V razstrupljanje nedvomno spada tudi čiščenje čustev – katere so 3 najbolj učinkovite tehnike

Odrivanje, zatiranje in neozaveščanje čustev je za naš organizem škodljivo, saj se ta skriti stres prej ali slej začne kazati v našem počutju ali celo zdravju. Um in telo sta, kot se zdaj verjetno že vsi zavedamo, celostno povezana. 

V razstrupljanje nedvomno spada tudi čiščenje čustev – katere so 3 najbolj učinkovite tehnike (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
13. 2. 2020

Žalost, jeza, zamere, prizadetost, občutek zavrženosti, osamljenosti ... na tem vrtiljaku čustev se kdaj pa kdaj znajdemo prav vsi. Vendar se nanje zelo različno odzivamo. Nekateri čustvo sprejmejo, si ga priznajo, ozavestijo, izrazijo in predelajo – in ti so na dobri poti, da bo čustvo tako, kot je prišlo, tudi izpuhtelo. Sploh če se ob tem znajo odkrito s kom pogovoriti, najbolje s tisto osebo, ki je vpletena v situacijo, v kateri so se sprožila taka čustva. Marsikdo pa deluje tako, da negativna čustva, ker so seveda neprijetna, ignorira, potlači, zanika, in živi dalje, kot da se ni nič zgodilo. A če je čustvo zatrto, ni bilo zmožno opraviti svoje osnovne življenjske naloge, in ker so čustva vztrajna, se bodo skrivala v podzavesti in čakala na priložnost, da privrejo na dan. Največkrat takrat, ko smo najbolj šibki in nemočni.

Čustveno čiščenje temelji na tem, da spremenimo tak mehanizem, ki smo ga ponotranjili, in si dovolimo čutiti vso mavrico čustev, ki jih življenje prinaša, saj nam tudi negativna čustva (ali predvsem ta) povedo največ o nas samih, o našem resničnem stanju in počutju. Dovolimo si biti jezni na partnerja, obenem pa to čustvo ozavestimo in se samoopazujemo – morda niti nismo jezni, ampak nas je strah? Temu lahko nato sledi tudi iskren pogovor, v katerem lahko ugotovimo, zakaj se je to čustvo sploh sprožilo v nas. Nemalokrat lahko pridemo do spoznanja, da jeza sploh ni bila upravičena, saj ima partner svoj pogled, svojo plat zgodbe in svoje razloge, ki jih lahko morda celo razumemo, ali pa se jeza med pogovorom razblini, saj je bila samo odraz strahu ali katerega drugega čustva.

Čustva je torej pomembno sprejemati, priznati in ozaveščati ter se tako izogniti posledicam čustvenega stresa v telesu. Z vami delimo 3 načine oziroma strategije, kako se čustvenega čiščenja najbolj učinkovito lotiti.

1 Zapisovanje čustev

Z zapisovanjem svojih misli in čustev na papir aktiviramo del možganov, ki je zadolžen za to, da razvodeni negativna čustva. Na ta način se lažje spopadamo s stresom in neprijetnimi situacijami. Zapisovanje lahko torej zmanjšuje stres, tesnobo in simptome depresivnosti, pomaga pri reševanju težav in strahov, razumevanju čustev in predvsem tega, kaj jih sproži, ter je odlična priložnost za pozitiven samogovor.

2 Pogovor z drugo osebo

Druga oseba je nekdo, ki mu zaupamo, nekdo, ob komer nam je prijetno in za katerega vemo, da nas je pripravljen poslušati. Če se razidemo s partnerjem, je to lahko najboljša prijateljica. Če nas je razjezil šef, je to lahko partner ... Najverjetneje bomo s to osebo čustva ozavestili in se bomo potem pripravljeni pogovoriti tudi s tistim, zaradi katerega so se v nas vzbudila določena čustva.

3 Telesni odziv

Dovolite si jokati, lahko tudi kričite sredi gozda, kupite si boksarsko vrečo ... nadvse pomembno je, da čustva izrazite tudi fizično, saj se tudi dogajajo na fizični ravni.