Horoskop: Kako se jezite?

Vsi smo kdaj pa kdaj slabe volje in tudi najpozitivnejši med nami znajo pokazati svoje zobe. Poglejmo, kako se z negativnimi čustvi soočajo posamezna astrološka znamenja, kaj nas razjezi in kakšen je najboljši način za hlajenje našega borbenega razpoloženja.

Horoskop: Kako se jezite? (foto: profimedia) profimedia
19. 9. 2020

Oven

Ovna ni težko spraviti iz tira, saj kot ognjeno in kardinalno znamenje hitro pokaže svoja čustva, tudi negativna. Če mu kdo stopi na žulj, bo hitro okusil njegov gnev, ki se bo pokazal predvsem v obliki žaljivk in besa. V osebnih in poslovnih odnosih ga najbolj razjezi lenoba drugih ali pa nelojalnost oziroma nezvestoba, če ga s svojo potrpežljivostjo in mirno besedo ne morete pomiriti, pa se lahko njegova jeza zlahka prelije ne le v besedno, temveč tudi v fizično nasilje. Razbesnelega ovna zato ni varno še naprej zbadati, temveč je najbolje, da na njegove izbruhe sploh ne reagirate. V tem primeru se bo zelo hitro pomiril, pa tudi opravičil.

Bik

Biki so navadno tihi in imajo svoja čustva pod nadzorom. Ker so zelo potrpežljivi, jih je zelo težko spraviti s tira, toda ko se to zgodi, lahko pred pobesnelim bikom le bežite. Težko je reči, kdaj se bo to zgodilo, saj je lahko že en sam napačen pogled dovolj, da po mesecih miru in tišine sodu izbije dno in se iz njega razlije ves gnev, ki ga je bik zadrževal v sebi. Ko je jezen, je glasen, nesramen in po navadi objokan, če ga poskušate prehitro pomiriti, pa se bo tudi na vas usul plaz žaljivk. Najpogosteje ga razjezijo obtožbe, da je naredil nekaj narobe; če se kdo vtika v njegove osebne navade ali pa če na dan privleče že zdavnaj pozabljene zamere.

Dvojčka

Dvojčki znajo svojo slabo voljo zelo dobro skrivati, saj bodo zelo redko pobesneli in kričali, njihovo jezo pa boste vseeno lahko opazili v njegovem pogledu, ki bo švigal sem ter tja, in tresočih rokah, ki se bodo komaj zadrževale, da se ne bi koga lotile s pestmi. Bolj kot na druge so navadno jezni sami nase, zato se v njih lahko kopiči velika zaloga jeze, ki bi jo bilo zdravo vsake toliko časa spraviti ven. Najbolj jih razjezi dolgčas in če nimajo česa početi, bodo kar tako brez razloga začeli verbalno napadati svoje najbližje. Omeniti velja tudi, da znajo dvojčki izredno dobro umiriti jezo drugih in po navadi uspešno posežejo v prepire drugih.

Rak

Ker je rak vedno prijazen, očarljiv in skrben, sovraži prepire in negativna čustva, ki kdaj pa kdaj zabrbotajo tudi v njem. Po navadi je izredno strpen in ne izgubi živcev, toda če ga boste prizadeli, bo to zanj najhujši možni udarec, ki ga bo najprej pognal v osamo, potem pa v muhasto in tiho razpoloženje. Rekel ne bo ničesar in šele ko ga boste vprašali, kaj je narobe z njim se bo iz njega usul plaz solza, grenkobe in nepovezanih besed, ki bodo mešanica obtoževanja in samopomilovanja. Ko se bo sesedel kot kup nesreče, bo pravi čas, da se mu opravičite, še učinkoviteje pa bo, če boste zraven še sami potočili solzo ali dve. Potem ga objemite in počakajte, da se do konca potolaži.

Lev

Lev se hitro razjezi, a tega ne mara kazati drugim. V javnosti bo zato zelo redko priredil sceno, če pa že pride do tega, bo poskrbel, da bo rohnel nad vami toliko časa, da se boste počutili za meter manjši, kot ste, pri čemer vam seveda ne bo pustil priti do besede. Potem se bo ponosno obrnil in odkorakal stran, in vseeno mu bo, ali vas bo še kdaj videl ali ne, pa naj še tako boli. Seveda bo od vas pričakoval opravičilo, vprašanje pa je, kdaj (če sploh) ga bo sprejel. Razjezi ga marsikaj, od pomanjkanja dekorja v stanovanju pa do nepostlane postelje, najbolj pa ga razbesni, če kdo podvomi o njegovih sposobnostih ali njegovi iskrenosti. Takrat vam bo dal vetra z izredno sočnim repertoarjem ponižujočih žaljivk.

Devica

Devica je po navadi prej prizadeta kot jezna, vseeno pa se to kaže v krčevitem izpadu agresivnosti, ki je predvsem posledica samoobrambe, saj je takrat, ko je prizadeta, prepričana, da je ogrožena. Ker je izredno vešča v besedah, bo namesto žaljivk uporabljala pretkane besedne zveze, prek katerih vam bo dopovedovala, da ste navaden izmeček in da si ne zaslužite njene pozornosti, kaj šele ljubezni, in da vas ne želi videti nikoli več. Občasno bo svoje izpade popestrila z udarjanjem po mizi (če ste imeli doma stekleno, ste jo najbrž morali že zamenjati) ali pa z besnim loputanjem vrat. Kaj jo najbolj razjezi? Vaša (krivična) kritika, seveda, saj se ima devica za najpopolnejšo in najboljšo osebo na svetu.

Tehtnica

Tako kot devico tudi tehtnico najbolj razjezi, če jo kritizirate, saj je rada najlepša in najboljša in se tako tudi kaže pred drugimi. Prav zato se tehtnica prepira diplomatsko. To pomeni, da je na videz povsem mirna, iz njenih ust pa prihajajo podle in pikre opazke, pri čemer sta sikanje skozi zobe in grozeč pogled njena (zoprna) posebnost. Sama se zelo dobro zaveda, da je njena izvedba psihičnega nasilja izredno učinkovita, ker ji njen ugled zelo veliko pomeni, pa so tarča njenih prikrito nasilnih izpadov predvsem njeni bližnji, medtem ko pred znanci, sodelavci ali bog ne daj neznanci nikoli ne bo dala duška svoji pobesneli jezi.

Škorpijon

Škorpijoni se ne prepirajo radi in navadno ne izzivajo konfliktov; raje poskrbijo, da med njihovo strogo izbrano druščino prijateljev ni takšnih, ki bi jih izzivali in spravljali v slabo voljo. Če se že razjezi, boste to opazili šele, ko vas teden ali mesec dni ne bo poklical po telefonu ali se javljal na vaše klice, če živite z njim, pa bo njegov molk dovolj zgovoren, da boste vedeli, da je nekaj hudo narobe. Ko bo vendarle izdavil, kaj ga je razjezilo, bo to storil v mirnem, hladnem in pikrem tonu, ki lahko zelo prizadene, zato upamo, da imate dobre živce in čustva pod trdnim nadzorom, sicer se lahko med vama sicer vname glasen in nevaren prepir, v katerem je dovoljeno vse, tudi razbijanje steklenic.

Strelec

Strelci obožujejo intelektualne prepire, ki jim sami pravijo 'debate'. Po možnosti so še tako prefrigani, da načnejo temo, za katero dobro vedo, da bo razvnela vzdušje za mizo, potem pa modro molčijo in pustijo druge, da prepir opravijo namesto njih. Šele potem, ko je vse povedano, bo strelec modro povedal, kdo ima prav in kdo ne, toda takrat bodo drugi že naveličani konflikta in bodo le skomignili z rameni, tako da bo nazadnje res obveljala njegova. V osebnih odnosih se sicer hitro razjezijo zaradi nepomembnih malenkosti, a tudi hitro ohladijo, vmes pa ste lahko prepričani, da vam bo strelec zabrusil nekaj svojih resnic, ki se jih drži kot pijanec plota.

Kozorog

Kozorog se ne bo razkačil do onemoglosti; svojo jezo bo kanaliziral v prezirljivo obnašanje, s katerim vas bo (uspešno) poskušal ponižati in vam dati vedeti, da mu ne sežete niti do kolen. Takrat je najbolje, da ste tiho in ga pustite, da se umiri, čez nekaj dni pa se obnašajte, kot da se ni nič zgodilo. V poslovnih bitkah bo nastopil zelo odločno in trmasto branil svoje zamisli ali prepričanja, če mu bo kdo očital osebno hibo (ki najverjetneje izvira iz kakšne travme iz otroštva), pa se bo branil kot otrok in bil zelo hitro na robu solz. Kozorogi se lahko razjezijo tudi sami nase, saj so izredno zahtevni, tako do sebe kot do drugih, in menijo, da si nihče ne bi smel privoščiti napak, tudi on ne.

Vodnar

Vodnar se vedno trudi biti politično korekten, strpen, razumevajoč in sploh nekonflikten. Toda če kdo napada njegova prepričanja (za katera sam dobro ve, da so edina prava in poštena in pristni simbol nepokvarjene človečnosti), njegove somišljenike ali njegove bližnje, vodnar hitro pokaže svojo negativno plat. To naredi bodisi z glasnim prerekanjem in obtoževanjem, pri čemer na svojo stran hitro pridobi kar nekaj somišljenikov, ki vas bodo pripravljeni psihično in besedno razparati, ali pa s popolnim umikom in poznejšo zapoznelo reakcijo; to pomeni, da bo prihodnji dan potrkal na vaša vrata in vam kar na pragu dal vedeti, kako je razočaran nad vami in kakšna velika zguba ste.

Ribi

Ribe so tako družabne in prilagodljive, da se zelo redko znajdejo sredi prepira ali napete izmenjave besed. Vedno poskrbijo, da ne prizadenejo drugih, zato pa jih toliko bolj razjezi, če drugi prizadenejo njih. Če se to zgodi nenamerno, bodo le užaljeni in zahtevali opravičilo (ki ga bodo tudi dobili), če pa se kdo povsem namerno spravi na njih, ribe postanejo nesramne in žaljive, pri čemer jim je prav malo mar, kdo sliši njihovo vreščanje. Če njihovi osebni odnosi niso postlani z rožicami, začnejo ribe hitro dramatizirati in pretiravati v obtoževanju in očitkih, ko se pozneje pošteno zjokajo in pomirijo, pa so prve, ki se bodo opravičile za svoj izpad in si spet nadele veseli obraz.

Marta Pirnar Tittle