Kako se pravilno lotimo čiščenja telesa?

V našem telesu se lahko zaradi hitrega tempa življenja, stresnih situacij ter neustreznega prehranjevanja in slabih navad nakopičijo strupi. Telo jih večinoma sicer sproti izloči samo, a če ne spremenimo sloga življenja, skozi ponavljajoče procese zastajajo v telesu ter vplivajo na naše počutje in zdravje.

Kako se pravilno lotimo čiščenja telesa? (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
13. 2. 2020 | Promocijsko sporočilo

Da v telesu vzdržujemo ali dosežemo optimalno stanje, je treba vanj vnašati pravilno izbrano hrano, se dovolj gibati in spati ter se izogibati vsem vrstam stresa.

Če smo organizem dolgo 'zastrupljali' in s tem obremenjevali jetra, ledvice in prebavni trakt, pa se je smiselno lotiti bolj intenzivnega razstrupljanja, vendar postopoma. Hitra sprememba prehranjevanja lahko namreč na začetku razstrupljanja povzroči neprijetne učinke, kot so slabost, glavobol, omotičnost in vrtoglavica, pomanjkanje energije.

Oslabljena črevesna stena v krvni obtok spušča škodljive snovi, jetra so preobremenjena s strupi, ki jih ne morejo sproti izločati, ti pa lahko sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepe ter porušijo hormonsko ravnovesje. Najpogostejši znaki, da je telo zastrupljeno, so utrujenost oziroma pomanjkanje energije, alergije, glavobol, prebavne težave, izpuščaji, znojenje, zvonjenje v ušesih, preobilno nastajanje sluzi, nepravilen srčni ritem, okorelost udov, nihanje razpoloženja. 

Spremembe z velikim učinkom

Če je le mogoče, s svojih krožnikov zato najprej odstranite obdelano in rafinirano hrano. Izogibajte se tudi hrani z alergeni, kot so soja, gluten, koruza, mlečni izdelki, arašidi, ter alkoholu, tobaku, nepotrebni uporabi zdravil, določenim kozmetičnim izdelkom, poleg tega poskusite zmanjšati izpostavljenost pesticidom in onesnaževanju ter vsem oblikam stresa – telesnemu, čustvenemu in umskemu.

Podprite jetra

Ko se odločite temeljito očistiti jetra in ledvice ter izločiti večino strupenih snovi iz telesa, pa morate čim bolj spodbuditi delovanje encimov, pri čemer vam lahko pomagajo živila, kot so limone, jabolka, brusnice, rastlinska olja z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega 3, omega 6 in omega 9 (laneno olje, olivno olje, olje iz avokada), brokoli, zelje in brstični ohrovt, avokado in rdeča pesa, peteršilj, rožmarin in kurkuma, regrat, pegasti badelj. Za prve korake čiščenja jih čim bolj pridno umeščajte na svoj jedilnik.

Čiščenje črevesja

Zaradi strupov v črevesju pride do vrste črevesnih obolenj, če ti iz črevesja vstopijo v krvni obtok, pa lahko povzročijo težave tudi drugje v telesu. Zastajanje blata  zmanjša tudi sposobnost črevesja, da vsrka pomembne minerale in vitamine. Zaradi odpadnega materiala na stenah črevesja se lahko upočasni peristaltika črevesja, kar dodatno prispeva k zaprtosti in drugim težavam.

Da redno čistite črevesje, zato pijte dovolj vode in bodite aktivni, poleg tega obvezno poskrbite, da zaužijete dovolj vlaknin, ki jih najdete v svežem sadju in zelenjavi. Čeprav se vaše črevesje enkrat na dan izprazni, ni nujno, da dobro opravlja svojo funkcijo. Če se vam zdi, da potrebuje bolj intenzivno čiščenje, razmislite o klistiranju ali celo globinskem čiščenju črevesja z vodo, vendar se pred tem dobro pozanimajte o teh postopkih, da jih boste opravili varno.

In še dodatna pomoč

Če želite svoje razstrupljanje malo pospešiti, pa lahko svoj paket za očiščenje telesa poiščete tudi pri Medexu.

Prehransko dopolnilo Psyllium Mg

Psyllium Mg vsebuje vlaknine z magnezijem in propolisom ter poskrbi za dobro prebavo, ravnotežje elektrolitov in dobro počutje. Z njim boste telesu zagotovili kar 10 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah. Prah vsebuje tri vrste vlaknin: iz indijskega trpotca in tapioke ter inulin.

Kapsule Detox

Telo lahko očistite z izvlečki rmana, breze in pegastega badlja, saj ti vplivajo na najpomembnejše organe, ki skrbijo za izločanje strupov iz telesa.

Kapsule Pegasti badelj

Pegasti badelj in holin pomenita dvojno spodbudo za jetra. Kombinacija prispeva k presnovi maščob in boljšemu delovanju jeter.