10 TOKSIČNIH OBNAŠANJ

Preverite, po katerih znakih prepoznate ljudi, ki se še niso soočili s svojimi travmami in se zato obnašajo "toksično". Priznajte si, če ste to tudi vi. 

10 TOKSIČNIH OBNAŠANJ (foto: profimedia) profimedia
11. 5. 2022

Kot prvo: Dobro se je vprašati, kaj je vzrok toksičnega obnašanja. Nihče ni toksičen, ker si to želi in je slab človek. Vzroki so običajno stare travme, ki izhajajo iz primarne družine in otroštva, ali pa so dedovane že preko generacij. Pomembno je globlje razumevanje slabega vedenja. Vsi smo "toksični" na svoj način. Prav tako pa je seveda pomembno prevzemanje odgovornosti za lastno "toksično obnašanje". 

Poglejmo si, kakšno je ti. pogosto "toksično obnašanje". 

1. Veliko govorjenja in malo poslušanja

Nekater veliko govorijo o sebi in svojem življenju. Po drugi strani pa izjemno težko poslušajo drugega.

2. Pogoste laži

Take osebe so pogosto neiskrene. Tudi če gre za manjše, na videz nedolžne laži. 

3. Veliko drame

V njihovih življenjih je neprestano veliko drame; vedno jim gre vse narobe in neprestano se pritožujejo. Tudi ob najmanjši nevšečnosti se obnašajo, kot da se jim dogaja najhujša krivica.

4. Nejasni odgovori

Redko dajejo jasne odgovore. Tudi ko jih nekaj zelo neposredno vprašate, se točnim odgovorom izmikajo in se na vse pretege trudijo, da pogovor zapeljejo drugam.

5. Vloga žrtve

Pogosto prevzamejo vlogo žrtve in za lastno nesrečo krivijo druge. Težko sprejmejo odgovornost in jo raje preložijo na druge ljudi.

6. Obrekovanje

Tudi vi kdaj s prijatelji obrekujete druge? Čeprav navada ni najlepša (in tudi ne najbolj zdrava), je precej običajna. Težava nastane, če to obrekovanje postane pogosto; toksične osebe govorijo samo o drugih in širijo govorice, ki bi drugim lahko zelo škodile.

7. Kontroliranje

Ne glede na to, ali gre za prijatelja, sodelavca ali partnerja; toksična oseba si želi kontrolirati vse okoli sebe. Morda se zalotite, da prijatelju želite prikriti, da ste se dan prej družili z nekom drugim, ali se pred to osebo še posebej trudite, da se obnašate, oblačite in govorite po njegovih/njenih standardih.

8. Odvisnost

Seveda imajo pogosto težavo z odvisnostjo. Morda gre za alkohol, prepovedane substance, spolnost, igralništvo... 

9. Potreba po zmagi

Ni pomembno, za kakšen pogovor ali situacijo gre, toksični ljudje vse vzamejo kot tekmovanje, v katerem morajo seveda zmagati. Vedno morajo biti najboljši in v vsaki debati imajo pretirano potrebo po dokazovanju.

10. Vaša intuicija

Prisluhnite sebi in opazujte, kako se ob določeni osebi počutite. V kolikor opazite, da ima nekdo na vas slab vpliv, se od takega človeka lahko umaknete in postavite jasno mejo.