Preporod v zvoku v wellness centrih

V hitrem tempu modernega sveta in v obilju stresa, ki prežema današnje življenje ljudi, je globoka sprostitev še kako potrebna. V bogati ponudbi wellness centrov so vse bolj cenjene zvočne nege, saj ima zvok izredno moč globoke umiritve uma in sprostitve telesa.

3. 10. 2012

Štveilne zvočne nege se prepletajo z ostalimi tretmaji nege telesa in duha, kot so masaže, savna, počitek v topli termalni vodi... V njih uporabljamo holistične instrumente - gonge, himalajske bronaste pojoče posode in kristalne sklede iz kvarca.

Gongi

Zvok gonga se je od nekdaj uporabljal za prenovo življenjske moči. Ob poslušanju gonga občutimo vibracije znotraj vsega telesa, saj vibracije gostih tonov kot reka stečejo skozi naše telo in vzvalovijo organe, vse celice telesa, čakre in meridijane ter jih harmonizirajo, regenerirajo in poživljajo. Na mestih, kjer so v telesu blokade, lahko občutimo ščegetanje, hlad ali vročino, ko zvok odpira pot pretoku življenjeske energije. Leva in desna možganska polovica se usklajujeta, um se sprosti do stanja, v katerem je telo sposobno zdraviti in uglaševati sebe.

V meditacijah se umiri delovanje možganov v alfa stanje, z valovanjem med 7 in 15 hercev; zvok gonga pa omogoča globoko sprostitev theta in delta stanja, ko se frekvenca upočasnjuje od 7 vse do 0,5 herca. To je stanje globokega sna in popolne sprostitve, ki omogoči zlitje človeka z njegovo notranjo inteligenco.

V wellness centrih uporabljamo gonge v prostorih za sprostitev, še posebej v kompleksu savn je njihov nežen zvok zelo dobrodošel. Posebno doživetje predstavljajo večerni koncerti gongov ob bazenih, ko gosti med počivanjem v topli termalni vodi poslušajo glasbo vesolja.

Himalajske pojoče posode

Pojoče posode postajajo v wellness centrih nepogrešljive. Ob zvočni masaži, pri kateri posode med igranjem drsijo po telesu in nudijo doživetje vibracijske masaže vse do globin, so cenjene kombinirane masaže, pri katerih med izvajanjem ročne masaže s toplimi olji terapevti uporabijo tudi zvočne vibracije pojočih posod.

V času izobraževanja wellness hotelov Liburnija v Opatiji sem podarila zvočno masažo Josipi Lisac, ki je o njej povedala: "Med masažo s himalajskimi posodami sem imela občutek, da sem odpotovala iz telesa in iz prostora, v katerem sem ležala. Občutila sem vibracije v telesu, moje misli so bile ves čas s toni, ki so prihajali iz posod. V nekem trenutku sem razumela, da je telo samo odraz uma. Po tretmanu sem bila popolnoma sproščena."

Zveneče posode lebdijo na vodi in njihov zvok potuje skozi vodo ter neguje goste, ki se lebdeče predajajo njihovim tonom v bazenih s toplo termalno vodo. V manjših jacuzijih gostom nudimo individualne vodno-zvočne tretmaje, pri katerih igramo na posode tako v vodi kakor tudi okrog bazena.

V savna programih ugotavljamo, da gostje lažje prenašajo visoke temperature, če jim je med bivanjem v savni na voljo nežno ambientalno igranje posod. Prav tako vsak gost prejme tudi zvočno nego avre - energijskega polja okrog telesa.

Kristalne posode

Pojoče posode iz čistega kvarca nudijo glasbo svetlobe. Igramo jih ambientalno, v prostorih za sprostitev. Naša telesa nosijo v sebi kristalne strukture, ki resonirajo z zvokom kristalnih posod. Občutek je zelo poseben. Ker se posode igrajo s kroženjem po gornjem robu, se njihov zvok širi krožno po prostoru. Zanimivo je, da ima vsak gost občutek, kot da zvok kroži samo okrog in znotraj njega. Kristalne posode prav tako plavajo na vodi in nudijo izjemno doživetje, če so v bazenih igrane v večernih urah, s svečkami v notranjosti, tako da svetloba seva skozi čisto strukturo ter posebnih instrumentov.

Zvok v wellness centrih

Ponudbo zvočnih neg najdemo v vse več wellness centrih sveta. Pi nas so vodilni ponudniki terme Olimia, ki imajo največjo paleto ponudbe zvočnega velnesa. Sabina Stipčič, vodja velnesa in bazenov, ki skrbi za to, da terapevti poleg osnovnega izobraževanja redno dopolnjujejo svoje znanje in kvaliteto izvajanja zvočnih neg, je povedala: " Zavedamo se, da Terme Olimia obstajajo zaradi svoje zdravilne termalne vode.  Prav tako se zavedamo pomena vode v našem življenju. Tudi naše telo je voda. In voda shrani vse, tudi in predvsem zvok. Zato smo se pri nas odločili naših gostom ponuditi nekaj več in v sodelovanju z izobraževalnim centrom zvočnega velnesa Muza smo izobrazili naš kader ter gostom ponudili zvočne tretmaje. Poleg individualne zvočne masaže, lahko v Wellnessu Orhidelia doživijo zvok himalajskih posod v naši biosavni ali pa zvok kristalnih posod. Naši zunanji sodelavci pa prihajajo igrati gonge v počivališče ob bazenu.

Odzivi naših gostov so res zelo pozitivni:

  • 'Po zvočni negi v savni se počutim sproščeno in poln energije. Med nego velikokrat tudi malo zaspim.'
  • 'V sebi občutim večjo globino in tišino.'
  • 'Gong kopel je čudivita. Človek ima občutek, kot da je v vesolju in da leti oz. lebdi.'
  • 'Poslušanje gongov je bilo doživetje brez vsake konkurence. Pri mojih sproščanjih me pogosto zanese v vesolje.'
  • 'Zvoki so izvabljali nasmeške na moj obraz in vsakodnevne skrbi so se razblinjale kot milni mehurčki.'
  • 'Po zvočni negi se počutim lahka kot puh.'

 

Mlinarič Veronika, ki v Olimju igra pojoče posode, pravi: "V počivališču in v savni nudim ambientalno igranje zvoka pojočih posod, ob katerem se tudi sama sprostim. Gostje cenijo ta tretma in se radi vračajo k nam ob urah, ko lahko prejmejo zvočno kopel."

V zvočnem velnesu Lago delle Sorgenti v Italiji, kjer sem izobraževala celo ekipo terapevtov in tudi delavcev njihovega fitness centra, so znani predvsem po zdravilnem blatu. V čudovitem kompleksu imajo tudi staro kapelo, ki je izredno akustična in v njej izvajajo redne gong koncerte. Vodja velnesa Tomaž Kocjan, ki skrbi, da imajo vrhunsko velnes ponudbo, se je nad zvočnimi tretmani navdušil v Šmarjeških toplicah in pravi: "Vedel sem, da bo prav zvok tisti, ki bo v naš spa privabljal številne goste in res je tako. Zvočni velnes je v Italiji nekaj novega in gostje cenijo njegove številne blagodejne učinke. Tudi sam z velikim veseljem, kadar mi čas dopušča, izvajam gong kopeli in igram glasbo za dušo s himalajskimi posodami v naših savna prostorih. To me preporaja, odziv gostov pa me znova in znova razveseljuje."

Podarite si doživetje preporoda v zvoku tudi na 43. sejmu Narava-zdravje!

Mojca Morya Malek, učiteljica zvočnega welnesa in zvočna terapevtka, muza.si

foto arhiv Mojce Morye Malek