Temne strani astroloških znamenj in kako jih preseči

Naše osebnosti imajo različne plasti; nekaterih se niti ne zavedamo. Včasih smo sami sebi največji sovražniki, včasih nehote prizadenemo tiste, ki jih imamo radi. Vsi imamo dobre in slabe lastnosti in to nas dela unikatne. Če razumemo in sprejmemo tudi svojo temno stran, se lahko izboljšamo in napredujemo.

Temne strani astroloških znamenj in kako jih preseči (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
15. 3. 2020

Če imate določeno slabo lastnost, še ne pomeni, da ste slab človek. Daleč od tega! Vseeno pa ima vaše obnašanje, razmišljanje in čutenje posledice, ki lahko privedejo do negativnih rezultatov; razpada odnosov, do slabe samopodobe ali zgolj slabe volje. Če opazimo in razumemo svoje šibkosti, jih lahko popravimo in osebnostno rastemo. 

Negativne lastnosti lahko spremenimo

Soočenje s temnimi odtenki naše osebnosti ni lahka naloga, a je ključna pri osebnem razvoju. Obraz, ki ga kažemo drugim, je pogosto mozaik naših pozitivnih lastnosti, včasih pa pridejo na plan tudi tiste, ki povzročajo težave. Jeza, manipulativnost, strah, anksioznost, pomanjkanje samozavesti, sramežljivost, potreba po nadzoru, kompulzivno obnašanje, ljubosumnost, soočanje z neuspehom, tekmovalnost, dramatično iskanje pozornosti, različne negotovosti … vse to nas zaznamuje. Vpliva na uresničevanje naših ciljev, na naše odnose s seboj in z drugimi. Ni nujno, da nas te lastnosti ustavljajo in ustvarjajo konflikte … Če se poglobimo vase, jih ozavestimo in razumemo, od kod izvirajo, jih lahko obrnemo sebi v prid oziroma imamo motivacijo za osebnostno spremembo. Ko sprejmemo svoje dobre in slabe strani, to pomeni, da se dobro poznamo in lahko zaživimo avtentično.

Slabe lastnosti posameznega znamenja in kako jih preseči:

1. Oven

Njihov vladar je Mars, zato so impulzivni in nepotrpežljivi, kar pogosto izzove jezo. Stremijo k temu, da vse naredijo tako hitro kot je le mogoče. Če stvari ne gredo po njihovem načrtu, lahko delujejo zlobno in jih preplavlja nekontroliran bes. V sebi so srčni in prijazni, ko pa pride do konflikta in so prizadeti, pa lahko reagirajo zelo otročje.

Kako to preseči?

Postati morajo iskreni do sebe in se odpreti za kritiko bližnjih, ne da bi se takoj počutili napadene. Preden sklenejo pomembno odločitev, naj poskusijo na stvar pogledati iz različnih zornih kotov in si vzamejo čas za razmislek pred kakršnokoli reakcijo.

2. Bik

Bikom vlada Venera, kot zračna znamenja pa so izredno praktične narave, kar se lahko odraža na različne načine. Lahko so skrajno materialistični, posesivni, zagledani vase, rigidni, trmasti in leni. Ne marajo sprememb in so najbolj srečni v svoji coni udobja. Ko začutijo nevarnost, postanejo jezni in posesivni.

Kako to preseči?

Biki se morajo naučiti, kako razširiti svoje obzorje in postati bolj fleksibilni. Trmo lahko pretvorijo v pozitivno energijo, ki jih motivira, namesto, da se zataknejo v svoje rigidne vzorce. Pomaga, če se ločijo od vsega, kar jim ne služi in najdejo notranje ravnovesje.

3. Dvojčka

Dvojčki so idealna metafora za dve strani kovanca: na eni strani so družabni in kreativni, na drugi pa resni, hitri, neustavljivi. Ko to združimo, se pokaže nezanesljivost. Imajo mnoge interese in hobije, če so v nečem zares dobri, lahko postanejo arogantni in naduti. Ker so zelo družabni, imajo slabo navado, da radi opravljajo. Lahko govorijo celo uro, pa ne bodo povedali nič konkretnega.

Kako to preseči?

Kadar so izpostavljeni distrakcijam, se morajo znati pomiriti in najti svoj center. Pri tem zelo pomaga meditacija. Dobro je, da opazujejo svojo "dvoličnost", ko se ta pojavi in poskušajo bolj trdno stati za svojimi besedami. 

4. Rak

Rakom vlada luna, kar se kaže v nihanju razpoloženja in občutljivosti. To ni nujno slabo; do težav pride, ker so hitro užaljeni, če stvari ne gredo po njihovo. Kot vodno znamenje so izredno pazljivi in boječi. To jih zadržuje pri izzivih, poskušanju novih stvari in bivanju izven svoje cone udobja. Kadar postanejo sumničavi, pretiravajo in dramatizirajo. Težko odpuščajo. So zelo zaščitniški in imajo težave pri prebolevanju razočaranj in propadlih partnerskih zvez.

Kako to preseči?

Kadar se jim zdi, da so stvari in njihova čustva ušla izpod nadzora; ko so ekstremno ranljivi, se morajo obdati z ljudmi, ob katerih se počutijo varne. To bo dvignilo njihovo energijo. Lahko si pomagajo tudi s pozitivnimi mislimi, ki jih opominjajo na to, da so kljub vsemu notranje močni. Če na življenje pogledajo s humorne strani in ne jemljejo vsega smrtno resno, bodo lažje kontrolirali tudi nihanja v razpoloženju.

5. Lev

Lev lahko hitro zapade v misel, da je center sveta, in ga vodi ognjeni ego. Pozornost zahteva tudi od okolice, kar naprej. Če je ne dobi, se začne kujati, ubija s pogledi in išče načine, da bi ostal pod žarometi, kar zna biti zelo neprijetno za druge. Levi so sicer zelo šarmantni, kar jim omogoča, da dobijo, kar si želijo. Če ta taktika ne deluje in čutijo, da izgubljajo svojo moč, postanejo zelo naporni.

Kako to preseči?

Ko lev zameji vpliv svojega ega, je zelo prijeten; sposoben sočutja, motiviran, odločen. Paziti mora, da ne izpade arogantno, to pa lahko nadzoruje s prakticiranjem pozitivne psihologije. Kadar je v ravnovesju, ima odlične vodstvene sposobnosti in lahko motivira druge.

6. Devica

Device so po naravi nekoliko pesimistične in rade sodijo druge. Po drugi strani pa so same sebi najhujši sodnik. Če ne dosežejo svojih standardov, so zelo potrte, saj verjamejo, da bi morale biti brez napak in s težavo sprejmejo razloge za osebni poraz. Če se počutijo ogrožene, začnejo s prstom kazati na druge. Ne znajo prevzeti odgovornosti za svoja dejanja in preveč se zatikajo v podrobnosti. 

Kako to preseči?

Če se osredotočijo na pozitivno, bodo lažje shajale z drugimi. Morajo pač razumeti, da nihče ni popoln in da vsi ljudje delamo napake - tudi one same. Namesto, da jih obtožujejo, naj se trudijo pogledati na situacijo z odprtim duhom in v vsaki stvari najti nekaj dobrega. Nerealna pričakovanja jih vlečejo samo še globlje v začarani krog negativnosti. Najlažji način za preseganje negativnosti je meditiranje in zavestno delo na sebi. 

7. Tehtnica

To zračno znamenje je zelo demokratično in neodločno. Tehtnice dolgo časa kolebajo med plusi in minusi, ne zmorejo sprejeti odločitve. Razmišljanje o potencialnih razpletih določene situacije je izguba časa, ki bi ga lahko posvetile pripravi na določen projekt. Tehtnice privlači vse lepo, veliko časa posvetijo svojemu izgledu. Strah jih je obveznosti in težko držijo obljube. Včasih zavoljo ljubega miru pozabijo na svoje vrednote, potrebe in želje, saj jim je bolj pomembno, da so ljudje okrog njih zadovoljni.

Kako to preseči?

Namesto, da jim priložnosti polzijo iz rok, ker se bojijo sprejeti odločitev, naj poskrbijo za to, da bodo dosegljive, kadar jim pride na proti kaj dobrega. Četudi ne vedo, kako se bo izšlo … Če okrepijo svojo intuicijo, se bodo lažje odločale. Naj obrnejo fokus nase, in ne na to, kako bodo stvari sprejeli drugi.

8. Škorpijon

Škorpijoni so na eni strani maščevalni, agresivni in manipulativni, na drugi pa izredno strastni, kar se lahko kaže kot dobra ali pa kot slaba lastnost. Vse dojemajo zelo globoko in določenih stvari ne morejo pozabiti, kaj šele odpustiti. Ko jim zavlada njihova temna stran, bodo naredili vse, da človeka, ki jih je prizadel, spravijo na rob. Prepričani so, da si to zaslužijo. Burno reagirajo, če jih kdo izziva in ko so enkrat jezni ali slabo razpoloženi, traja kar nekaj časa, da se nevtralizirajo.

Kako to preseči?

Včasih zamenjajo odkritost za nesramnost, zaradi česar njihov ego izredno trpi. Naučiti se morajo obvladovati svoja čustva. Zelo koristne so vaje čuječnosti. Morajo se zavedati, da zadrževanje zamere v sebi v prsti vrsti prizadene njih, zato naj delajo na odpuščanju.

9. Strelec

Strelci so zelo agresivni, kadar so jezni. Pogosto delujejo nesramno in netaktno. Ko jih nekaj razburi, eksplodirajo, uničujejo (stvari in odnose) … ko se pomirijo, pa je zadeva pozabljena. Ne zanima jih, kako jih pri teh izbruhih doživlja okolica, prepričani so le v svoj prav.

Kako to preseči?

Zelo učinkovita metoda za pomiritev in nadzorovanje jeze, je zavestno globoko dihanje. Tudi stres vpliva na njihovo agresivnost, zato naj si razporedijo urnik tako, da bodo še vedno lahko obvladovali svoje aktivnosti. Strelci morajo razumeti, da njihovo obnašanje prizadene druge, četudi imajo dobre namene. Postati morajo bolj sočutni.

10. Kozorog

Slabe strani tega zemeljskega znamenja so potreba po nadzoru, manipulativnost in nesprejemanje. Težko sprejmejo, da stvari včasih ne gredo po njihovih željah. Za uresničitev svojih ciljev pogosto izkoristijo drugega. Radi opravljajo in poudarjajo tuje napake. So zelo ambiciozni, s čimer opravičujejo svoje, včasih nepravično, ravnanje.

Kako to preseči?

Kozorogi morajo vaditi hvaležnost. Naj začnejo pisati dnevnik hvaležnosti – vsak dan pred spanjem naj zabeležijo vsaj 5 stvari, ki so se jim zgodile ali za katere so veseli, da so jih doživeli. Naj začnejo opažati drobne lepote vsakdana in se osredotočajo na pozitivno.

11. Vodnar

Vodnarjem vlada Uran, zato se pogosto odmikajo od drugih in živijo v svojem svetu. So zelo občutljivi, obenem pa tudi pametni, zato se pogosto postavljajo nad druge. Radi svetujejo, četudi jih nihče nič ne vpraša; težko poslušajo in se vživijo v težavo drugega, saj mislijo, da jim bo njihov nasvet najbolj pomagal. Ko so v težavah sami, pa vselej ravnajo po svoje.

Kako to preseči?

Vodnarji se morajo naučiti, kako aktivno poslušati. Ko bodo bolje razumeli druge, bodo postali tudi bolj sočutni. To bo izboljšalo njihovo komunikacijo in jih odprlo za zbliževanje z ljudmi, namesto da vselej bežijo v svoj svet in se počutijo, kot da nikamor ne spadajo. Pomembno je, da najdejo ravnovesje med čustvi in logiko.

12. Ribi

To vodno znamenje slovi po pomanjkanju motivacije in jasne smeri v življenju. Kot ribe - najraje plavajo s tokom. So zelo občutljivi in modri, a kljub vsemu znanju, ki ga imajo, pogosto pustijo, da jih vodijo drugi. Ne izražajo svojega mnenja. Kadar je vsega preveč, se raje zatečejo na samo, pogosto trpijo za depresijo, anksioznostjo in so nagnjeni k odvisnostim.

Kako to preseči?

Tako kot vodnarji, morajo tudi ribice najti ravnovesje med logiko in čustvi. Če dosežejo harmonijo srca, uma in telesa, dobijo izredno moč in lahko uresničijo marsikateri cilj. Potrebujejo podporo, zato naj krepijo odnose z bližnjimi, h katerim se lahko vedno zatečejo in tako preprečijo izolacijo, žalost in občutek, da jih nihče na razume.

Zdaj, ko smo ugotovili, da ima prav vsak od nas temno stran osebnosti, lahko vsi skupaj prakticiramo sočutje in se trudimo za čim bolj harmonične odnose, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju in razumevanju. 

vh, Vir: The Mind's Journal

Preberite še: Življenjske lekcije, ki jih moramo vsi osvojiti 

ali pa

Najboljša lastnost vašega astro znamenja