6 astro znamenj, ki so še posebej dovzetna za zasvojenost s hrano

Zasvojenost s hrano je škodljivo vedenje, ki ga ljudje ponavljajo, čeprav ni dobro za njihovo zdravje. 

6 astro znamenj, ki so še posebej dovzetna za zasvojenost s hrano (foto: pexels) pexels
30. 11. 2021

Nekateri posamezniki so bolj nagnjeni k temu, da bi postali zasvojeni, nekateri manj. Spremembe razpoloženja so lahko posledica stiske, ki jo zasvojenost povzroča. Vsako znamenje pa ima svoje prehranjevalne navade, ki vplivajo na to, ali je bolj nagnjeno k debelosti ali modra h kateri drugi motnji hranjenja.

Katera znamenja so bolj dovzetna za debelost?

Osnoven razlog za debelost je porušeno ravnotežje med energetskim vnosom in porabo. Presežek energije, vnesene z različnimi oblikami hrane, in manjša fizična aktivnost se v zadnji fazi vedno manifestirata s kopičenjem telesnega maščevja, ki ogroža zdravje.

Poleg običajnih težav, s katerimi se ubadajo ljudje s povečano telesno težo (bolečine v hrbtenici in sklepih, povečano znojenje, hitra utrujenost in zadihanost, motnje spanja), debelost povečuje tveganje za razvoj številnih drugih bolezenskih stanj, ki občutno poslabšajo kakovost življenja in skrajšajo življenjsko dobo. Najpogostejše so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen tipa 2.

Debelost spremlja zvišan krvni tlak, poveča pa tudi tveganje za nastanek nekaterih vrst raka, depresijo in neplodnost pri ženskah. Debelost je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok za smrt po vsem svetu. Veliko ljudi se zredi tudi zato, ker nimajo občutka, koliko kalorij pojedo, kajti žal nimajo nadzora nad maščobami in sladkorjem, skritih v hrani in pijači, ki jo uživajo vsakodnevno.

Bik

Biki hujšajo bolj počasi, saj so veliki gurmani, ki se hrani preprosto ne želijo upreti. So izredno vztrajni, vendar ne na tem področju, zato imajo v večini primerov kakšen kilogram preveč. Nujno bi se morali izogibati prevelikim količinam sladkarij. Biki so gurmani, zato je priporočljivo, da se omejijo pri količini hrane.

Rak

Raki so vsekakor pravi mojstri kuhanja in vse svoje jedi morajo tudi poskusiti, zato so v večji nevarnosti, da pridobijo kakšen dodaten kilogram. Čutijo potrebo po nenehnem preizkušanju receptov, zato bi se morali opredeliti za pestro nizkokalorično prehrano. 

Tehtnica

Za tehtnice je tekočina bistvenega pomena, zato se dobro, če se najprej izognejo sladkorjem, ki so skriti v gaziranih pijačah in dvigujejo njihov pritisk ob pogledu na tehtnico. Moški bi se morali izogibati slanim prigrizkom in sladkarijam nasploh ter uživati več hrane, bogate z rastlinskimi vlakninami. Priporoča se tudi več vadbe, da pokurijo odvečne kalorije.

Katera znamenja so bolj dovzetna za kompulzivno prenajedanje?

To je motnja, pri kateri prihaja do obdobij prenajedanja z nenormalno količino hrane. Med svojim 'obredom' se pogosto počutijo odsotni ali omamljeni, ne znajo ali ne morejo se nadzorovati in odnehati, dokler niso neprijetno polni. 

Osebe, zasvojene s prenajedanjem, se v zelo kratkem času drastično zredijo, izjemna debelost pa povzroča tudi bolezenske zaplete. Značilno je, da se prehranjujejo ob neobičajnih urah.

Kompulzivno prenajedanje se pojavlja v zgodnjem in srednjem odraslem obdobju, najpogosteje med 35. in 40. letom. 

Ribi

Ribe obožujejo dobro hrano, vendar je njihova presnova bolj občutljiva, zato je dobro, da uživajo veliko vitaminov in mineralov, saj v nasprotnem primeru hitro pridobijo kakšen dodaten kilogram. Za uspeh pri hujšanju nujno potrebujejo podporo, saj so nekoliko labilni. Če želijo shujšati, bi morali jesti hrano, bogato z železom. Pri njih je problem tudi sol, ki jo je treba omejiti in upoštevati, da je zaužijejo ogromno že s pripravljeno hrano.

Devica

Device imajo bolj občutljiva prebavila, zato morajo biti pri prehranjevanju še posebej previdne. Za njih je najprimernejša vegetarijanska prehrana oziroma prehrana z manj rdečega mesa, saj so podvržene prenajedanju. Izogibati bi se morali hitri hrani, pretiranim količinam mesnih izdelkov in škodljivim maščobam, ki se jim lahko hitro nakopičijo kot odvečni kilogrami.

Dvojčka

Dvojčki imajo zelo razgibano življenje, zato se večkrat prehranjujejo spotoma, pri čemer praviloma izbirajo bolj nezdravo hrano. Čez dan bi morali zaužiti čim več manjših, vendar zdravih obrokov, ne pa bureka in cele čokolade. Tako za dvojčice kot dvojčke je priporočljivo, da uživajo veliko svežega sadja, recimo ananas, grenivke in breskve, priporočljiva pa je tudi sveža zelenjava.