki povzročajo še slabše počutje. Izogibati se morajo hladne in jesti toplo hrano. Pomagajo lahko tudi cvetača, zelena in grah. Mlečne izdelke je treba uživati le občasno. Glavna jed naj se je kot zajtrk, ampak vedno ob istem času.

Zračni tip (dvojčka, tehtnica, vodnar)

Element zraka vlada živčnemu in krvnemu sistemu. Ljudje zraka se zelo hitro prilagodijo in imajo hitre ter prodorne misli. Pretirana aktivnost, občutljivost, utrujenost, suha koža in težave s kapilarami so njihovi glavni problemi. Da se prizemljijo, potrebujejo hrano, ki je lahko prebavljiva. Najbolje se počutijo po obroku testenin z zelenjavo ali po mešani solati, ki mora biti poleg odličnega okusa tudi mamljivega videza. Izogibati bi se morali težke hrane, maščob in sladkarij, ki jih ponavadi napadejo, ko so v stresni situaciji.

Preveč zraka

Prevelik vnos sladkarij, še posebej čokolade, ki jo zračna znamenja obožujejo, povzroči hiter dvig telesne teže in slabo počutje. Ko so napeti in nervozni, naj se izognejo prigrizkom, saj navadno, ko začnejo jesti, ne morejo nehati. Vsak dan naj bo na jedilniku zelenjava, še posebej zelene barve. Omake bi morali kombinirati z oreščki ter brez moke in kisle smetane.

Premalo zraka

Ko je zraka premalo, se pojavljajo težave s pretokom energije skozi telo. Oslabljen imunski sistem se lahko popravi z vnosom mineralov, kot sta kalcij in magnezij, ki sta nujno potrebna. Priporočljivi so tudi probiotični jogurti in kefir. Zaželena je suha in lahko prebavljiva hrana. Izogibajo naj se težki hrani in rdečemu mesu. To so ljudje, ki želijo vse poskusiti in se potem odločajo, ali jim je okus všeč ali ne.

Vodni tip (rak, škorpijon, ribi)

To je najbolj občutljiva skupina ljudi, ki poleg od hrane živi od čustev. Pravzaprav je pri njih vnos hrane tesno povezan z njihovim čustvenim stanjem. Nezadovoljstvo je povezano z veliko količino sladkarij, prigrizkov in škodljivih snovi, ki povečajo njihovo telesno težo. Zaradi zadrževanja vode v telesu so najbolj nagnjeni k debelosti. Po drugi strani pa so mojstri kuhinje, ki so jim poznane najbolj neverjetne kombinacije začimb, ki ustvarijo odličen okus. Meso je na njihovem krožniku skoraj obvezno.

Preveč vode

Preveč svojega časa žrtvujejo za pripravo hrane. Imajo počasno prebavo, ki jih dostikrat pusti na cedilu. Pri njih se pogosto pojavljajo tumorji, ciste in druge bolezni, zato je nujno, da več časa posvetijo rekreaciji. Priporočljivo je uživanje tople, lahke hrane, v manjših obrokih, večkrat na dan. Izogibajo naj se sadju in zelenjavi, ki vsebuje veliko vode. Zelenjavo je treba prekuhati in soliti, ampak v minimalnih količinah. Pecivo naj jedo posebej, najbolj priporočljivo je nekaj časa po glavnem obroku. Pijejo naj čaj lipe, bazilike ali timijana.

Premalo vode

Pri tem je problem, da se strupi ne odvajajo iz telesa in se kopičijo ter povzročajo različne bolezni. Tkivo je dehidrirano, pojavijo se težave s spanjem. Koža postane suha in telo šibko. Izogibati se je treba korenju in zeleni. Uživati je treba živila, ki vsebujejo veliko vode, npr. lubenico, kumarice, paradižnik ... Voda v telesu se lahko nadomesti tudi s sadnimi ali zelenjavnimi naravnimi sokovi, ki pa bodo vsekakor izboljšali tudi počutje.

horoskop.si