Srečen je tisti, ki nima ničesar

4. 11. 2021
Deli
Srečen je tisti, ki nima ničesar (foto: profimedia)
profimedia

'Srečen je tisti, ki nima ničesar': to je nekdo, ki nima nobenega občutka lastništva, ki lahko uporablja stvari, ko pridejo k njemu, vedoč, da niso njegove, da pripadajo Najvišjemu, in ki iz istega razloga ne obžaluje, ko ga stvari zapustijo; zdi se mu popolnoma naravno, da mu bo Gospod te stvari, ki mu jih je dal, tudi vzel, da jih bodo lahko tudi drugi uživali.

Takšnega človeka enako veseli, če stvari uporablja, kakor če jih nima. Ko jih imaš na razpolago, jih sprejmeš kot darilo Milosti, in ko te zapustijo, ko so ti odvzete, živiš v radosti pomanjkanja. Kajti občutek lastništva te prilepi na stvari in te naredi za njihovega sužnja, sicer bi živel v stalni radosti in v nenehnem gibanju stvari, ki pridejo, gredo in minejo, ki prinesjo s seboj oboje, občutek obilja, ko so tu, in slast ločitve, ko gredo.

Slast! Slast pomeni živeti v Resnici, živeti v stiku z Večnostjo, z resničnim Življenjem, z Lučjo, ki nikoli ne ugasne. Slast pomeni biti svoboden, svoboden v resnični Svobodi, nespremenljivi združitvi z Božansko Voljo.
Bogovi so tisti, ki se obračajo k Luči, ki živijo v Moči in Spoznanju; to je tisto, kar meni Buda, on ne misli na bogove religij. To so bitja z božansko naravo, ki lahko živijo v človeških telesih, toda osvobojena nevednosti in laži.

Ko ne boš imel ničesar več, boš lahko postal tako obsežen, kot je vesolje.

Zbirka Materinih govorov, objavljenih leta 1977; Šri Aurobindo, Mati: Ne pozabi na svoje težave, Didakta 1998

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije