Vastu, harmonija bivanja

Ste se kdaj vprašali, zakaj se v nekem prostoru počutite dobro, v drugem prostoru pa nemirno ali brez energije?

31. 1. 2019

Odgovore na to vprašanje s seboj nosi vastu, pet tisoč let staro znanje in umetnost o ureditvi bivalnega in delovnega prostora po meri posameznika, ki v njem živi, dela in ustvarja. Vastu je prizemljitev naravnih zakonitosti v prostoru, ki je po njegovih načelih živ. Tina Pipan, diplomirana univerzitetna organizatorka dela in svetovalka za djotiš in vastu, je na spletni strani www.eroja.si, ki je bila tudi vir našega pisanja, zapisala, da so naravne zakonitosti, ki se jih velikokrat ne zavedamo, prisotne povsod – tako v naravi kot v našem telesu in prostoru, ki nas obkroža. Ista načela, ki veljajo v naravi in okolju, torej veljajo tudi v prostoru. V bivalnem okolju tako vladajo določene naravne zakonitosti, ki pomembno vplivajo na naše počutje in zdravje.

In ker se vse, kar obstaja, povezuje in smo tudi mi v nenehnem odnosu s stvarmi, ki nas obdajajo, vplivamo na prostor in prostor vpliva na nas. Gre za življenjsko energijo, ki nenehno teče in je v ravnovesju ter vpliva na vse ravni našega življenja. Prostor, kjer živimo, in okolje, kjer delamo, torej pomembno vplivata na: naše zdravje, odnose, ustvarjalnost, izražanje, mirnost, odprtost ljubezni ...

Vastu ustvarja usklajen odnos med prostorom in človekom, ki v njem biva, tako da življenjska energija steče in se zmanjšajo neravnovesja.

Kako v prostor vnesemo ravnovesje, ki nam je v podporo in prinaša dobro, harmonično počutje?

Vastu ponuja individualen pristop, kako ustvariti skladnost, ki jo je mogoče videti in občutiti ter učinkuje dolgoročno. Številni so po vključitvi vastuja v svoje življenje in prostor doživeli korenite spremembe. 

√ Vastu je najbolje uporabiti v fazi načrtovanja bivalnega oziroma delovnega prostora.

√ Če zamudimo fazo načrtovanja, lahko na novo vzpostavimo ravnovesje s prilagoditvijo prostorov ali premestitvijo.

√ Največja vrednost vastuja je v tem, da nam pomaga vnesti ravnovesje in skladnost, tudi če prilagoditev prostorov in premestitev pohištva ni mogoča. Ravnovesje se lahko vzpostavi z barvami, oblikami, elementi, okrasnimi predmeti, slikami in simboli ter rastlinami.

Nekaj načel vastuja

√ Stanovanje očistimo oziroma ga razbremenimo predmetov, ki jih ne uporabljamo. Česar ne potrebujemo, vsake toliko časa oddamo ali odnesemo v smeti.
√ SV del našega stanovanja naj bi bil čim bolj prost, prehoden, zračen, razbremenjen.                                                                                                               √ Na SZ naj visi nekaj, kar miglja, na primer zvončki.
√ Na JZ del postavimo svečko, ki poskrbi za ravnovesje v prostoru.
√  Središče stanovanja naj bo čim bolj razbremenjeno.
√ V spalnici je pomembno, kam je obrnjena naša glava. Najboljša izbira je po vastuju vzhod, ker energetski tok teče od severa proti jugu – če ležimo v tej smeri, se praznimo.

V povezavi z naravnimi ritmi lahko s pomočjo vastuja in djotiša izračunamo tudi najugodnejši trenutek za začetek gradnje, prenove stanovanja ali vselitve v hišo.