Šibke točke posameznih astroloških znamenj

6. 11. 2015
Deli
Šibke točke posameznih astroloških znamenj

V mitoloških zgodbah je množica junakov in pošasti, nevarnosti, močnih čustev in čvrstih načel. Mitološke zgodbe na dramatičen in pretiran način opisujejo nagone in občutja, ki nas obvladujejo, naše slabosti, prednosti in moč. Preberite, kako spajanje mitologije in astrologije izraža najpomembnejše življenjske nauke posameznih astroloških znamenj.

Mitološke zgodbe kot simbol življenja

Mitološke zgodbe, še posebej iz grške mitologije, pomembno vplivajo na našo kulturo. Bogata simbolika mitov se je globoko zakoreninila v psihologijo, umetnost in astrologijo. Miti simbolično opisujejo svet naše psihe, nagone in občutke, ki vladajo našemu bitju dokler jih ne odkrijemo in se jih naučimo obvladovati. V mitih se glavni junak zgodbe znajde pred izzivom ali je v nevarnosti. Doživeti mora preobrazbo, da bi odkril tisto, kar je najboljšega v njem. Za razliko od pravljic, miti nimajo vedno srečnega konca. Zaradi tega se jih tudi nekoliko bojimo.

Miti nam pogosto kažejo tisto, česar ne želimo videti v sebi. Kažejo nam naše slabosti ali navade, zaradi katerih smo obtičali v razvoju. Navade so način vedenja, ki se je izkazal učinkovit v ohranjanju ali skrivanju občutljivega bistva, bolečih točk ali strahov. Pripravljeni smo se zaščititi do onemoglosti, celo takrat, ko izgubimo ljubljene osebe, ko izgubimo možnost lastnega razvoja, ko zaustavimo tok življenja.

V mitoloških zgodbah se zrcalita narava in dinamika astroloških znamenj. Spomnimo se nekaterih, saj nam lahko pomagajo, da bomo bolj uspešni, v kolikor smo se pripravljeni spoznati in spremeniti.

Zračna znamenja: Kako sprejeti nepopolnost sveta?

Vrlini Dvojčkov, Tehtnice in Vodnarja sta sposobnost ustvarjanja idej in močan razum. Osebe zračnih znamenj živijo s predstavo, da mora biti vesolje pravično in popolno, in da njegove zakonitosti vedno veljajo. V njihovih predstavah je vse mogoče: idealno ljubezensko razmerje, idealna služba, popolna družina, idealen politični sistem.

Tisti trenutek, ko se ideja konkretizira, ko se združi z materialnim svetom, se pojavijo omejitve in slabosti. Da bi se izognili razočaranjem, si zračna znamenja želijo ostati v svojem svetu, se ločiti od realnosti. V svojem ponosu in idealih lahko postanejo hladni in nedotakljivi ter zelo osamljeni. Zračna znamenja se morajo naučiti sprejemati nepopolnost sveta in se odpreti toplini življenja z vsemi njegovimi pomanjkljivostmi.

Uran in Gea

Vsako noč je bog neba Uran prekril Geo in z njo ustvarjal številno potomstvo. Na žalost so bili otroci v Uranovih očeh pošasti. S sovraštvom jih je metal v podzemlje, jim odrekal pravico do obstoja, medtem, ko je že sledil novim ustvarjalnim podvigom. Uran predstavlja neobrzdano ustvarjalno energijo, ki ni zakoreninjena v resničnosti. Ne vodijo ga srce, moč čustev ali sočutje, temveč mentalna vizija, ki vidi popolno sliko tistega, kar naj bi bilo.

Nesrečna Gea je uspela skriti enega otroka, Kronosa. V borbi med življenjem in smrtjo je Kronos premagal očeta. Njegova vladavina je prinesla zlato dobo, red in blaginjo. Gea in Kronos simbolizirata resničnost, fizični svet, ki ima svoje zakonitosti. Iz konflikta med Uranom in Kronosom, spopada med ustvarjalno idejo in resničnostjo , se je rodila Afrodita, boginja ljubezni in lepote, s tem dejanjem pa so nastale tudi grozljive Furije. Kadar ustvarjalni impulz prevzame pravo obliko, nastane Afrodita – lepota! Kadar zadušimo svoj ustvarjalni nagon in ga podredimo pravilom, ki so lahko tudi preveč kruta, pa tudi nesmiselna, tvegamo nastanek grozljivih frustracij. To so Furije, ženske ptice, ki simbolizirajo zavist in maščevanje.

Ideje in resničnost

Dvojčka, Tehtnica in Vodnar se morajo v praksi naučiti izkoristiti svoje močne mentalne energije in številne ideje. Podobno kot Afrodita, prelepa boginja ljubezni, ki označuje ustvarjanje novih idej, uspešno utelešenih v resničnosti, lahko tudi pripadniki zračnih znamenj zagrejejo svoje srce, se spustijo v resnični svet in v njegovi nepopolnosti najdejo lepoto.

Vodna znamenja: slediti svojemu srcu

Rak, Škorpijon in Ribi se zanašajo na tisto, kar občutijo. Njihovo vedenje je organizirano tako, da izpolnjuje potrebe notranjega sveta, kar ustvarja ugodje in občutek zaščite. Notranji svet je poln ozaveščenih, pa tudi nezavednih objektov in občutkov. Občutki in njihova intenziteta se neprestano spreminjajo. Zato razvojna pot vode pomeni delo z občutki, njihovo usmerjanje v tokove, ki ustvarjajo varnost. To je mogoče doseči z ljubeznijo, pogumnim srcem, vero in z zaupanjem.

Eros in Psiha

Ljubosumna na lepoto smrtnice Psihe, je boginja Afrodita poslala svojega sina Erosa, naj jo žrtvuje morski pošasti. V trenutku presenečenja, ko je zagledal prelepo Psiho, je Erosa zadela lastna puščica, zato se je močno zaljubil. Psiho je odvedel v skrivni hram, kjer sta se poročila. Toda Psiha ni smela videti njegovega obraza, zato je Eros prihajal samo ponoči. Psiha je bila srečna, vendar so ji njene zavistne sestre v srce vsadile sum, da je njen mož pošast.

Neke noči je prižgala svetilko in zraven sebe zagledala prekrasnega moškega. Vzkliknila je od začudenja in se pičila z Erosovo puščico. Njena privrženost se je pretvorila v najglobljo ljubezen. Eros se je v tem trenutku prebudil in izginil. Besna Afrodita je ponovno kaznovala Psiho s težkimi nalogami, ki zahtevajo čas in napor, skrb in premislek, ki prinašata tveganje za ponižanje in trpljenje. Psiha je ponovno dobila Erosa.

V zadnji in najtežji nalogi se je morala Psiha spustiti v podzemlje. To je simbol ''prehoda'' v najgloblje sloje nezavednega in preobrazbe, kjer simbolično umirajo vsi slabi, naivni in nepotrebni deli bitja. Zgodba ima srečen konec, v katerem sta Psiha in Eros skupaj, združena v ljubezni.

Preobrazba bitja

Na začetku vsake ljubezni se pojavi stanje sanjarjenja, v katerem svojega partnerja ne vidimo v pravi luči, temveč z naivnimi očmi ljubezni. V tem stanju ni mogoče ostati. Zavistne sestre so pravzaprav nagoni, ki od nas zahtevajo, da nadaljujemo z odkrivanjem svojih občutkov. Samo z izgubo, trpljenjem in strahom je mogoča globoka preobrazba bitja, ki postane celovito in lahko doživi globino ljubezni, občutij in življenja. Psiha se je prepustila vodstvu svojega srca in vztrajno sledila njegovim željam. To je sporočilo za Raka, Škorpijona in Ribi. Slediti svojemu srcu v obdobju sreče in težkih izzivov je način zorenja in uresničevanja resnične sreče.

Ognjena znamenja: Prevladati ego

Mitologija Ovna, Leva in Strelca pripoveduje o obvladovanju in razvoju ega. Da bi se razvile njegove najboljše lastnosti: pogum, morala, ponos in avtoriteta, ga je potrebno oblikovati. Zato je mitologija ognja zgodba o junaku in njegovih junaških dejanjih. V nerazvitem egu obstajajo agresivni nagoni, ki bodo uničili vse, kar se pojavi na poti zadovoljevanja lastnih sebičnih potreb. To je nekontroliran bes, rjovenje zveri, ki v mitologiji simbolizira nagone. Tudi pretiran ponos, ki ne izvira iz notranje avtoritete in samospoštovanja, temveč iz napihnjene pomembnosti in strahu, da bi bil nekdo drug boljši, je destruktiven nagon, ki ga je potrebno obrzdati. Premagati zver je naloga zavednega ega.

Heraklej

Heraklej je bil pomemben junak, znan po dvanajstih težkih nalogah, ki jih je uspešno opravil. Prva od njih je bila premagati strašnega brezmejnega leva, ki je teroriziral celotno kraljestvo. Živel je v jami, njegovo krzno je bilo neprebojno. Jama je bila simbol nezavednega, v katerem egu grozijo na videz nepremagljivi nagoni. Heraklej ni mogel ubiti leva s puščicami iz varnostne razdalje. Moral je iti v jamo in ga zadaviti z golimi rokami. Iz levjega krzna si je ustvaril plašč, ki ga je naredil neranljivega.

Čarobno, neprebojno krzno, ki je simbol zmage, je ščitilo junaka pred vsemi zunanjimi nevarnostmi. Nobene žaljivke, omalovaževanje ali strašenje ne bodo prodrli skozi občutek samozavesti. Prava notranja moč in nepremagljiv občutek identitete sta največja nagrada za junaka – ego na njegovi razvojni poti.

Obvladovanje nagonov

Raznolike naloge, ki jih je Herakleju uspelo opraviti, nam kažejo, da za vsak neobrzdan občutek obstaja pravi način obvladovanja samega sebe. Nekatere naloge je obvladal z močjo, nekatere s ponižnostjo, nekatere z iznajdljivostjo, nekatere pa s kontrolo. Ognjena znamenja morajo stopati po poti, kjer se bodo srečali z dvomi, izpraševanjem in obvladovanjem nagonov. Samo tako si bodo prislužili samozavest in samozavedanje. Njihova svetloba bo šele tedaj zasijala s pravo močjo avtoritete in pomembnosti.

Zemeljska znamenja: Obdržati in opustiti

Veliki dar Bika, Device in Kozoroga je sposobnost ustvarjanja materialne varnosti, ohranjanje tradicije, ustvarjanje lepote in udobja. Kljub temu se pripadniki zemeljskih znamenj radi navežejo na predmete, navade in ljudi, zato lahko včasih v tem pretiravajo in zaustavijo tok življenja. Mitologija zemeljskih znamenj se zato največ ukvarja s temo ohranjanja in opuščanja.

Demetra in Perzefona

Boginja Demetra je bila vladarica narave. Obdarovala je zemljo z obiljem plodov. Živela je s hčerko Perzefono, zaščitena pred konflikti in spopadi. Toda mirno in srečno življenje se je nasilno spremenilo. Perzefono je ugrabil bog podzemlja Had, ki se je do nje vendarle vedel častno. Postavil jo je za svojo kraljico. Demetra dolgo časa ni vedela, kaj se je zgodilo z njeno hčerjo. Obupano jo je iskala, v besu pa je ljudem odvzela plodnost zemlje. Zemljo je preplavila suša, ljudem je grozil popoln propad od lakote. Ob posredovanju bogov je bilo dogovorjeno, da bo Perzefona devet mesecev živela z materjo, tri mesece pa v podzemlju z možem. Demetra se ni nikdar popolnoma sprijaznila s tem dogovorom. Tri mesece v letu, ko je njena hči odsotna, Demetra žaluje, zemlja pa je takrat opustošena in neplodna.

Opuščanje kontrole

V tej zgodbi se odraža sposobnost pripadnikov zemeljskih znamenj, da ustvarjajo lepoto in ohranjajo življenje, kar uteleša tudi sama Demetra. Pripadniki zemeljskih znamenj stremijo k ustvarjanju reda, saj jim to nudi občutek varnosti in kontrole nad svojim svetom. Niso pripravljeni na spremembe. Če jim odvzamete nekaj dragocenega, pokažejo svoj uničevalen značaj. Demetra je iz naklonjene varuhinje življenja postala kruta in nepopustljiva.

Bik, Devica in Kozorog morajo sprejeti dejstvo, da ne morejo vsega kontrolirati. Obstajajo močne nagonske sile nezavednega, ki jih simbolizira Had. Vsak trenutek lahko priplavajo na površje in vnesejo nered v na videz varno življenje. Potrebno jih je sprejeti, saj prinašajo razvoj. Ob materi Perzefona ne bi imela možnosti za samostojno življenje in zrelost. Šele v podzemlju, ob Hadu, je postala zrela ženska. To je sporočilo zemeljskim znamenjem, da se naučijo popustiti. Spremembe in preobrazba so zanje priložnost, da dosežejo zrelost in postanejo izpolnjene osebe.

Senka Ljubić, astrologinja

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja