Kaj naredite z ostanki hrane, da zmanjšate njen vpliv na okolje? Pravilen odgovor na to in na podobna vprašanja vam lahko ponudi vpogled v vaše ravnanje s hrano ter vam z malo sreče prinese lepe nagrade!
Zavržena hrana je eden ključnih trajnostnih izzivov Evropske unije, kjer na letni ravni zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane. Čeprav smo na tem področju Slovenci Evropi lahko za zgled, saj se uvrščamo med države, kjer se zavrže najmanj hrane na prebivalca, pa so številke kljub temu še vedno (pre)visoke.
Največ, skoraj 44 odstotkov zavržene hrane nastane v gospodinjstvih. Od tega je kar 38 odstotkov užitnega dela, ki bi ga lahko s pravilnim odnosom do hrane zmanjšali ali preprečili, še posebej v luči aktualnih razmer, ko si zaradi višanja cen vse več ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil. Zato je izjemnega pomena, da se naučimo odgovornega ravnanja s hrano – navsezadnje lahko na ta način tudi konkretno prihranimo!
V spodnjem kvizu preverite, kako premišljeno ravnate z živili v domačem gospodinjstvu in se oskrbite z napotki za še bolj odgovoren odnos do hrane. Aja, pa rešite kviz v celoti, saj imate ob koncu priložnost osvojiti lepo nagrado.
Zakaj posvečamo toliko pozornosti hrani, ki pristane v smeteh?
Odgovor na to vprašanje se ponuja kar sam od sebe. Neodgovorno je, da v smeti mečemo hrano, ki je še užitna, oziroma so užitni njeni deli, po drugi strani pa si več kot 37 milijonov Evropejcev vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka.
Tudi v Sloveniji se veliko ljudi kljub plači vse težje prebije skozi mesec. Da je situacija še bolj žalostna, je med njimi vse več takih, ki imajo službo, pa gredo vseeno včasih lačni spat. Da bi vsaj nekoliko omilil stisko teh ljudi, HOFER že vse od leta 2017 presežke iz svojih trgovin v okviru iniciative Danes za jutri (ki letos praznuje 10 let) in lastnega projekta Hrana na dobri poti redno donira socialnim organizacijam, ki hrano razdelijo pomoči potrebnim.
Leta 2021 je HOFER v projekt Donirana hrana vključil vse svoje trgovine, kar pomeni, da hrano donira vseh 93 trgovin HOFER po Sloveniji, kar skupno nanese okrog 100 ton hrane na mesec. Seznam izdelkov, ki jih HOFER donira socialnim organizacijam, se neprestano širi: od 2023 poleg sadja in zelenjave, kruha in pekovskih izdelkov ter izdelkov suhega sortimenta donira tudi hlajene in zamrznjene izdelke ter jajca.
Nasploh si HOFER prizadeva za bolj odgovorno ravnanje s hrano. V vseh 93 trgovinah HOFER po Sloveniji denimo količino naročene hrane prilagajajo dnevnim potrebam, z dovršenim skladiščenjem in hitro logistiko pa ohranjajo svežino živil. Izdelkom pred potekom roka uporabnosti znižajo ceno, da bi jih v čim večji meri odprodali in ne zavrgli.
Naj hrana najde pot na krožnik, ne v smeti
Čeprav se zdi le kot nekaj kapljic v morju zavržene hrane, pa tovrstne iniciative in projekti pomembno prispevajo k vsesplošnemu ozaveščanju o izzivih zavržene hrane. Ta namreč ni le družbeni in humanitarni, temveč tudi okoljski problem, saj med gnitjem nastajajo velike količine metana, ki negativno vpliva na učinek tople grede.
Zato vsi skupaj poskrbimo, da bo čim manj hrane romalo v smeti! Že z majhnimi spremembami v načinu nakupovanja, kuhanja in načrtovanja obrokov lahko pomembno pripomoremo k zmanjševanju količine zavržene hrane in tako preprečimo nepotrebno porabo naravnih virov, denarja in embalaže ter pomagamo varovati okolje. Zavedajmo se, da smo na planetu Zemlja samo obiskovalci in mora nam biti mar, v kakšnem stanju ga bomo zapustili našim zanamcem!