Ali ste empat? 10 vrst izjemno občutljivih ljudi

Močni, vendar subtilni darovi empatije so dolgoročno koristni, četudi živimo v svetu, v katerem večina občutljivcev zaradi neobčutljivosti drugih trpi in se počuti zlorabljeno.

Ali ste empat? 10 vrst izjemno občutljivih ljudi (foto: pixabay) pixabay
12. 1. 2021

Darovi empatije namreč omogočajo zbiranje emocionalnih, psihičnih in fizičnih informacij iz okolice, ki so pogosto nedostopne povprečnemu umu, ki ima težave s sprejemanjem. Čeprav kot empat ne zmorete biti nasilni ali uporabiti sile, lahko zdravite, vodite, ščitite in globoko razumete življenje ljudi, ki vas obkrožajo. V bistvu lahko zberete velike količine znanja - v znanju pa je moč.

Ali ste empat?

Če ste empat tudi vi, potem doživljate naslednje simptome:

 • Absorbirate tuje emocije kot goba in jih občutite kot bi bile vaše.
 • Ko je kdo izmed vaših bližnjih fizično bolan, lahko njegove fizične bolečine občutite v svojem telesu.
 • Pogosto trpite zaradi telesne ali mentalne utrujenosti.
 • Samota vas regenerira; potrebujeto jo, da bi se 'napolnili'.
 • Pogosto doživljate različne spremembe razpoloženja ali različna čustvena stanja skozi dan.
 • Ne prenašate nasilja in agresivnosti.
 • Ste dober poslušalec.
 • Ljudje se na vas obračajo s svojimi problemi.
 • Privlačni ste za živali in otroke.
 • Naravno ste skrbni in nežni.
 • Nadpovprečno ste zavestni fizične okolice, na primer vonja, okusa, vida, dotika, sluha.
 • Ne prenašate medčloveških konfliktov.
 • Gneča vas izčrpa.

10 vrst empatov

Empatija ima številne pozitivne strani, vendar pa lahko vpliva in povzroča tudi tesnobo, zmedenost in dezorientiranost. Zato je potrebno razumeti vsako posamično izkušnjo, le tako boste bolje razumeli sebe in v drugih prepoznali podobne lastnosti.

Seznam posameznih vrst empatov vam je pri tem lahko v prvo pomoč. Ko boste razumeli, kdo ste, katere darove imate v življenju, boste sposobni začeti pot involucije (postopnega spreminjanja).

Spoznavni empat

(„Claircognizant" – clair = jasnost; cognizant = prepoznavanje, poznavanje, priznanje; torej „jasno zaznavanje" ali „spoznanje")

Navadno se definira kot sposobnost osebe, da preprosto prepozna, kako je potrebno nekaj narediti; brez razloga ali osnovne logike ve, ali je nekaj resnica ali zabloda. Ta tip empata preprosto "ve", kdaj je nekaj pravilno oz. nepravilno, kdaj kdo laže ali nekaj skriva.

Emocionalno receptivni empat

Večina empatov je emocionalno občutljiva in lahko fizično in čustveno občuti čustva drugih ljudi, še preden jih ti izrazijo.

Fizično receptivni empat

Številni empati so tudi fizično občutljivi na tuje bolezni in telesne bolečine. To se pogosto manifestira v njihovem lastnem telesu, lahko pa je izjemno koristna veščina pri zdravljenju.

Fauna empat

Ta vrsta empatov lahko sliši, občuti in komunicira z živalmi.

Flora empat

Tovrstni empati lahko komunicirajo z rastlinami, imajo sposobnost sprejemanja njihovih fizičnih in emocionalnih signalov.

Geomantični empat

Lahko prebere energijo in prenese signale na zemljo. Večina takšnih empatov občuti/zna predvideti naravne katastrofe, preden izbruhnejo.

Medij empat

Ta vrsta empatov lahko vidi, sliši, občuti (ali kombinacija teh elementov) duše preminulih.

Psihometrijski empat

Odlikuje ga sposobnost sprejemanja informacij, energije in vtisov od fizičnih objektov, na primer fotografije, obleke, nakita, pribora ..

Prekognitivni empat

Ta vrsta empatov lahko občuti pojave, dogodek ali situacije preden se ti manifestirajo. Običajno se to zgodi v sanjah ali v obliki fizično/čustvenih senzacij, na primer strah, anksioznost ali vznemirjenje.

Telepatski empat

Gre za sposobnost branja tujih misli.

Biti empat ni lahko, vendar lahko z ozaveščanjem svojih darov in sposobnosti izboljšate svoje življenje in nesebično pomagate tudi drugim.

Vir: lonerwolf

Poglejte si še: Če se nekomu dogajajo težki odnosi, sam dopušča tako ravnanje

ali Za empate, tiste, ki čutite globoko...