Pomen rojstnih kamnov

Kristali so zaradi svoje lepote in energij, ki jih sevajo, čedalje bolj priljubljeni; za energetsko zaščito ali pa zgolj iz estetskih razlogov jih lahko nosimo v obliki nakita na verižici ali prstanu, večji kosi kristalov pa polepšajo prostor in ga energetsko obogatijo.

Rubin (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 3. 2015

In kateri kristal je 'vaš'? Tradicionalno so rojstne kamne povezovali z zodiakom in osebi, rojeni v določenem znamenju, namenili točno določen kamen. Starodavni zdravilci so medtem posedovali vseh 12 kamnov in vsakega izmed njih uporabili takrat, ko je imel največjo moč, torej v času vladavinae njegovega zodiakalnega znamenja. V sodobnem času kristale oziroma poldrage kamne povezujemo predvsem z mesecem, v katerem smo se rodili, zato spodnji opisi temeljijo prav na takšni porazdelitvi. Da bo odločitev, kateri kristal vam najbolj ustreza, lažja in pravilnejša, pa smo zraven pripisali še znamenja zodiaka v določenem mesecu.

Januar (kozorog/vodnar)

Ljudem, rojenim januarja, ustreza predvsem granat. Je temno rdeče barve, zato naj bi bil povezan s krvjo, tako da pripomore k izboljšanju krvi ter težav s srcem in pljuči. Obenem naj bi svojega lastnika varoval pred nočnimi morami in pozitivno vplival na romantično ljubezen, strast, čutnost in intimnost. Granati so izredno lepi, trpežni in obstojni kamni, ki s svojo značilno temno rdečo barvo privabljajo na prvi pogled. Res pa je, da obstajajo tudi v drugih barvah, zato lahko še bolj popestrijo vaš nakit ali prostor, v katerega boste postavili njegovo večjo različico.

Februar (vodnar/ribi)

Rojstni kamen tega meseca je ametist, ki je tradicionalno povezan s treznostjo, mirnostjo, zaščito, notranjo močjo in ravnovesjem, zato ga je priporočljivo imeti pri meditacijah. V zdravilnem smislu naj bi lajšal težave z nespečnostjo in bolečine ter blagodejno vplival na vse, ki imajo artritis in težave s cirkulacijo. Preprečeval naj bi celo plešavost! Ametist je običajno vijoličast, njegov barvni spekter pa se razteza od bledo lila barve do temno vijoličaste. To pomeni, da je lahko rojstni kamen, ki si ga boste izbrali, povsem bled in skoraj neviden, ali pa intenziven in privlačen že na prvi pogled.

Ametist

Marec (ribi/oven)

Akvamarin, ki ustreza marcu, je znan po blagodejnem vplivu na živčni sistem, zato nam pomaga pri osvobajanju strahov in spopadanju z njimi. Prinaša tudi mentalno jasnost in močno intuitivnost, z njegovo pomočjo si tudi lažje najdemo prave prijatelje. Povezan je z ljubeznijo, upanjem in zdravjem na splošno. Akvamarin je zelenomodre barve in ima sijoč videz. Morda ga prav zaradi bleščečega videza tako zelo radi uporabljajo pri izdelovanju vseh vrst nakita, ki z akvamarinom pridobi čudovit in razkošen videz.

April (oven/bik)

Diamant je zgodovinsko gledano daleč najpriljubljenejši rojstni kamen, povezan pa je z ljubeznijo, večnostjo in močjo. Zaradi vseh teh lastnosti in seveda tudi zaradi svoje preproste lepote diamant velja za najdragocenejše in najpogostejše darilo, predvsem v obliki nakita. Večina zaročnih in poročnih prstanov vsebuje prav diamant. Ker so izredno trdni in trpežni, so diamanti pravzaprav idealen rojstni kamen za vsakdanjo nošnjo; ker poznamo več različnih načinov in oblik njegovega brušenja, pa si lahko omislite več različnih kosov diamantnega nakita.

Maj (bik/dvojčka)

Smaragdi so simbol vnovičnega rojstva, sreče in mladosti, v starih časih pa so jih povezovali tudi z zdravjem in zato uporabljali pri zdravljenjih. Zaradi čarobne lepote smaragd povezujejo tudi s sposobnostjo gledanja v prihodnost oziroma z jasnovidnostjo. Smaragd je zaradi močne zelene barve pogosto uporabljen pri izdelavi vseh vrst nakita. Priljubljen je bil že v starem Egiptu, kjer so ga izkopavali že 330 let pred našim štetjem, dandanes pa ga izkopavajo v Kolumbiji, Braziliji, Afganistanu in Zambiji.

Junij (dvojčka/rak)

Rojstni kamen vseh, ki ste rojeni junija, je biser. Ker pomirja in je na videz zelo preprost in eleganten, simbolizira čistost, skromnost, iskrenost, celovitost in predanost, zato mu pripisujejo tudi močno angelsko energijo. Bisere povezujejo z uspešnim in srečnim zakonom. So najrazličnejših vrst in barv. Čeprav so zelo lepi, so po drugi strani videti nadvse preprosti, in prav v tem je njihov čar. Seveda so najbolj priljubljeni v obliki nakita. Če ste rojeni junija, si vsekakor omislite biserno zapestnico, verižico ali uhane.

Julij (rak/lev)

Očarljivi rubin je namenjen vsem, rojenim julija, predvsem pa se uporablja za zaščito in vzpostav­ljanje harmonije. V veliko pomoč je še posebej tistim, ki jih tarejo čustvene tegobe in iščejo čustveno ravnovesje. Dobro vpliva tudi na srečo, predanost in celovitost. Rubin je edinstvene rdeče barve in je na videz izredno živ in privlačen, zato ni nič čudnega, da velja za enega najpriljubljenejših in najdragocenejših kamnov na svetu. Zaradi svoje izjemne lepote je bil priljubljen že v starodavnih časih.

Rubin

Avgust (lev/devica)

Rojstni kamen avgusta je peridot, kristal, ki spodbuja blagostanje in srečo. Zmanjšuje stres in celi odnose, omili jezo in ljubosumje, znan pa je tudi po tem, da upočasnjuje staranje. Ščiti nas tudi pred negativno energijo in nočnimi morami, zdravilci pa z njegovo pomočjo povečajo zdravilne učinke nekaterih zdravilnih snovi. Peridot je običajno imenitne zelene barve limete, njegov barvni spekter pa se razteza vse od olivno zelene do rjave. Nastaja globoko pod zemljo in na površje pride po zaslugi vulkanskih aktivnosti. V smislu nakita iz njega običajno izdelujejo verižice in zapestnice.

September (devica/tehtnica)

S septembrom povezujemo razkošni safir, ki je tradicionalno povezan z vero, čistostjo in previdnostjo. V preteklosti so verjeli, da svetlejši je safir, zvestejša in iskrenejša je oseba, ki ga nosi. Dandanes ga povezujejo s kreativnim izražanjem, notranjim mirom in meditacijo, obenem pa nam pomaga pri osebnem izražanju in lajšanju bolečin. Čeprav ga poznamo predvsem po modri barvi, obstajajo tudi safirji drugih barv. Je izredno priljubljen v nakitu, saj je trpežen in trajen, običajno pa v družini prehaja iz generacije v generacijo.

Oktober (tehtnica/škorpijon)

Za oktober je značilen opal, ki je sicer tradicionalno povezan s čistostjo, upanjem in nedolžnostjo. Pripisujejo mu močne zdravilne sposobnosti, blagodejno vpliva tudi na čustva in prijateljske odnose. Opal je mlečno bele ali črne barve, velikokrat pa vsebuje tudi odtenke rumene, oranžne, zelene, rdeče ali modre. Zaradi edinstvenega videza in neobičajne lepote je izredno priljubljen pri vseh, ki ljubijo drugačnost.

November (škorpijon/strelec)

Topaz, rojstni kamen vseh, rojenih novembra, je eden najmočnejših kamnov. Nekoč so ga povezovali z duševnim zdravjem, zdravljenjem in življenjem na splošno, starodavni Grki pa so ga imeli za vir moči. V nevarnih okoliščinah naj bi s pomočjo topaza postali celo nevidni, dandanes pa naj bi svojemu lastniku prinašal čustveno ravnovesje in ščitil pred pohlepom. Topaz je različnih barv, od modre, zlate in bledo rumene pa do rožnate in rdeče. Odlikujeta ga izredna lepota in sij, in to ne glede na njegovo barvo, zato je izredno priljubljen v nakitu vseh vrst.

Topaz

December (strelec/kozorog)

Rojstni kamen vseh, rojenih decembra, je turkiz ali turški kamen, ki velja za enega najstarejših in že več stoletij najpriljubljenejših kamnov na svetu. Povezujejo ga z zdravljenjem in močjo, tudi s srečo in blagostanjem. Turkiz je običajno svetlo modre ali zelenomodre barve, poznamo pa tudi svetlo zeleno različico, medtem ko je po transparentnosti lahko prosojen ali popolnoma neprozoren. Zaradi barve in sija je zelo nenavaden, zato je dobrodošel v prav vsaki zbirki nakita.