10 citatov za izboljšanje razpoloženja, ko se počutimo žalostne

Vsi gremo skozi obdobja v življenju, ko se počutimo žalostne in izgubljene. Ker ne obstaja nobenega magičnega zdravila, je včasih edina stvar, ki pomaga, zavedanje, da nismo sami v vsej tej žalosti. 

10 citatov za izboljšanje razpoloženja, ko se počutimo žalostne (foto: pexels) pexels
20. 10. 2021

Motivacijske misli nam včasih lahko dajo nasvete, kako začeti spreminjati počutje na boljše. Opomnijo nas, da lahko ponovno vidimo nekaj svetlega. Tudi v najtemnejših časih se lahko ozremo malce okoli sebe in najdemo nekaj, za kar smo hvaležni. Pomagajo nam preusmeriti misli na dobro.

1. “VAŠA ŽALOST JE DARILO. NE ZAVRNITE JE. NE PREHITEVAJTE JE. SPREJMITE JO V VSEJ POLNOSTI, UPORABITE JO KOT ORODJE ZA SPREMEMBO IN RAST.” – Maxime Lagace

Žalost lahko uporabimo kot priložnost za spremembo na bolje. Sprejmite trenutke bolečine, saj lahko veliko naučite od nje, če si to le dopustite.

2. “PUŠČICA SE LAHKO IZSTRELI SAMO, ČE JO NAJPREJ POTEGNEMO NAZAJ. KO VAS ŽIVLJENJE VLEČE NAZAJ, TO POMENI, DA VAS PRIPRAVLJA NA IZSTREL ZA ZAČETEK NEČESA IZJEMNEGA.” 

Spomnite se tega citata, ko se na neki točki počutite, kot da vas nekaj vleče nazaj.   Zagotovo prihaja nekaj boljšega!

3. “DOBRO SE JE ZAVEDATI ŽALOSTI, KO JO OBČUTITE. ČE SE POČUTITE IZGUBLJENE, JE DOBRO, DA O TEM SPREGOVORITE. RAZLOG, ZAKAJ SE SPOPADAMO Z OVIRAMI V ŽIVLJENJU JE, DA NE MOREMO SPREJETI DEJSTVA, DA SE PRETEKLOSTI NE DA SPREMENITI. SPUSTIMO JO IN OPAZUJMO, KAJ SE ZGODI.” – Haemin Sunim

Kot pravi citat, je dobro, da se zavedamo svojih občutkov in o njih spregovorimo. Čustva je potrebno ubesediti, saj nam iskrenost do sebe pripomore pri čustvenem celjenju. Hitreje ko sprejemeš bolečino, si priznaš, da si nesrečen in govoriš o njej, hitreje se bo pričela sprememba. 

4. “NAJTEŽJI TRENUTKI NAS PRIPELJEJO DO NAJBOLJŠIH TRENUTKOV V NAŠEM ŽIVLJENJU. SAMO NADALJUJ. TEŽKE SITUACIJE GRADIJO MOČNE LJUDI.” – Roy T. Bennett

Pomislite kolikrat ste se počutili žalostne v preteklosti. Velikokrat se je nato zgodilo nekaj izjemnega, kar se ne bi nikoli zgodilo, če ne bi občutili slabih trenutkov. 

5. “OBČUTKI ZGUBLJENOSTI, NOROSTI IN OBUPANOSTI PRAV TAKO SPADAJO K DOBREMU ŽIVLJENJU KOT OPTIMIZEM...” – Alain De Botton

Neprijetni občutki so povsem normalni in so pokazatelji, da živite življenje. Brez ovir dobri trenutki ne bi bili tako dobri. 

6. “NEKEGA DNE SE BOMO OZRLI NAZAJ NA TA TRENUTEK ŽIVLJENJA KOT NA SLADKO ŽALOVANJE. VIDELI BOMO, DA SMO BILI PRIZADETI, AMPAK ŽIVLJENJE SE JE PRIČELO SPREMINJATI.” – Elizabeth Gilbert

Poskusimo se zavedati, da so spremembe vedno dobrodošle in bomo našli nove stvari, na katere bomo ponosni ali se jih veselili. Ko se bo to zgodilo, bomo pogledali nazaj na celotno situacijo in razumeli, da se je to moralo zgoditi s posebnim razogom: da rastemo.

7. “ČE BOMO ŽALOSTNI ZA STVARI, KI JIH NIMAMO, NE MOREMO BITI VESELI ZA STVARI, KI JIH IMAMO.” – Leo Tolstoy

Tudi če se kakšna stvar ni odvila tako, kot smo si želeli ali nismo dobili nečesa, kar smo si želeli, bodimo srečni. Če zapravljamo čas z obžalovanjem tega, česar nimamo, potem ne moremo zares uživati v dobrih stvareh, ki nam jih ponuja življenje. Našli bomo srečo, če bomo hvaležni za stvari, ki jih že imamo v našem življenju.

8. “SAMO ENA POT JE DO SREČE; PRENEHATI SE OBREMENJEVATI S STVARMI, KI NISO V NAŠI MOČI.“ – Epictetus

Povsem normalno je, da smo žalostni za stvarmi, ki niso obvladljive ali niso v naši moči. To je del življenja, ki ga moramo sprejeti. 

9. “NE MOREMO ŽIVETI SREČNEGA ŽIVLJENJA BREZ TEME. BESEDA SREČA BI IZGUBILA POMEN, ČE NE BI BILA URAVNOTEŽENA Z ŽALOSTJO. VELIKO BOLJE JE, ČE STVARI, KI NAM PRIDEJO NASPROTI, SPREJMEMO Z VELIKO MERO POTRPEŽLJIVOSTI IN MIRNOSTJO.” - Carl Jung

Vsak človek se večkrat v življenju sooči s srčnimi bolečinami. Tudi srečni in veseli ljudje. To je povsem normalno, saj brez obupanosti in žalosti ne moremo zares vedeti, kaj je sreča. Sreča in žalost sta povezani ena z drugo. Naslednjič, ko se boste počutili žalostne in nesrečne, poskusite ostati potrpežljivi. Spomnite se, da se bosta sreča in veselje vrnili.

10. “KO SE ENA VRATA SREČE ZAPREJO, SE DRUGA VRATA ODPREJO. PONAVADI RADI PREDOLGO GLEDAMO V ZAPRTA VRATA, DA NITI NE OPAZIMO TISTIH, KI SO SE ODPRLA SAMO ZA NAS.” – Helen Keller