10 načinov, kako okrepimo lastno voljo

Tole je nekaj načinov, kako pognati voljo v akcijo, ko se znajdemo v različnih situacijah Življenja. 

10 načinov, kako okrepimo lastno voljo (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2015

Z voljo moči lahko premikamo gore

Volja je tista življenjska esenca, ki nas poganja naprej. Ne dam nam miru in nas aktivira, ko se je potrebno premakniti iz obstoječe zone udobja, ki pa nam ni več všeč. Z voljo moči lahko premikamo gore, rada povem. Volja služi nam in z njeno pomočjo si lahko oblikujemo življenje tako, da nas podpira in da nam ni potrebno obžalovati odločitve, ki smo jih sprejeli, pa nismo vedeli, kam nas bodo pripeljale.

Tole je nekaj načinov, kako pognati voljo v akcijo, ko se znajdemo v različnih situacijah Življenja:

1. Naredite načrt. Vzemite si čas in ga oblikujte z mislijo, kakšne posledice bo imela vaša aktivacija. Tako narejenemu načrtu sledite.

2. Izvedite nekaj, kar niste še nikoli do sedaj. Nekaj, kar bo vam samim dokazalo, da vseeno v sebi skrivate določene potenciale, ki jih zaradi morebitnega obsojanja okolja niste nikoli poprej aktivirali.

3. Nekaj naredite zelo počasi. Vem, to je težka vaja iz samodiscipline, še zlasti, če ste tiste nepotrpežljive sorte. Jaz sama sem.

4. Pri določenem opravilu skušajte vztrajati še recimo dodatnih deset minut, četudi ste že utrujeni, nemirni ali pa je vašo pozornost pritegnilo že nekaj čisto drugega. Z lastno voljo vztrajanja dokažite, da zmorete. Ker gre za to, da krepimo voljo.

5. Težka naloga zlasti za nas dame: da izrečemo samozavestno »NE«, ko pač je to za nas zdravo in pravilno, četudi bi bilo mnogo lažje izustiti »da«. Ker večina nas je vzgojenih tako, da ustrežemo, smo poslušne in sočutne, torej da v glavnem kimamo in se strinjamo.

6. Še ena težja naloga za žensko populacijo: v sebi zadržite neko mnenje, ki ste ga želele povedati. Boste zmogle? Ali pač menite, da morate vedno in povsod povedati vse tisto, kar vam je na jeziku in sploh ne pomislite na to, da se kdaj tudi zadržite? Še zlasti, če vas ni nihče vprašal za mnenje.

7. Takoj začnite delati tisto, kar že nekaj časa odlašate. Saj veste, da vsako delo počaka in da nihče drugi ne bo namesto vas naredil na primer izpita za avto.

8. Iz svojega življenja izločite tiste predmete, ki so odveč, ki jih sploh več ne opazite in služijo le temu, da se na njih nabira prah. Boste rekli, da imajo sentimentalno vrednost. Pa saj je današnja naloga krepiti voljo.

9. Prenehajte z določeno razvado. Vem, ne gre kar samo od sebe. Volja je tista, ki nam omogoča, da nehamo kaditi ali igrati igrice pozno v noč.

10. Izberite neko dejanje in ga izpeljite s polno odgovornostjo in na moč intenzivno. Pri tem si mislite, da je to recimo vaše zadnje dejanje in da se je resnično potrebno potruditi.

Tole je nekaj načinov, kako okrepiti voljo. Saj ni potrebno, da naredite vseh deset načinov, dovolj je že, da se zamislite nad tem, da imate res tudi lastno voljo in si izberete enega ali dva predlagana načina. Ko boste ugotovili, da zmorete in da imate bolj močno voljo, kot ste sploh predvidevali, boste še bolj motivirani, da naredite še večje in bolj kvalitetne spremembe v svojem življenju. Zakaj pa ne?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pišite na: info@svetovalnica.si.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.