Hoja = gre za iskanje spokoja, za puščanje problemov doma, za to, da postaneš del okolice, zadovoljen s tem, da delaš korak za korakom.

Hoja = gre za iskanje spokoja, za puščanje problemov doma, za to, da postaneš del okolice, zadovoljen s tem, da delaš korak za korakom. (foto: profimedia) profimedia
14. 6. 2021

Če hoja traja več ur ali dni, dobi drugačen značaj, kot če bi trajala pol ure. Odvisnost od zunanjih dražljajev se zmanjša, odtrgaš se od pričakovanja drugih in hoja dobi bolj ponotranjen značaj. Samo po desetih dneh hoje proti južnemu polu sem na enajsti dan v dnevnik zapisal: "Občutek prisotnosti v življenju je tu močnejši kot doma. Osamljenost se kompenzira z mislijo na cilj in občutek, da si eno z naravo."

Tišina tam se je zdela močnejša kot vse hrumenje podzemlja skupaj, toda pomembnejše so podobnosti med polarnim pohodom in urbanim raziskovanjem podzemlja ShoHa: pri obeh gre za iskanje spokoja s hojo, za puščanje problemov doma, za to, da postaneš del okolice, zadovoljen s tem, da delaš korak za korakom.

Iz knjige Erling Kagge, Hoja

  • Poglejte si še: 

POLETNI SOLSTICIJ 2021 - vrhunec energije in svetlobe