10 najbolj toksičnih obnašanj

Skoraj vsak izmed nas se občasno obnaša toksično do sebe in drugih. S tem odbijamo partnerje, prijatelje, sodelavce in srečo. Če smo bolj pozorni nase, zavestni svojega obnašanja in dejanj, lahko tovrstna obnašanja zmanjšamo oziroma povsem odstranimo.

10 najbolj toksičnih obnašanj (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
30. 1. 2019

Ključ je v pozornem opazovanju sebe, prepoznavanju in zavestnem prenehanju nezdravih obnašanj.

Najbolj pogosta toksična obnašanja:

1. Biti ljubosumen na druge

Ko se zalotite, da ste ljubosumni, pričnite raje šteti svoje blagoslove. Vaša pot je vaša pot, ni tekmovanje z drugimi. Če že morate tekmovati, tekmujte sami s seboj – bodite vsak dan boljši človek.

2. Vzeti vse preveč osebno

Težko je biti v bližini ljudi, ki si vse vzamejo k srcu in nedolžne reči razumejo kot napade. Če se sami zalotite v situaciji, se zavedajte, da gre le za vašo lastno perspektivo, ki je pogojena z ranami in izkušnjami iz preteklosti. Opustite jih in vzemite življenje bolj lahkotno in zabavno.

3. Obnašati se kot žrtev

Nenehno pritoževanje nad vsem, »zakaj ravno jaz?« izvira iz nerazumevanja odgovornosti za lastno življenje. Ko se prenehamo pritoževati, ugotovimo, kako močni kovači svoje sreče smo.

4. Zadrževati bolečino

Ena težjih lekcij v življenju je opuščanje bolečih čustev – bodisi krivde, jeze, žalosti, ki nas zadržujejo in preprečujejo blagostanje. Ko se bomo naučili osvoboditi toksičnih čustev iz preteklosti, bo življenje teklo kot po maslu.

5. Obsesivno negativno razmišljanje

Prav tako je težko biti v bližini ljudi, ki v vsem vidijo negativen in črn scenarij. Govorijo le o tem, kaj groznega se je pripetilo ali bi se lahko. Ne vidijo pozitivne strani lekcij in so zaklenjeni v svojem negativnem pogledu na svet. Če se zalotite sami v takšnem obnašanju, se hitro vprašajte, kaj lepega se je tisti dan zgodilo ali zakaj je nekaj morda dobro.

6. Krutost in pomanjkanje sočutja in empatije

Zelo toksično obnašanje človeške rase, ki ga vidimo vsakodnevno. Ljudje, ki ne vidijo drugih in ranijo samo zato, ker lahko, namesto, da bi odprli srce. Vprašajte se, kako s svojimi dejanji vplivate na druge in pomagajte, kadar lahko.

7. Skrivanje resnice

Nihče se vam ne bo odprl, če sami ne boste iskreni in odprti.

8. Nenehna potreba po potrditvi

Ljudje, ki nenehno potrebujejo potrditve drugih, da so najboljši in vredni, so utrujajoči, saj želijo nenehno tekmovati in se dokazovati, v resnici pa gre le za občutek manjvrednosti.

9. Biti trmast perfekcionist

Prav tako utrujajoča lastnost. Včasih stvari pač ne morajo biti povsem po naših pričakovanjih, z malo potrpljenja in odprtim umom pa lahko vsaka nepopolnost postane popolnost.

10. Pomanjkanje čustvene samokontrole

Pri tem ne mislimo, da bi morali zadrževati čustva, pač pa, da je toksično ustvarjanje rušilnih čustev in intenzivnih odzivov. Eksplodirati od jeze zaradi majhnega problema, kričanje na ljudi zaradi malenkosti, pobesneti, če nekdo ponesreči nekaj polije ipd.

Ponovno – sprostite se in vzemite življenje bolj lahkotno!

Povzeto po: themindsjournal.com