Pravljični horoskop: Kateri pravljični lik ste?

Pravljice, takšne in drugačne, so vsakemu izmed nas polepšale otroštvo, njihovi nauki še zdaj živijo v nas in nas spominjajo na obdobje sreče, spoštovanja in zadovoljstva. Vsako izmed astroloških znamenj pa lahko najde povezavo s karakterjem kakšne pravljice ali s pravljičnim junakom.

Pravljični horoskop: Kateri pravljični lik ste? (foto: profimedia) profimedia
13. 10. 2021

OVEN - RDEČA KAPICA

Ko je veselo poskakovala po gozdni poti, je pred njo nenadoma skočil velik volk. Prav nič se ga ni prestrašila, saj še nikoli ni srečala nobenega volka in ni vedela, s kakšno krvoločno zverjo ima opravka. Ostala je pogumna in zbrana kot pripadniki ovna, ki se v življenju ne ustrašijo ničesar. Kljub volkovemu prilizovanju deklica ni nasedla, kot tudi oven ne nasede preveč prijaznim besedam. Zanj so pomembna dejanja, ne besede. Rdeči kapici je primanjkovalo nekaj ubogljivosti – te primanjkuje tudi ovnu, ki se s težavo drži pravil v življenju.

BIK - GULIVER

Guliver pade v ujetništvo pritlikavcev v Liliputu. Pritlikavci ga zvežejo, a pozneje spoznajo, da ni slab, zato ga kmalu izpustijo iz ujetništva in sprejmejo medse. Za zahvalo jih Guliver brani pred sovražniki. Tudi bik je oseba, ki se mora v življenju večkrat dokazovati, nato, ko je sprejet, velja za dobrosrčnega. Pripravljen je priskočiti na pomoč, in sicer brez kančka sebičnosti. Cenijo zvestobo v odnosih ter pripadnost. Biku veliko pomenijo urejeni odnosi, potovanja sicer obožuje, vendar se prav tako veseli vrnitve v zavetje svojega doma.

DVOJČKA - PIKA NOGAVIČKA

Pika je bila neobičajno pametna in močna deklica in zelo dobro je skrbela zase, kot zna to storiti tudi vsaka dvojčica. Pika ni imela nikogar, ki bi jo naučil lepega vedenja, ker sta njena mama angel in oče kralj domorodcev. Pika je prinesla veliko zlatnikov in kupila sladkarije otrokom, ki so bili tam. Po tem jim je kupila tudi igrače, kot bi to storila tudi dobrosrčna in radodarna dvojčica, ki je odštekana in posebna prav tako kot Pika, vendar popolnoma neškodljiva. Njeno razpoloženje se spreminja iz trenutka v trenutek, in to ekstremno.

RAK - SNEGULJČICA

Sneguljčica si je zelo želela sočnega sadeža, in ko je videla kmetico, kako je slastno ugriznila v svoj del, se ni mogla upreti. Odprla je vrata in vzela zastrupljeno polovico, kot bi to storila radovedna in ustrežljiva rakica, ki izraža nežnost in toplino. Princ je svojim služabnikom ukazal, naj odnesejo Sneguljčico na dvor. Med potjo pa je košček strupenega jabolka zdrsnil Sneguljčici iz grla. Deklica je nenadoma oživela, kot bi se pravkar zbudila iz globokega spanca – kot oživi rakica, ko je srečna, zadovoljna in zaljubljena. Brez iskrene ljubezni zanjo ni življenja.

LEV - OBUTI MAČEK

Nekoč davno je živel mladenič, čigar edina lastnina je bil maček. Najprej ni vedel, kako naj si pomaga s takšno zapuščino svojega očeta, ampak kmalu se je izkazalo, da je maček spreten lovec in izjemno premeten. Zatrdno se je namreč odločil, da bo svojega lastnika naredil za princa, zato je začel načrtovati njegovo poroko s prelepo kraljevo hčerko in nizati ukano za ukano. Tudi lev se bo vedno potrudil, da bo poskrbel zase ter da bo znal kar najbolje izkoristiti, kar mu je dano. Prilagajanje mu ni pisano na kožo.

DEVICA - PEPELKA

Takoj po poroki je mačeha začela kazati svoj pravi obraz. Ni dobro prenašala vrlin svoje pastorke, saj so bile ob njej njeni hčeri videti zahrbtni ter hinavski.  Pepelki je zato nalagala najtežja in najbolj umazana dela. A kljub umazanim oblekam je svoji novi sestri stokrat prekašala po lepoti. Tega ji seveda nista pozabili zameriti. Ohranila je iskrenost in dostojanstvo, kot zna to storiti tudi devica. Njena lepota je neustavljiva, vendar je nikoli posebno ne poudarja. Pepelka je morala vsak dan trdo delati, tako razmišlja tudi devica.

TEHTNICA - TRNULJČICA

Ko se je kralju in kraljici rodila dolgo pričakovana hči, so bile na banket ob njenem rojstvu povabljene dobre vile. Zlobna vila pa ni dobila povabila, zato je deklico uročila in dejala, da se bo zbodla s šivanko in na mestu umrla. Končno je do starega stolpa, v katerem je spala Trnuljčica, prispel princ. Ko jo je zagledal, je tako osupnil nad njeno lepoto, da se je sklonil k njej in jo poljubil. V istem trenutku se je prebudila, kot se ob zaljubljenosti prebudi hladna tehtnica in zažari s svojo milino in eleganco. To je oseba, ki se je sposobna prilagoditi, le zadovoljna in srečna mora biti.

ŠKORPIJON - MUCA COPATARICA

Otroci nekega jutra ne najdejo svojih copat. Zvečer jih niso pospravili, zato jih je odnesla muca. Otroci se bosi odpravijo v gozd, da bi jo poiskali. Sredi gozda nato le najdejo belo hišico z rdečo streho, na vratih pa napis Muca Copatarica. Tam je vladal strog red. Copate so bile v ravni vrsti zložene na polico, oprane in zakrpane. Tako so otroci zadovoljni našli svoje copate in se odpravili domov. Škorpijon je podoben kot Muca Copatarica, saj zna poskrbeti za red v hiši in na drugih področjih. Ljudje ga poslušajo in njegove nasvete upoštevajo.

STRELEC - PETER PAN

Zgodba o Petru Panu, dečku, ki hoče za vedno ostati mlad, je zagotovo ena izmed najbolj čarobnih in tudi simbolno izredno zanimivih zgodb o odraščanju, sprejemanju odgovornosti in spoznavanju novih občutkov. Kot Peter je tudi strelec oseba, ki želi večno uživati v mladosti in vitalnosti, ne glede na leta. To je svoboden človek dobrega srca, ki vas bo s svojim optimizmom vedno razveselil. Strelec in Peter Pan prinašata tudi zelo pomembno sporočilo odraslim, namreč da v vsakem izmed nas vedno živi delček nagajivega dečka ali deklice.

KOZOROG - ALADIN

Ko je Aladin odrasel, se je zaljubil v cesarjevo hčerko. Mamo je prepričal, da je k cesarju nesla dragulje in ga prosila, naj dovoli, da se princeska poroči z Aladinom. Cesar je rekel, da bo dovolil poroko, če mu Aladin do naslednjega jutra na cesarjevem polju sezida najlepši grad. Aladin je duhu naročil, naj sezida grad. Zjutraj je sredi polja stal prekrasen grad, nad katerim je bila navdušena tudi princeska. Tudi kozorog se je pripravljen v življenju boriti do konca z vsemi svojimi močmi. Je ustrežljiv in zelo podjeten, vendar le takrat, ko je prepričan, da tudi njega čaka nekaj dobrega.

VODNAR - OSTRŽEK

Ostržek je po naravi in značaju zelo vesel in navihan fant, ki rad odkriva nove stvari, kot je nad njimi navdušen tudi vsak vodnar. A ko se znajde v težavah in se poskuša po najlažji poti rešiti iz njih, se zlaže in pri tem se mu poveča nos. To je njegova slabost, saj se ne more zlagati, ne da bi drugi to vedeli, in še nos mu ostane v taki velikosti, na katero je zrasel. Malo je naiven in verjame v dobre ljudi na svetu, ki mu želijo le dobro, hitro se pusti zapeljati sladkim besedam iz ust kogarkoli, seveda pa kaj hitro spozna, da se vsi želijo z njim le okoristiti, ga izrabljati za svoje zlobne namene, kar hitro ugotovi tudi vodnar.

RIBI - DEKLICA Z VŽIGALICAMI

Deklica je bila utrujena in prezebla, zato se je hotela za trenutek odpočiti. Sedla je v kotiček med dvema hišama in premrzle nožice tesno privila k sebi. Strašno jo je zeblo, a si ni upala domov, saj tega dne ni prodala niti ene škatlice vžigalic, zaradi česar bi jo oče doma gotovo natepel. Tudi ribica je prestrašena in nesamozavestna. Drugim želi ugajati samo zato, da se ne bi pojavil kakšen zaplet ali konflikt. Je nežna in premišljena, vendar labilna kot deklica z vžigalicami, ki si je želela le srečo, po kateri večno hrepenijo tudi ribice.

horoskop.si