Interpretacija ascendenta v znamenjih

Zodiakalno znamenje, ki je v trenutku rojstva določene osebe na vzhodnem obzorju, imenujemo ascendent (vzhajajoče znamenje) ali podznak. Podznak torej simbolizira naše rojstvo oziroma vstop v svet, kot ga poznamo, njegove značilnosti pa odražajo, kdo smo in kako doživljamo življenje.

Interpretacija ascendenta v znamenjih (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 7. 2016

Glede na to, da podznak predstavlja naš prvi vdih in prvi stik z življenjem, je ukoreninjen globoko v naši psihi in nam ves čas prišepetava: Takšno je torej življenje.

Če razumemo svoj podznak, razumemo tudi, kako se predstavljamo drugim in kako nas doživlja okolje. Če se zavedamo, da nas naše obnašanje večkrat pahne v konflikt z našimi notranjimi željami in potrebami, smo s tem naredili velik korak k sintezi naših zunanjih značilnosti in notranjega jaza. Spoj obeh povečuje našo sposobnost uravnoteženja naših energij in moči, ki vodijo k uspehom in sreči.

Če se niste nikoli našli v opisu svojega sončnega znamenja, preverite, v katerem znamenju je vaš podznak. Morda bo potem marsikaj veliko bolj jasno.

Ascendent v Ovnu

Oven si želi zmage. V vsem hoče biti prvi in je izredno ambiciozen, zato je vedno pripravljen na akcijo, v kateri pa je marsikdaj brezobziren. Tudi v otroštvu ni izbiral sredstev, da bi si pridobil pozornost staršev, pa čeprav marsikdaj na škodo svojih bratov in sester. Z lahkoto se prilagaja okolju in okoliščinam, saj zna poenostaviti težave, s katerimi se kdaj pa kdaj sooča. Njegova občutljiva točka je glava, zato so možni pogosti glavoboli in težave z vidom, pa tudi težave z ledvicami. Zdravstvene težave so posledica psihičnih napetosti. Osebe s podznakom v Ovnu imajo veliko ljubezenskih razmerij, kljub temu pa hrepenijo po enem partnerju, do katerega so izredno pravični.

Ascendent v Biku

Osebe s podznakom v Biku so veliko bolj posesivne in nagnjene k materialnim dobrinam, kot pa tisti, ki so rojeni v tem znamenju. Obkrožajo se s premoženjem in zdi se, kot da lahko le tako uživajo v življenju. Rutina in materialna varnost jim največ pomenita. Posebej izražena je tudi trmoglavost, zato težko razumejo, da imajo drugi ljudje drugačne poglede kot oni. Zaradi počasne prebave so nagnjeni k debelosti ter težavam s ščitnico. So strastni in zahtevni do partnerja, seks jim je zelo pomemben. Iščejo partnerja, s katerim si delita močno spolno privlačnost, poglobljena čustva in prijateljstvo.

Ascendent v Dvojčku

Dvojčki v podznaku so sumničavi do vsega, kar se ne more prepričljivo dokazati. Kljub temu jih duhovna in okultna plat življenja izredno privlačita. V ljubezenskih odnosih so večni optimisti, ki iščejo prijateljstvo in skupne interese, ki jih intelektualno izpopolnjujejo. Cenijo samostojnost in svobodo v odnosu ter sovražijo vse, kar je povezano z ljubosumnostjo. Izogibajo naj se pretiranemu fizičnemu naporu in stresu, saj napetost in nervoza povzročata revmo in astmo.

Ascendent v Raku

Predanost in ljubezen do družine in bližnjih sta njihovi najbolj izraženi lastnosti. Ljubezen in nežnost sta značilni tudi za njihov poklic, zato jim ustrezajo poklici, pri katerih je treba skrbeti za druge. Osebe s podznakom v raku so izredno lojalni delavci in šefi. Zdravje jim je zelo pomembno, zato so večkrat brez potrebe zaskrbljeni za svoje zdravje in bolehajo za namišljenimi boleznimi.

Ascendent v levu

Dobro bi bilo, da bi se čim prej znebil občutka, da vse zna in zmore, saj ga to velikokrat ovira pri doseganju uspehov. Njegova osnovna motivacija so uspeh, visok življenjski standard in dokazovanje pred partnerjem. Kljub temu je veliko bolj pomembno, da je ustvarjalen, saj sicer ne bo prišel daleč v življenju. Njegov idealni partner je močna osebnost z izraženo individualnostjo in talenti, ki morajo biti drugačni od njegovih, saj bi se sicer hitro začel dolgočasiti. Na partnerjev uspeh je zelo ponosen. Nagnjen je k težavam s hrbtenico, predvsem če je napet in če si ne zaupa. V tem primeru priporočamo posvet s psihologom.

Ascendent v devici

Je analitičen in komunikativen, zato bi bilo dobro, da bi ti dve lastnosti v življenju kar najbolje izkoristil. Pretirano je samokritičen, zato se vse življenje trudi, da bi pridobil vero vase. Večkrat bi se moral pohvaliti in obenem ne podcenjevati svojih dosežkov. Pozitiven vpliv staršev v otroštvu mu je v veliko pomoč. Je nežen in poln ljubezni do partnerja. Osebe s podznakom v Devici se izogibajo prepirom. So zelo nervozni, zato imajo težave s črevesjem in z glavoboli.

Ascendent v tehtnici

Teži k stabilnemu in skladnemu (idealnemu) odnosu, zato se prav lahko zgodi, da redno menja partnerje, saj odnosi temeljijo na praznih upanjih in obljubah, ki vodijo k razočaranju. Zaljubljenost izhaja iz spolne privlačnosti, telesne lepote in užitkov. Svoje napake raje ignorira, kot da bi jih priznal in se spremenil. Potrebuje iskreno kritiko prijateljev, pa tudi samoanalizo. Je očarljiv, blag in nagnjen k duhovnosti, zelo pogosto je veren (odvisno od vpliva Neptuna). Nagnjen je k težavam z ledvicami in sečevodom.

Ascendent v škorpijonu

Odlikuje ga močna odločnost in dvomi v vse, kar ga obdaja. Včasih želi prevladati nad drugimi, zato se lahko prelevi v tirana. Je sposoben poglobljene samoanalize. V odnosih svoja čustva izraža lepo, nežno in izredno intimno. Materialna varnost mu je zelo pomembna. Je ljubosumen in tega ponavadi ne zna skriti. Psihične težave največkrat povzročijo težave v spolnosti.

Ascendent v strelcu

Ta večni optimist ljubi izzive. Z malo podpore lahko veliko doseže, saj zna povsem realno spregledati svoje napake in delati na tem. Odgovore na tisoče vprašanj, ki se porajajo v njegovi glavi, hoče takoj, saj mu primanjkuje potrpežljivosti in natančnosti. V odnosu išče iskreno prijateljstvo in intelektualni izziv. Da bi napredoval in se počutil koristno, potrebuje intelektualno svobodo. V nasprotnem primeru je lahko depresiven. Nagnjen je k pogostim spremembam življenjskega sloga in okolja, v katerem živi.

Ascendent v kozorogu

Pomanjkanje vere vase je poglavitni vzrok za neravnovesje. Na določenih področjih je ima preveč, predvsem v službi, na drugih, predvsem v čustvenih odnosih, pa veliko manj. Ker ne zna oceniti lastnih kvalitet, je pomembno, da prisluhne mnenju drugih, predvsem pohvalam in dobronamernim prijateljem. V odnosih, za katere si mora vzeti veliko več časa, je nežen in pozoren, po drugi strani pa za partnerja preveč skrbi in se vznemirja po nepotrebnem. Več časa bi moral posvetiti sproščanju, telesnim dejavnostim in konjičkom, saj bi se s tem znebil živčnosti, ki mu povzroča težave z želodcem. Glasba je najboljše sredstvo za sproščanje.

Ascendent v vodnarju

Je zelo samostojen, distanciran, včasih izoliran in precej trmoglav. V odnosih ostaja neodvisen. Njegov idealni partner je oseba, ki brez težav pristaja na to, da je drugo kolo, in ki služi kot podpora. Po drugi strani mora biti tudi nadarjena, saj je oseba s podznakom v vodnarju rada ponosna na ljubljeno osebo. Primanjkuje mu taktičnosti in diplomacije, nagnjen je k hipohondriji ali pa k ignoriranju bolezni. Njegove slabe točke so prekrvavitev in srce, zato je pomembno, da se veliko giblje.

Ascendent v ribah

Njegova prednost je, da tiho in izredno učinkovito deluje v ozadju, zato mu ne priporočamo vodilnih položajev. Nagnjen je k idealiziranju in sledenju drugim, pa čeprav se v njem skriva ogromno pozitivnih lastnosti. Če bi se zavedal lastne vrednosti, bi s tem pridobil samozavest. V odnosih je preveč kritičen do partnerja, kar lahko poruši odnos in pripelje do ločitve. Nagnjen je k hipohondriji.

Anđelka Subašić, priredila Marta Pirnar Tittle