10 čustvenih potreb, ki bi jih morali upoštevati v odnosih

Vsak ima svoje čustvene potrebe. Vendar, katere? 

10 čustvenih potreb, ki bi jih morali upoštevati v odnosih (foto: pexels) pexels
16. 6. 2021

Za začetek razmislite o osnovnih potrebah, ki jih človek potrebuje za preživetje, kot so voda, zrak, hrana in zavetje. Izpolnjevanje teh fizičnih potreb pomeni, da lahko ostanemo živi, vendar je potrebno še nekaj več, da življenje dobi smisel.

Stvari, kot so prijateljstvo, naklonjenost, varnost in hvaležnost, se ne da videti ali dotakniti, a so prav tako dragocene in nujne. Enako velja za občutek, da smo slišani in cenjeni.

Čustvene potrebe večinoma izpolnjujemo v medosebnih odnosih. Čeprav je vsak odnos nekoliko drugačen, je teh 10 čustvenih potreb dobro izhodišče za razmislek, ali od odnosa dobite tisto, kar potrebujete.

1. Naklonjenost

Večina odnosov vključuje različne vrste naklonjenosti: fizični dotik, spolna intimnost, ljubeče besede, prijazne geste ... Naklonjenost se nam pomaga povezati med sabo in krepiti bližino. 

Čeprav vsak izkazuje naklonjenost na malo drugačen način, pa se partnerji velikokrat navadijo na specifične pristope drugega k zadovoljevanju te potrebe. Nekdo, ki naklonjenosti ne izraža prek besed, lahko to pokaže s svojimi dejanji in lepimi gestami.

Če se stopnja naklonjenosti v vašem odnosu nenadoma spremeni, vas bo verjetno začelo skrbeti. Številne težave v zvezah izvirajo iz pomanjkanja (izražanja) naklonjenosti in povsem razumljivo je, da se sprašujemo, zakaj se nekoč naklonjeni partner zdi oddaljen ali se izogiba dotikom.

Če se partner zdi manj ljubeč in ne izraža naklonjenosti kot ponavadi, je pogovor dober začetek. Ne pozabite – ne morete vedeti, kaj se dogaja, dokler ne vprašate. Poskusite z nekonfliktnim pristopom: 

»V zadnjem času sem med nama opazil/a nekaj distance. Ko se ne moreva povezati preko dotika, se počutim osamljeno. Sprašujem se, ali obstaja možnost, da bi se namesto tega povezala z besedami, če ti trenutno ni do fizičnega dotika.« 

2. Sprejemanje

Če se zavedate, da vas partner sprejema takšne, kot ste, lahko v odnosu ustvarite občutek pripadnosti. Ta občutek pripadnosti se lahko še poveča, če vam na primer predstavijo družino in prijatelje, če načrtujete skupne dejavnosti, če drug z drugim delite sanje in cilje za prihodnost, prosite za nasvet pri pomembnih odločitvah in podobno. 

Nekateri ljudje se ne odprejo tako zlahka ali pa imajo druge razloge, zakaj vas ne vključujejo v nekatere dele svojega življenja. Vseeno pa vam občutek, da ne pripadate, otežuje to, da bi se dolgoročno videli v tej zvezi.

Tu je ena izmed strategij: če še niste, jih povabite, da spoznajo vašo družino ali vaše prijatelje, ki jih še ne poznajo. To lahko uporabite za odpiranje pogovora o tem, kako želite biti bolj vključeni v njihovo življenje.

3. Potrditev

Tudi najbližji partnerji se vedno ne strinjajo z vsem - in to je v redu. Kadar se ne strinjate popolnoma, pa vseeno želite vedeti, da so slišali vaše pomisleke in razumeli, iz kje prihajajo.

Glede na raziskavo iz leta 2016 se večini parov zdi pomembno, da delujejo na isti valovni dolžini. Ko vaš partner ne vidi vaše perspektive, se lahko počutite nerazumljene. Če v celoti zavrne vaša čustva, se verjetno počutite tudi ignorirane ali nespoštovane. 

Normalno je, da se to zgodi vsake toliko časa. Če pa se nenehno počutite neslišanega ali nesprejetega, boste morda začeli ustvarjati zamere, ki lahko dolgoročno škodujejo odnosu. Zato je najbolje, da težavo začnete obravnavati čim prej.

Poskusite z naslednjim: »V zadnjem času se nisem počutil/a slišan/o, ko sem se načel/a pomembna vprašanja. Ali bi lahko našla čas za resne pogovore, ko bi prisluhnila drug drugemu brez motenj?«

4.  Avtonomija

Ko se odnos poglablja, si partnerja pogosto začneta deliti interese, dejavnosti in druge vidike vsakdanjega življenja. Morda boste opazili, da s približevanjem postajate bolj enotni.

Ne glede na to, kako močni postanejo vaši odnosi, pa je nujno ohraniti občutek samega sebe. Čeprav imata veliko skupnih stvari, sta dve ločeni osebi z edinstvenimi cilji, hobiji, prijatelji in vrednotami – in to je dobro.

Če se je vaša identiteta začela stapljati z njihovo, stopite korak nazaj in preučite situacijo. To mešanje jaza se lahko zgodi naravno, ko se zbližate, lahko pa se zgodi tudi, ko verjamete, da morate postati bolj podobni njim, da bo zveza uspela.

V resnici lahko ohranjanje posameznih interesov spodbuja radovednost drug do drugega, kar lahko okrepi vaš odnos in ga naredi bolj zabavnega. Če se vam zdi, da v zvezi izgubljate sami sebe, si vzemite nekaj časa za ponovno povezavo s prijatelji ali ponovno obuditev starega hobija.

5. Varnost

V zdravi zvezi bi se morali počutiti varni, vendar lahko varnost pomeni različne stvari.

Če se v svoji zvezi počutite varno, v splošnem:

-       veste, da partner spoštuje vaše meje, 

-       se počutite varno, da delite svoja čustva

-       ob njih občutite fizično varnost

-       verjamete, da podpirajo vaše odločitve

Postavljanje jasnih mej lahko poveča vaš občutek varnosti. To lahko izgleda naprimer tako:

»Nočem, da kričiš name, zato se ne bom odzval/a, če povzdigneš glas.«

6. Zaupanje

Zaupanje in varnost gresta pogosto z roko v roki. Težko se počutite fizično ali čustveno varni z nekom, ki mu ne morete zaupati. Ko nekomu zaupate, veste, da skrbi tako za vas kot tudi zase.

Zaupanje večinoma ne pride samo od sebe. Sčasoma ga gojite in na njem gradite. Lahko pa ga tudi v trenutku izgubite. Zlomljeno zaupanje je včasih mogoče popraviti, vendar to zahteva trud obeh partnerjev in včasih tudi podporo terapevta.

Bodite odkriti glede tega, kako se boste ravnali s kršitvami zaupanja v zvezi. Čeprav se lahko vaš konkreten odziv razlikuje glede na kontekst dane situacije, imate verjetno dobro predstavo o vedenjih, ki jih ne morete sprejeti – na primer o nezvestobi ali o laganju. Ne počutite se krive partnerja seznaniti s temi stvarmi.

7. Sočutje

Imeti sočutje pomeni, da si lahko predstavljate, kako se počuti nekdo drug. Ta sposobnost je bistvenega pomena za romantične odnose, saj ljudem pomaga, da se razumejo in vzpostavijo globlje vezi. 

Recimo, da partner pozabi na vaš rojstni dan. Počutite se jezni in prizadeti. Kako je lahko pozabil na to po petih letih skupnega življenja?

Toda po vašem prvotnem navalu razočaranja in jeze začnete razmišljati še o njegovi strani. V zadnjem času se muči v službi in ta tesnoba je začela vplivati tudi na njegov spanec. Večina njegove čustvene energije gre za načrtovanje velikega projekta, ki bi lahko pomagal spremeniti stvari na bolje. 

Z vsemi stvarmi v mislih, ki ga težijo, je veliko bolj razumljivo, da je pozabil na vaš rojstni dan. Zavedate se, da ni bilo namenoma in vidite, da se zaradi tega počuti grozno.

Vaše razumevanje njihove situacije vam pomaga sprejeti, kaj se je zgodilo in jim ponuditi sočutje in odpuščanje, ki vas pripelje bližje skupaj. Na drugi strani pa bi nadaljevanje zamere privedlo do prepira ali vas oddaljilo na drugačne načine.

8. Prioritiziranje

Povsem normalno je, da si želite, da ste partnerju prioriteta. Želite vedeti, da ste na prvem mestu in da ste po tem, ko izpolnijo lastne potrebe, na vrsti vi.

Seveda ima večina ljudi nekaj (ali več) pomembnih odnosov. Občasno bi moral biti v njihovem življenju na prvem mestu še kdo drug  – na primer prijatelj, ki gre skozi krizo ali družinski član, ki trpi.

A če se večino časa ne počutite kot prioriteta, se vam lahko zdi, kot da partner ne ceni vaše prisotnosti. V tem primeru pogosto pomaga pogovor – najprej omenite, zakaj se ne počutite kot prioriteta in potem predlagajte možno rešitev.

9. Povezanost

V redu je, če s partnerjem ne počnete vsega skupaj. Ohranjanje ločenih interesov in prijateljstev je lahko dobro za čustveno zdravje posameznika in tudi odnosa. Verjetno pa se s partnerjem želite počutiti tudi povezani in brez te povezave se lahko počutite osamljeni tudi, če preživite večino časa skupaj. 

Če vam primanjkuje občutka povezanosti, je popolnoma možno, da to povezanost obudite. Nekaj koristnih nasvetov: 

Zastavite vprašanja o vidiku njihovega življenja, o katerem še niste zares razmišljali; predlagajte novo dejavnost, ki jo želite poskusiti skupaj; odpravite se na izlet ali kratko potovanje; povežite se s skupnimi spomini ali delite spomine iz otroštva.

10.  Prostor

Povezava je pomembna, prav tako pa tudi prostor.

Prostor v partnerskem odnosu pomeni, da imata oba svobodo početi stvari zase, ko si to zaželita. To pomeni tudi, da lahko uživata v zasebnosti, ko jo potrebujeta. Pri nekaterih so to ločeni prostori za delo ali sprostitev, drugje pa tudi čustvena zasebnost. 

Ko gre za prostor, se je pomembno zavedati, kaj potrebujete in izraziti to potrebo. Lahko si vsak dan vzamete nekaj časa samo zase; lahko preživite več časa zunaj; lahko ustvarite zaseben prostor doma (pa naj bo to ločena soba ali majhen kotiček).

Skozi življenje se naše čustvene potrebe spreminjajo, zato je pomembno, da vedno znova prisluhnemo sebi in partnerju. Povsem normalno je, da se sčasoma prilagodimo ali odkrijemo potrebe, o katerih še nismo razmišljali. Prav tako se je pomembno zavedati, da nihče ni primoran izpolnjevati naših poteb. Čeprav čustvene potrebe igrajo pomembno vlogo v odnosih pa partner ni odgovoren za njihovo izpolnitev. Čisto vseh naših potreb niti ne more izpolniti, zato je tudi v romantičnem razmerju nujno raziskati druge načine za doseganje potreb, bodisi sami bodisi prek smiselnih odnosov z drugimi.

Povzeto po: healthline.com