Vse o horoskopskem znaku kozorog (22. december–19. januar)

Kozorog je zemeljsko znamenje, ki kaže na veliko ambicioznost v življenju.

Vse o horoskopskem znaku kozorog (22. december–19. januar) (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2023

Kozorog je zodiakov deseti znak. Njegov začetek je v znamenju zimskega solsticija, ko narava navidezno ugasne in počitek omogoča razvoj človekovih duševnih zmogljivosti. Je znamenje s konca enega in z začetka drugega obdobja. Pomenil naj bi opreznost, vestnost, potrpežljivost, stanovitnost, dosežek in občutek dolžnosti. Kozorogi vedno iščejo vzor, po katerem bi se lahko zgledovali.

Ljudje, ki imajo v rojstni karti poudarjeno to znamenje, so zelo resni in odgovorni. Nikoli se ne izognejo dolžnostim, zato spadajo med zanesljiva in zvesta znamenja. Zaradi prevelikih obveznosti in dolžnosti se zdi, da se ne znajo igrati ali živeti prijetnejših strani življenja.

Njihov humor je cinično obarvan in večinoma se nagibajo k pesimizmu. Prepoznali jih bomo po zadržanosti. Okrog sebe največkrat ustvarijo zid, ki ga sezidajo z lastnimi rokami. Za tem se skriva plahost, vendar tudi čvrstost in moč, ki jo čutimo, čeprav so do nas prijazni. Vedno bomo imeli občutek, da v resnici hočejo biti sami, toda to ne drži, kajti hrepenijo po priznanju, zato se bodo potrudili, da bodo vedno naredili dober vtis.

Najraje se družijo z inteligentnimi ljudmi

Za kozoroge sta značilni predvsem vzgojenost in olikanost. Hrepenijo po odobravanju, v svojih skritih sanjah pa so romantiki. Saturn, strogi planet discipline, jim je podaril pod hladno zunanjostjo nežnega in nepoboljšljivega romantika, ki zna presenetiti z navdušujočim humorjem.

Največja slaba stran kozorogov je v tem, da utegnejo zapasti v melanholijo in apatijo. Takrat se zaprejo vase in prezirajo vse okrog sebe. Njihova duhovna nadarjenost je velika, pri čemer jim pridnost, ki se pri njih razvije že zgodaj, pomaga, da jim življenje ne povzroča težav.

To so strogi in pošteni ljudje, ki vztrajajo pri dani besedi, enako velja tudi za njihove odločitve. Vseh dogovorov se držijo. Imajo dober spomin, najraje pa se družijo z inteligentnimi ljudmi. Ljubijo tradicijo in zgodovino svojega naroda ter se poskušajo javno angažirati.

Kozoroge lahko označimo kot praktične, potrpežljive in konservativne ljudi. Včasih jim po krivici pripišemo hladnost in sebičnost, vendar imajo čudovit smisel za humor, ki je neobičajen in v nasprotju z njihovo godrnjavostjo.

To je znamenje nasprotij, čeprav imajo velike možnosti za uspeh in ambicije, so na drugi strani brez samozavesti, ki bi jim pomagala te možnosti tudi izkoristiti. Če jim uspe združiti prodornost in disciplino, bo njihova pot do uspeha sicer dolga, vendar trdna in stabilna.

Kozorogi sovražijo spremembe

Ker imajo radi domača opravila, jim bolj ustreza družinska hiša z nekaj posesti kot pa mestno stanovanje, sploh če je v moderni četrti. Kozorogi pač potrebujejo vsaj malo starinskega vzdušja. Disciplinirano uživajo v pridobivanju imetja in denarja, naporno delajo in si želijo priznanja.

Več kot denar jim pomenita javno priznanje in pohvala, če pa pri tem še dobro zaslužijo, se počutijo toliko bolje. Nikoli se ne spuščajo v tveganja, možnosti za hitre zaslužke jih ne pritegujejo. Kariero načrtujejo, dokler ne dosežejo cilja. Vztrajno sprejemajo izzive vseh vrst, radi imajo višino in plezajo vse višje in višje. Nobena ovira se jim ne zdi nepremagljiva, na zastavljene cilje pa so pripravljeni čakati in medtem potrpežljivo delati.

Do težave lahko pride v trenutku, ko dosežejo vrh in pred sabo ne vidijo nobenega cilja in smisla več. Takrat se še bolj spustijo na realna tla. Sovražijo spremembe. Pri skupinskem delu so le redko uspešni, razen če niso na čelu skupine. Od kozorogov lahko le redko pričakujemo ljubezenske izjave, velike besede in nežnosti.

Strahovi

Uporni kozorog ima velikokrat manjvrednostni kompleks in velike strahove v zvezi s tem, kako ga vidijo drugi ter da ne bi v očeh drugih deloval kot slab ali neuspešen. Največ strahov je povezanih s finančnim in poslovnim področjem. Strah ga je tudi izgube imetja in zadev, povezanih z dediščinami.

Hujšanje

Za kozoroge je v večini značilna vitka postava. Če se jim kljub temu začnejo kopičiti kilogrami, se zelo hitro vrnejo v pravo formo, saj so sposobni kombinacije zdrave prehrane s športom. 

Ujemanje

Srečanje kozoroga z nežno ribo je na čustveni ravni s pridihom očaranosti, kljub dvomom, ki se pri kozorogu na trenutke porajajo. Riba je v osnovi sanjač. Njeno krhkost in subtilno moč je včasih moč zamenjati za šibkost. Riba je pogosto pripravljena slediti svojemu uspešnemu kozorogu pri skupnih projektih, kar pa ne pomeni, da sama ne zmore najti lastne poti v življenju.

V resnici je veliko rib ambicioznih, čeprav jim je ljubše biti podporni člen. V zameno pred zaščito krutega sveta riba z veseljem za kozoroga ustvari svet fantazije in domišljije, v katerega se lahko odmakne po napornem dnevu. S svojo čarobnostjo omogoči, da ta pozabi na vsakodnevne skrbi. Zmes zemeljskega kozoroga z vodno ribo je potencial, ki zagotavlja udobno materialno prihodnost.

Devica in kozorog lahko ustvarita spevno melodijo, če se odločita in združita moči, ki jih vložita v skupnost. Navadno je to združljiva kombinacija. Kljub temu obe znamenji potrebujeta in si vzameta čas pri izbiri spremljevalca, zato lahko traja nekaj časa, da razmerje zaživi. Zgovorni Merkur vlada komunikativni devici, ki uživa ugled za predrznost v umetnosti ljubezni, kar je razveseljiva novica za kozoroga, čigar vladar je Saturn. Dobro se ujame tudi z raki, škorpijoni in bikom.

On

Moški, rojen v znamenju kozoroga, je nepristranski, pravičen in natančen. Vse, česar se loti, poskuša narediti vestno, natančno, uspeh pa doseže z vztrajnostjo, marljivostjo in prizadevnostjo. Je zelo odgovoren in odločitve sprejema skrbno, vse pomisleke primerno upošteva ter se pametno uči iz preteklih napak. Strah pred dolgovi ali odvisnostjo od drugih mu lahko da včasih nekoliko resen videz, sploh pa sta za to znamenje značilna pesimizem in temno razpoloženje, iz melanholije pa se lahko dvigne le sam. Ena izmed običajnih kozorogovih slabosti je snobizem, kar vpliva tudi na njegove prijateljske zveze. Stike z ljudmi pogostokrat ocenjujejo glede na družbeni položaj, bogastvo in rod. Rad se zapleta v ljubezenske dogodivščine, a ne samo v svoje, temveč se močno zanima tudi za tuje.

Ona

Kozoroginja je zelo zbrana in preračunljiva oseba, ki išče ustreznega moškega, in ko si ga izbere, ga zagrabi, ne da bi se on tega sploh zavedel. Če ji ne uspe, bo raje živela sama, kot da bi se samo zaradi poroke združila z neustreznim kandidatom. Kozoroginje so poslovno zelo uspešne, saj si uspeha želijo, tudi če gredo prek trupel. Njeno vedenje vas bo prepričalo, da je trdna kot skala in nepremakljiva. V resnici je podvržena premnogim menjavam razpoloženja. Zato se ji je težko sprostiti v srčnih zadevah. Ne zadovolji se s površnimi poznanstvi. Kozoroginje so lastnice neke posebne svežine. Le redko najdete kakšno, ki ni privlačna. Hkrati pa so plahe in negotove glede svoje zunanjosti in vedno znova jih boste morali tolažiti, da jih imate radi tudi zaradi njihove zunanjosti. Njen dom bo vedno tako bleščeče čist in urejen, da se bo zdelo, da so bili pri njej škrati na delu.

horoskop.si

Preberite še: