Kakšen dopust vam ustreza glede na vaš horoskop?

Dopust na morju, čeprav zveni kot nekaj najbolj samoumevnega, ni oddih, ki bi bil pisan na kožo prav vsakomur. 'Kolikor ljudi, toliko mnenj', pravi stari pregovor. Poglobite se vase in premislite, kaj vam v resnici najbolj ustreza, pri tem pa naj vam pomaga astrologija.

Kakšen dopust vam ustreza glede na vaš horoskop? (foto: profimedia) profimedia
13. 8. 2020

Dopust si vsak predstavlja po svoje. Ko imamo končno nekaj prostega časa, komaj čakamo, da bomo pobegnili stran od obveznosti vsakdana. Včasih kar ne vemo, kaj bi najprej storili: ali bi se naspali, odšli na potovanje, brali, se igrali z otroki, plavali, gledali svoje najljubše oddaje ... Zvezde nam bodo pomagale odkriti, kako naj svoj dopust uskladimo s svojo življenjsko energijo in dodobra spočijemo telo, um ter svoja čustva.

Današnji ritem življenja nam ponuja le malo priložnosti za temeljit oddih. Tudi če skrbimo zase in se vsak dan posvečamo drobnim obredom za sproščanje, se utrujenost nakopiči. Popoln oddih bi moral obnoviti celostno energijo naše biti, ki ima svoje telesne, čustvene in duševne potrebe. Vsak od nas jih bo skušal zadovoljiti na svojstven način. Glede na to, da je možnosti veliko, se ni lahko sprostiti, prav posebna umetnost pa je izbrati tisto dejavnost, ki nam bo zares ustrezala.

Da bi bolje razumeli tako sebe kot druge, poglejmo, kaj nam predlagajo zvezde. Bodimo odprti za nove možnosti, saj lahko dopust, tudi če ga preživljamo doma, začinimo s prav posebnimi začimbami.

Astrološki dopustniški nasveti za zemeljska znamenja (bik, devica, kozorog)

Da bi obnovili svojo življenjsko energijo in se kakovostno odpočili, načrtujte umirjene dejavnosti ali, če se bolje izrazimo, čim manj dejavnosti.

Šport se ne bo znašel na vrhu lestvice prednostnih ciljev. Vašo potrebo po gibanju bodo zadovoljili počasni sprehodi, plavanje ali joga. Izberite najlepši kraj za oddih, ki si ga lahko privoščite, saj bosta že sama lepota okolice in umirjeno ozračje pozitivno vplivala na vsa vaša čutila in jih pripravila na počitek.

Za vas nedvomno niso divje plaže, temveč udobni ležalniki pod senčniki, topli bazeni ali dobri wellness centri. Za počitek vam včasih lahko zadostuje že urejen vrt, park, po katerem boste sprehodili svojega psa, ali drevo z bogato krošnjo, pod katero si boste oddahnili ter vpili barve in vonjave sveta, ki ga je prebudila toplina poletja. Vi ste njegov umirjeni del, stabilni ste v svojem obstoju in ste v njem trdno zasidrani.

Za vaše telo bo pravi počitek skrbna nega telesa, v katero lahko prištevamo tudi masažo, sončenje in dober spanec. Razvajajte se z maskami za lase, obraz in telo, ki ste jih iz hranljivih sestavin pripravili sami.

Še en od pogojev za idealen dopust je dobra hrana. Dobro ste seznanjeni z zdravo prehrano, zato bo čas, ki ga boste imeli končno na voljo, razburkal vašo domišljijo.

Občutek globoke življenjske radosti, ki vam ga lahko dajo vaši pretanjeni čuti, še okrepite z dobrotami, ki se jim sicer odrekate.

Astrološki dopustniški nasveti za ognjena znamenja (oven, lev, strelec)

Vaša življenjska energija je dinamična, zato za dober oddih potrebuje vsebino, ki bo razplamtela notranji ogenj. Sem vsekakor sodi aktivni oddih: potovanja, šport, pustolovščine in ljubezen.

Veliko vam pomeni telesna dejavnost: to je tisto, kar vas sprosti, da si spočijete. Popolna izbira bi bilo potovanje. Dlje kot boste šli, boljše bo! To je priložnost, da na svoje življenje pogledate z drugega zornega kota. Dobili boste sveže zamisli za spremembe, s katerimi boste vplivali na stvari, ki vas motijo.

Igre in šport spodbudijo vašo domišljijo, prinesejo vznemirjenje, zaradi katerega začutite, da življenje ni dolgočasna in čisto navadna vsakodnevna rutina. Zelo radi tudi dvignete raven adrenalina v krvi, ki razbije skupke stresa, zato ekstremnim športom nikoli ne obrnete hrbta. Prištevate se med pustolovce, ki svoj robinzonski dopust z veseljem preživijo na osamljenem otoku ali kakšnem drugem odročnem kraju, kjer ni ne elektrike ne vode, le izziv preživetja v divjini.

Ključna beseda vašega čustvenega oddiha pa je romantika. Ne čakajte, da vas bo presenetil partner. Pojdite v akcijo z romantično večerjo in igrajte igro zapeljevanja, ki bo razplamtela ljubezenski ogenj. Ko boste začutili, da ste zaželeni, romantika pa bo stopila vaše srce, boste občutili polnost življenja in utripanje strasti lastnega bitja. To je pravi oddih!

Preizkusite nekaj drugačnega
Letni dopust je odlična priložnost, da preizkusite preproste, zanimive in popolnoma drugačne oblike preživljanja dopusta. Enostavne vadbe so priložnost, da se začnete bolje zavedati samega sebe, svojega okolja in pravih vrednot življenja. Izberete lahko eno ali kar vse, v vsakem primeru pa boste ugotovili, da so morda nenavaden, a zelo učinkovit način za sproščanje telesa, duha in srca. Hoteli se jim boste posvečati pogosteje, ne le na dopustu.

Brez elektrike
Poskusite preživeti dan brez elektrike: brez televizije, radia, računalnika in prenosnega telefona. Misel, da bi večer preživeli brez filma, glasbe ali knjige, se vam bo morda sprva zdela dolgočasna, a boste kaj hitro odkrili zelo zanimive možnosti, med katerimi sta na primer družinski pogovor ob svečah ali opazovanje zvezd na nočnem nebu. Ustvarite si lastno glasbo, prepevajte ali prisluhnite zvokom narave. Če boste imeli ob sebi otroke, bodo skrivalnice v vas prebudile otroško radost.

Presenetilo vas bo, v kolikšni meri lahko dan brez elektrike osveži srce in razvedri misli. In ne pozabite na ekološki učinek! S prihrankom elektrike boste prispevali k ohranjanju naravnih virov energije. Takšen zabaven izziv bo še posebej sproščujoč za tiste, ki ste rojeni v ognjenih in zračnih znamenjih.

Astrološki dopustniški nasveti za zračna znamenja (dvojčka, tehtnica, vodnar)

Vaš popoln oddih ima predznak dinamike: vi počivate v gibanju. Da bi nahranili svojo igrivost in radovednost, potrebujete dražljaje iz okolja, dogajanje, ljudi...

Po drugi strani bo dobra knjiga najpreprostejši način oddiha, ki bo obenem spodbudil vašo domišljijo, zaposlil vaš um in ga iz turobnega vsakdana popeljal v vznemirljive izmišljene svetove.
 
Odpočili si boste lahko tudi med gledanjem filmov, še raje pa boste s prijatelji na gurmanskih večerjah, na letališčih, filmskih festivalih... Potovanja so priložnosti za učenje, ki jih boste z veseljem izkoristili.

Telo sproščate s telesnimi dejavnostmi, ki vam omogočajo, da osvajate prostor okrog sebe. Zagotovo ste dobro založeni s športno opremo, med katero sodijo rolerji, kolo, deska za jadranje ... torej s stvarmi, ki omogočajo hitro gibanje, vendar na pogon lastnih mišic.

Všeč so vam športi v družbi. Kljub temu ne pozabite na sproščanje. V svoje središče se lahko vrnete z meditacijo. Prek nje boste odkrili neraziskane svetove, ki nudijo več vznemirjenja, znanja in radosti, kot bi si sploh lahko predstavljali.

Mauna

Tradicionalna jogijska vadba mauna je zelo preprosta ... samo utihniti morate! Za začetek določite uro ali dve, ko ne boste spregovorili niti besedice. Medtem lahko opravljate vsakodnevna opravila ali počivate. Ljudem okrog sebe razložite, da vadite tišino, in opazujte, kaj se bo zgodilo. Kolikokrat vas bo zamikalo, da bi spregovorili, kakšna situacija vas bo k temu prignala?

Maune ni težko izvajati, čeprav se boste na začetku spozabljali in govorili. Smisel maune je disciplina, doseganje nadzora nad lastnimi duševnimi procesi. Vedno bolj se boste zavedali sebe in svojih odzivov, postali boste bolj umirjeni. Ta vaja je popolna za rojene v vodnih znamenjih ter pravi izziv za tiste, ki so rojeni v zračnih in ognjenih znamenjih.

Astrološki dopustniški nasveti za vodna znamenja (rak, škorpijon, ribi)

Za vas je pravi počitek, ko se ozrete vase. Potrebujete mirno obdobje, v katerem se boste posvetili svoji notranjosti in odkrili, kaj se v njej dogaja.

Odpotovati vase z meditacijo, plesom, glasbo, slikanjem ali pisanjem pomeni preveriti stanje rek in morja vašega čustvenega sveta. Odpočili si boste, ko jih boste očistili nesnage in navlake, ki je prišla od zunaj. Sproščate se, ko dopustite, da vas ustvarjalna energija ponese k ustvarjanju lepega.

Vaše telo se obnavlja prek spontanih dejavnosti, katerih intenzivnost se spreminja skladno s tokovi vaše senzibilne energije. Kar na lepem ste pripravljeni na težke telesne dejavnosti, potem pa potonete v sen, da obnovite svoje notranje zaloge. Ko se umirjeno in brez hudih časovnih omejitev ozrete vase, hitro zaznate, na katerih področjih telo potrebuje več nege. Voda je pomemben element vašega počitka, zato večino svojih telesnih dejavnosti povežite z njo. Če ste daleč od morja, energijo obnovite s kopelmi, zeliščnimi čaji in masažami.

Spanec je naravno zatočišče, ki vas odlično sprosti, medtem ko bo skrb za otroke, hišne ljubljenčke ali okolico odprla vaše srce. Z veseljem se boste poglobili v naravo in se brez težav uskladili z njenim ritmom. Prek spontanega življenja boste zapluli na tokovih lastne energije. Brez strahu ji dovolite, da vas odpelje prav tja, kamor morate iti.

Povežite se z naravo

Večina je izgubila stik z naravo in njenim ritmom. Kdaj ste nazadnje bosi stopali po travi ali zemlji? Sprehodite se bosi po zelenici in prste na nogah zakopljite v zemljo, kot bi vanjo hoteli zasaditi svoje korenine. Med delom na vrtu roke zakopljite globoko v prst. Dovolite, da ostri kamenčki na prodnati obali vašemu bitju zaželijo dobrodošlico, ali pa pod stopali začutite toploto skal, ki so vpile sonce. Ta stik s tlemi je močan, saj se vanje izpraznijo vsi negativni naboji telesa in čustev, obenem pa vsrkavate stabilnost in občutke varnosti.

Vsaj enkrat se poskušajte zbuditi s soncem, pozdraviti njegov vzhod in se odpraviti spat čim bolj zgodaj, s prvim mrakom. To še posebej sprosti pripadnike zemeljskih in vodnih znamenj.

Senka Ljubić