Test: Potrebujete razstrupljanje od elektronskih naprav in družbenih omrežij?

Sami znakov verjetno ne opazite, saj se sprememba dogaja počasi. Z vsakim dnem več časa preživite na pametnem telefonu ob spremljanju družbenih omrežij in vse težje se je odlepiti od ekrana.

Test: Potrebujete razstrupljanje od elektronskih naprav in družbenih omrežij? (foto: profimedia)
profimedia
28. 1. 2019

Zagotovo poznate osebo, za katero bi lahko rekli, da preveč časa preživi ob strmenju v pametni telefon in se brez njega sploh ne zna več družiti ali početi kaj drugega. Pri drugih znake lažje opazimo, saj spremljamo spremembe vedenja, medtem ko je pri nas težje. Težko bi si priznali, da moramo tudi sami elektronske naprave večkrat umakniti.

Če se prepoznate v večini od naslednjih znakov, bi morali na novo določiti meje uporabe elektronskih naprav, saj so pričele škoditi vašemu zdravju.

Vedno morate objaviti dosežen cilj.

Po mesecih trdega treninga ste pretekli maraton. Takoj ko prečkate ciljno črto, morate fotografijo objaviti na družbenem omrežju in nato preverjati, koliko všečkov boste zbrali. S tem še povečate količino časa, ki jo preživite na pametnem telefonu, naraste pa tudi želja, da objavite še več lastnih zmag. Zato se na spletu zagotovo znajde tudi fotografija prvega obiska Triglava, adrenalinskih počitnic, napredovanja v službi … Če ne dobite potrditve ostalih, se ob doseženih ciljih ne počutite tako dobro.

Nenehno se primerjate z drugimi.

Ob pregledovanju fotografij in objav,  ki jih delijo vaši prijatelji na družbenih omrežjih, se je težko upreti primerjanju. Pravzaprav to počnete že podzavestno. Ko na primer vidite fotografijo diplome, noseče prijateljice ali znančev nov avto, pomislite nase: “Nimam družine ali novega avta, moj naziv je nižji od naziva prijatelja.” Vse to vam daje občutek, da ste slabši in da ste v življenju dosegli manj, kot vsi ostali. Ne spomnite pa se na odlične športne dosežke, napredovanje v službi in dobre družinske odnose. Zanemarite dobre plati in se počutite slabo le zaradi fotografije ali komentarja, ki ste ga prebrali.

Ne osredotočate se na sedanjost.

Ne živite v sedanjosti, ampak za trenutke, o katerih lahko pišete na družbenih omrežjih. Ko si v živo ogledate košarkarsko tekmo, o vsem obveščate tudi ostale, ki ne morejo biti tam in tako zamudite večino igre. Pri večerji se že dolgo niste pristno pogovarjali, ker medtem berete novice v spletu. Ko ste v družbi prijateljev, so osrednja tema fotografije z družbenih omrežij. Pravzaprav se ne spomnite, kdaj ste se nazadnje odpravili na izlet, po opravkih ali kam drugam brez telefona in se povsem posvetili temu, kar počnete. Ne dovolite, da bi trenutki kar tako spolzeli mimo vas, saj se na koncu ne boste spomnili, kaj ste objavili v spletu, ampak priložnosti, ki jih niste izkoristili.

Večina vašega življenja je na spletu.

Ne veste, kdaj natanko se je to zgodilo, vendar sedaj objavljate skoraj vse: kaj ste jedli za zajtrk, kam se odpravljate, koga ste srečali, kakšne opravke imate … Pravzaprav bi lahko s spremljanjem družbenih omrežij o vas izvedeli skoraj vse. Nimate več prave zasebnosti, kar lahko negativno vpliva na vaše odnose, saj vsi ne želijo biti tako izpostavljeni. Veliko škodo delate tudi sebi, saj vas bodo negativni odzivi ostalih vedno bolj prizadeli in kmalu boste tudi pomembne odločitve sprejemali le na podlagi tega, kar bodo rekli drugi.

Postanete depresivni.

Če imate občutek, da se morate nenehno pretvarjati pred zunanjim svetom, imate težave s koncentracijo, veliko spite in bi težke dneve najraje preživeli kar v postelji, kažete znake depresije. V raziskavi, opravljeni na Ameriškem nacionalnem inštitutu za mentalno zdravje, so odkrili povezavo med družbenimi omrežji in depresijo. Če prej niste imeli težav z negativnim razmišljanjem in slabim počutjem, je za to morda kriv vaš pametni telefon. Potrebujete strokovno pomoč ali za začetek vsaj pogovor z osebo, ki ji lahko zaupate.

Ste se prepoznali?

Vsi, ki lahko opise preslikate na svoje življenje, bi morali že pred novim letom začeti z razstrupljanjem od elektronskih naprav. Vedite, da niste edini, saj smo vsi do določene mere prisiljeni uporabljati elektronske naprave. Osredotočite pa se predvsem na čas, ko telefona ne potrebujete, pa ga vseeno uporabljate. Skušajte ustvariti majhne zdrave navade, kot je umikanje telefona za nekaj ur in omejevanje časa, ki ga porabite za to, pa pravilo, da ga izklopite vsaj 30 minut pred spanjem. To vam bo pomagalo do bolj zdravega odnosa z elektronskimi napravami. 

Preberite tudi