Ste vedeli? To se zgodi s hrano, ki zvečer ostane na trgovskih policah

21. 10. 2024
Deli
Ste vedeli? To se zgodi s hrano, ki zvečer ostane na trgovskih policah (foto: Profimedia)
Profimedia

Primer dobre prakse, ki bi mu morali slediti vsi trgovci! 

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 78 kilogramov hrane. To je kar 6 kilogramov več, kot leto poprej in glede na dejstvo, da vse več ljudi živi pod pragom revščine, jasen alarm, da se moramo zamisliti nad našim ravnanjem.  

Organizacija življenja je eden največjih izzivov sodobnega časa  

Razlogi, zakaj vse več hrane pristane v smeteh, so različni, eden glavnih pa je vsekakor sodoben življenjski slog. Ves čas smo namreč razpeti med delom, skrbjo za družino in številnimi obveznostmi. Pogosto pride do nepredvidenih situacij, ki zahtevajo obilico prilagajanja, kar vpliva tudi na prehrano. Če si denimo kupimo živila za pripravo obrokov vnaprej, potem pa nimamo časa kuhati, imamo že izziv, kako porabiti živila, ki so bila predvidena za kuhanja, še preden jim poteče rok uporabe.  

S podobnimi izzivi se srečujejo tudi v trgovinah. Težko je predvideti, po kakšnih izdelkih bodo v danem trenutku povpraševali kupci in tudi skrbno načrtovanje naročil ne more zagotoviti, da v trgovini ne bi prišlo do presežkov. Izziv so zlasti sveža sadje in zelenjava ter živila s kratkim rokom uporabnosti, pa tudi sveže pripravljeni pekovski izdelki in mesnine.  

Ste vedeli? To se zgodi s hrano, ki zvečer ostane na trgovskih policah
Profimedia

Presežki hrane tistim, ki si jih ne morejo privoščiti  

Tovrstne presežke trgovci obravnavajo na različne načine. HOFER denimo poceni izdelke, ki so tik pred potekom roka uporabnosti, z namenom, da bi bili odprodani. Kljub temu nekaj živil ob koncu dneva še vedno ostane na trgovskih policah. Tistih, ki so še primerna za uživanje, pri HOFERju ne zavržejo, temveč jih, v okviru iniciative Danes za jutri (ki letos praznuje 10 let) in njihovega projekta Hrana na dobri poti, redno donira pomoči potrebnim.  

Ob tem je HOFER edini večji trgovec v Sloveniji, ki je leta 2021 v projekt Donirana hrana vključil vse svoje trgovine, kar pomeni, da hrano donira vseh 93 trgovin HOFER po Sloveniji. Gre za obsežen logistični zalogaj, ki ga ne bi bilo mogoče speljati brez pomoči prizadevnih prostovoljcev iz socialnih organizacij, ki iz več kot dveh tretjin trgovin HOFER vsak dan poberejo hrano, jo sortirajo in razdelijo med tiste, ki so se znašli v stiski in si ne morejo privoščiti niti osnovne košarice živil.  

Ste vedeli? To se zgodi s hrano, ki zvečer ostane na trgovskih policah
Promocijsko gradivo

Brez prostovoljcev ne bi šlo  

Čeprav ima prostovoljstvo v Sloveniji bogato tradicijo, v hitrem tempu vsakdana ni samoumevno, da si ljudje vzamejo čas za pomoč sočloveku. A Slovenci imamo to plemenito dejanje zapisano v genih. Naj si bo z zbiranjem finančnih sredstev ali fizično dejavnostjo, vedno radi priskočimo na pomoč in za to ne pričakujemo materialnih koristi. Delo opravimo v dobro drugih ali v splošno korist ter s tem dokazujemo, da je tudi v sodobnem času mogoče najti prostor za humanitarnost in prostovoljstvo.  

Po podatkih prostovoljnih organizacij število prostovoljcev skozi leta vztrajno narašča. Prostovoljec je lahko vsak, ki je odgovoren in pripravljen pomagati drugim. Prostovoljno delo lahko temelji na neorganiziranih oblikah pomoči (pomoč družini ali prijateljem, volontersko pripravništvo, družbeno koristno delo na podlagi sodne odločbe ipd.), ali organizirano, v okviru prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom.   

Na mesec razdelijo okrog 100 ton hrane  

HOFER denimo sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih organizacij, ki ob koncu dneva pobirajo hrano iz trgovine in poskrbijo, da jo dobijo tisti, ki si je ne morejo privoščiti. Na mesečni ravni tako v povprečju razdelijo okrog 100 ton hrane, ki bi sicer romala v smeti, pa čeprav je še povsem užitna in uporabna.  

Ste vedeli? To se zgodi s hrano, ki zvečer ostane na trgovskih policah
Promocijsko gradivo

Seznam izdelkov, ki jih HOFER donira socialnim organizacijam, se neprestano širi: od 2023 poleg sadja in zelenjave, kruha in pekovskih izdelkov ter izdelkov suhega sortimenta donira tudi hlajene in zamrznjene izdelke ter jajca. Vse z željo, da bi s hrano ravnali skrbneje in zmanjšali količino zavržene hrane.  

Ne smemo dovoliti, da bi prostovoljstvo zamrlo  

Ob tem HOFER v okviru trajnostne iniciative Danes za jutri in projekta Hrana na dobri poti posebno pozornost namenja tudi spodbujanju prostovoljstva in dobrodelnosti. Socialnim organizacijam, ki poskrbijo za hrano iz trgovin HOFER, je HOFER letos ob svetovnem dnevu hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, namenil donacijo v višini 27.900 evrov za kritje stroškov prevoza in drugih manipulativnih stroškov, povezanih z razdeljevanjem hrane.  

Vsekakor gre za pomembno finančno spodbudo, ki je v teh finančno zahtevnih časih še kako dobrodošla. Ne smemo namreč dovoliti, da bi prostovoljstvo ugasnilo, saj s tem ne pomagamo samo izboljšati kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter razvijati solidarno, humano in enakopravno družbo, temveč pomagamo osebnostno rasti tudi tistemu, ki pomaga, mu damo občutek vključenosti in možnost usvajanja novih znanj, ki lahko pozneje v življenju pridejo še kako prav.