Občutljivi deli telesa glede na vaš horoskop

Morda poznate Raka, ki negotovost in žalost zdravi s hrano? Pogosto se dogaja, da imajo Kozorogi občutljivo kožo, Strelci pa težave z boki. Obstaja povezava med telesom in astrološkim znamenjem.

12. 5. 2015

Astrologija nam pomaga pri prepoznavanju občutljivih delov telesa in razumevanju povezanosti čustvene in fizične energije z zdravjem. S simboličnim jezikom astroloških znamenj in planetov je mogoče opisati življenje in vse, kar ga spremlja.

V astrologiji je število dvanajst izjemno pomembno. Prav tako kot je število mesecev v letu, tako ima krog okoli Zodiaka dvanajst znamenj, in vsako ima posebno simboliko. Gledano iz astrološkega vidika, je tudi človeško telo razdeljeno na dvanajst področij. Glede na svojo funkcijo, ima vsak del telesa podobno vrsto energije kot posamezno astrološko znamenje.

Preprosto povedano: vsak del telesa pripada določenemu astrološkemu znamenju.

Prednosti in slabosti

Popularna astrologija nas nagovarja k poistovetenju z enim znamenjem. To je znamenje, v katerem se je nahajalo Sonce na dan našega rojstva. Toda pomembne so tudi druge energije, kot je energija Lune, podznakov in ostalih planetov. Planeti v horoskopu odkrivajo naša poudarjena znamenja. Energije teh znamenj uporabljamo, da se znajdemo, razvijamo in prebijamo skozi življenje. So izvor naše moči, pa tudi naših slabosti.

To med drugim pomeni, da ''naše'' astrološko znamenje poudarja posamezen del telesa in s tem učinkuje na naše zdravje. Vsakič, ko se poruši ravnovesje na čustveni, psihološki ali fizični ravni, se to odraža na našem telesu. In občutljivi deli telesa se vedno prvi odzovejo.

Astromedicina

Astromedicina je zelo zahtevna disciplina, ki zahteva strokovno poznavanje medicine in astrologije. Zahteva veliko stopnjo odgovornosti, saj astrologija informira in poučuje, ne more pa zdraviti. Izšolan astrolog lahko prepozna občutljive dele telesa in pomaga ozavestiti povezanost psihične in čustvene energije z zdravjem. Za razliko od drugih disciplin je mogoče s pomočjo astrologije določiti obdobja, v katerih lahko gibanje planetov poruši ravnovesje in odpre pot boleznim. Zgodnje opozorilo vas lahko spodbudi k odločitvi za sistematski pregled, s katerim dolgo odlašate in vam pomaga, da pravočasno poskrbite za svoje zdravje.

Sprehodite se z nami po astrološki karti telesa. Poleg svojega znamenja preberite še tisto, kar se nanaša na vaš podznak in Luno. Podznak med drugim simbolizira fizično telo, zato vam lahko znamenje, v katerem se nahaja, nudi pomembne informacije o občutljivih delih telesa.

Ognjena znamenja

Pripadniki ognjenih znamenj so večinoma zdravi in imajo veliko življenjske energije. Ko jim energija pojenja zaradi pretirane stimulacije, jih preplavita nestrpnost in jeza. Če teh napetosti ne osvobodijo, temveč jih potlačijo, se lahko pojavijo okužbe, razjede in težave s srcem. Ogenj v telesu ima vlogo notranjega izgorevanja, natančneje prebavljanja, prečiščuje sistem z razgrajevanjem strupov, virusov in bakterij. Zato se pripadniki ognjenih znamenj z lahkoto borijo proti boleznim in se hitro regenerirajo.

Oven

Prodorna energija Ovna, ki pripadnike tega znamenja sili, da neustrašno stopajo naprej in potrjujejo svojo identiteto, simbolizira glavo in obraz. Telo bo na porušeno ravnovesje odreagiralo z glavobolom, migreno in z raznimi okužbami, kot je recimo zobobol, vnetje ušes, sinusi in akne. Možne so težave z vidom in poškodbe glave. K dobremu zdravju pripomorejo tekmovalni športi, ker osvobajajo napetost. Priporočeno je plavanje, savna in masaža.

Lev

Ne obstaja brez razloga rek, da je Lev pogumen in drzen. Tudi astrološka anatomija ga povezuje s srcem, pa tudi s hrbtenico. Če samozavestni in avtoritarni Lev ni deležen zaželene pozornosti, v kateri lahko blesti, se bo porušeno ravnovesje izražalo v bolečinah hrbtenice, z motnjami cirkulacije, anemijo in letargijo. Srce, najbolj občutljiv organ, mora Lev obvarovati z umirjenimi športnimi dejavnostmi, brez pretiranih naporov, kar lahko pripomore h gibljivosti hrbtenice.

Strelec

Nemirnega Strelca, ki neutrudno širi horizonte, se povezuje z jetri, boki, stegni – z deli telesa, ki so zadolženi za gibanje. Strelec je močnega zdravja, manjše telesne težave pa večinoma ignorira. Pogosto ga muči išias, lahko ima tudi težave z boki. Strelčev hedonizem, povezan s pretiranim uživanjem v hrani, lahko obremenjuje jetra, zato je občasno potrebna detoksikacija. Nagnjen je k debelosti, zato ne sme zanemariti fizične aktivnosti.

Vodna znamenja

Pripadniki vodnih znamenj so zelo senzibilni, zato so izjemno dojemljivi za negativne vplive iz okolja. Njihovo zdravje je dobro, vendar spremenljivo, prav tako kot njihova občutja. Voda v telesu upravlja s telesnimi tekočinami, kot sta kri in limfa, z žlezami z notranjim izločanjem in z reproduktivnim sistemom. Voda maže, hladi in izpira telo. Pripadniki vodnih znamenj imajo počasen metabolizem, hitro kopičijo kilograme in zadržujejo vodo v telesu. Občutljivi so na viruse, bakterije in glivice. Zdravje bi morali vzdrževati s fizično aktivnostjo, z zmernim vnosom vode, s skrbno izbrano prehrano in s pospeševanjem metabolizma.

Rak

Raku simbolično pripadajo prsi in želodec. Čustveni Rak hitro spreminja razpoloženje in zelo hitro se telesno odzove na vse, kar doživlja. Na negativna čustva se odziva z bolečino v želodcu, ki je izjemno občutljiv. Hrana mu nudi varnost, kar povzroča debelost. Neravnovesje se izraža v želodčnih težavah, pa tudi v razjedah. Vse to izzovejo negativna čustva, ki jih Rak zadržuje v sebi, namesto, da jih odvrže. Zdravje je priporočljivo vzdrževati z vadbo in s kreativnimi aktivnostmi, s pomočjo kateri lahko kontrolira svoja čustva.

Škorpijon

Škorpijonu v astrološki anatomiji pripadajo reproduktivni organi in genitalije. Intenzivni Škorpijon je močnega zdravja in se hitro obnavlja. Izjemno mu je pomembno urejeno spolno življenje, brez ekstremov. Ravnovesje lahko poruši s pretirano potrebo po nadzoru, kar izzove probleme z reprodukcijskimi organi, neredne in boleče menstruacije ter vnetje mehurja. Z rednim čiščenjem organizma, s pomočjo detoksikacije na fizični ravni, in z odpuščanjem na čustveni ravni, bo uspel ohraniti ravnovesje.

Ribi

Ribi se povezuje s stopali, limfo in z žlezami z notranjim izločanjem. Pripadniki tega znamenja so občutljivi, hitro podležejo virozam in prehladom, grozi jim tudi nevarnost zastrupitve s hrano. Vsako globlje čustveno razočaranje bo oslabilo njihov imunski sistem, zato je včasih težko odkriti pravi vzrok bolezni. Zelo so občutljivi na visoke in nizke temperature, na zdravila in alkohol. Ravnovesje bodo najlažje ohranjali z zdravo prehrano, s čim manj umetnih dodatkov. Ustreza jim masaža stopal, ki jih morajo posebej negovati.

Zemeljska znamenja

Pripadniki zemeljskih znamenj imajo stabilno življenjsko energijo, stabilno zdravje in velike rezerve moči, kar jim zagotavlja vzdržljivost. Zelo so odporni na prehlade in na razne zunanje vplive. Zemlja v telesu ima vlogo rasti in obnavljanja tkiva ter simbolizira okostje in izločevalni sistem v telesu. Njihova slabost je počasen metabolizem in kopičenje kilogramov. Zelo pomembna je redna fizična aktivnost za vse pripadnike teh znamenj.

Bik

Bik simbolizira vrat, grlo, glasilke in začetek prebavnega sistema, kar se nanaša na usta in požiralnik. Zaradi občutljivega grla Bik na neravnovesje reagira z vnetji in s hripavostjo. Pripadniki tega znamenja imajo subtilno razvit okus in se pogosto tolažijo s hrano. Neredko se borijo z vzdrževanjem telesne teže in z zaprtjem. Glede na to, da so večinoma introvertirani se morajo prisiliti v fizične aktivnosti. Ravnovesje bodo najbolje ohranjali s kreativnim delom in s preživljanjem časa v naravi.

Devica

Devici na simbolični ravni pripada področje trebuha, natančneje črevesja in vranice. Glede na to, da je zelo izbirčna, pogosto ne more ''prebaviti'' življenjskega nereda. Skrbi, tesnoba in nervoza bodo izzvali reakcije v prebavnem sistemu, od bolečin in krčev v trebuhu, razjed, zaprtosti, vse do resnih bolezni črevesja. Devica skrbi za zdravje, včasih celo preveč, kar lahko v ekstremnih primerih vodi v hipohondrijo. Skrbno izbrana prehrana in urejen način življenja sta za Device najpomembnejši vir zdravja.

Kozorog

Astrološkemu znamenju Kozorog so dodeljeni sklepi celotnega telesa, še posebej kolena, zatem pa kosti, zobje in koža. Energija ambicioznega in trmastega Kozoroga se na telesni ravni nanaša na strukturo in meje. Če pripadnik tega znamenja pretirava s krutimi načeli, se bo telo odzvalo s krutimi izvini, krhkimi kostmi ali s problemi z zobmi. Poleg tega je koža Kozoroga občutljiva, nagnjena k aknam, alergijam in pogosto je suha. Pretirana zaskrbljenost lahko Kozoroga včasih vodi v depresijo. Priporočljivi sta vadba in hoja za vzdrževanje gibčnosti sklepov, pri čemer bodo mišice postale močnejše in tako učvrstile kosti.

Zračna znamenja

Pripadnike zračnih znamenj, ki imajo hiperaktiven um ter hiter in nemiren značaj, je zelo hitro možno vreči iz ravnovesja. Niso pretirano močne telesne postave, pogosto pa so v gibanju, kar jih lahko hitro izčrpa. Njihova moč leži v gibčnosti, njihova življenjska energija pa ni niti močna niti obstojna, temveč se nenehno spreminja. Zrak v telesu upravlja z dihanjem, še posebej z gibanjem in s peristaltiko. Pripadniki zračnih znamenj potrebujejo veliko počitka, spanja in miru, da bi se njihov živčni sistem lahko obnavljal.

Dvojčka

Ramena, roke in pljuča se povezujejo z Dvojčkoma. Občutljiva pljuča in dihalne poti so razlog, da imajo težave z bronhitisom, vnetjem pljuč, s kašljem, s prehladi, pa tudi z astmo. Glede na to, da so v nenehnem iskanju za novim znanjem lahko hitro postanejo nervozni. Občutljivi so na stres in imajo lahko težave z nespečnostjo. Ravnovesje dosežejo s pravilnim dihanjem. Pranajama jim prečisti in okrepi dihalne organe, ob tem pa umiri tudi um. Preživljanje časa v naravi jim bo zagotovilo veliko količino potrebnega kisika.

Tehtnica

Znamenje Tehtnice vlada ledvicam, mehurju in spodnjemu delu hrbtenice. Glede na to, da želi biti Tehtnica sprejeta, veliko energije porabi za dajanje in sprejemanje pozornosti in ljubezni. Neravnovesje med dajanjem in sprejemanjem se odraža v nepravilnem delovanju izločevalnega sistema ter v bolečinah v spodnjem delu hrbtenice. Neuslišana ljubezen lahko povzroča tudi debelost. Tehtnice so občutljive za lepoto, skrbijo za svoje zdravje, vendar jih skrbi tudi staranje. Tehtnicam se priporoča detoksikacija, masaža, kozmetična nega telesa in ne preveč naporne fizične aktivnosti, s katerimi vzdržujejo eleganco gibanja.

Vodnar

Vodnarju v astrološki anatomiji pripada živčni sistem in spodnji del noge, pod kolenom. Ta del noge je odločilen za zmožnost, da stojimo in hodimo ravno, v čemer se zrcali neodvisni duh Vodnarja. Energetsko neravnovesje se pri Vodnarju odraža v razširjenih venah. Aktiven um pogosto dela prekomerno in ustvarja napetost, ki pri ekstremnem neravnovesju lahko preraste v nevrološke ali psihične bolezni. Vodnarjem se priporoča veliko počitka in sproščanja ter sprehodi, s katerimi bodo vzdrževali cirkulacijo.

Senka Ljubić, astrologinja