11. dan novoletnega izziva: Pričnite z majhnimi spremembami

Na predzadnji dan leta in izziva bomo v življenje povabili majhne spremembe, ki nam bodo pomagale, da bomo lažje izpeljali večje spremembe, ki nas čakajo v letu 2017. 

11. dan novoletnega izziva: Pričnite z majhnimi spremembami (foto: profimedia) profimedia
30. 12. 2016

Spremembe so edina stalnica v našem življenju. In trenutno trkajo na naša vrata. V letu 2017 se bo vsakdo moral spopasti s svojimi osebnimi spremembami. Staro bo moralo oditi, roditi se mora novo. Da nam bo lažje, pričnimo z majhnimi spremembami. Vsaka sprememba zahteva pogum. V resnici namreč hrepenimo po napredku, po novem, svežem, a nas običajno zavira strah, kaj bo, če stopimo izven udobnega in znanega. Stopiti izven znanega pa je glaven pogoj za osebno rast. Saj veste, kako pravijo: navada je železna srajca in v coni udobja se ne zgodi nič čudovitega. Odvržite to železno srajco, ki vam ne pristoji in res ni udobna. 

Najprej pa je potrebno zavestno ugotoviti, da smo ujeti in si to priznati. To je lahko služba, posel, družba, odnosi, mesto, stanovanje, način življenja ali razmišljanja – karkoli, na kar smo vajeni, vendar nas ne osrečuje in nam ne služi več. Pričnimo z majhnimi spremembami v vsakodnevnem življenju, ki nam bodo pokazale, kako dobro nam danejo in kakšno svežino lahko prinesejo. Tako se bomo tudi lažje odločili za večje spremembe in premike, ki nas čakajo v naslednjem letu. 

Kako se še danes podati na pot sprememb?

1. Spremenite majhne navade

Pričnite z majhnimi spremembami dnevnih rutin. Izberite drugo pot do službe, po mestu ali v gozdu, pojdite v novo kavarno ali trgovino in kupite nekaj povsem drugega od tega, kar kupite običajno. Drugo zelenjavo, drugo sadje. Skuhajte nekaj, kar še nikoli niste.

2. Spoznajte nove ljudi

Spoznavanje novih ljudi je dober način za izstop iz cone udobja. Ogovorite nekoga na ulici, na avtobusu, v čakalni vrsti v trgovini, pohvalite njihov izgled, če si drznete, skratka ne bodite zaprti v svoji školjki. Svet bo lepši, ko boste po njem hodili odprtega uma in srca. 

3. Naučite se nekaj novega

Vpišite se v tečaj jezika, ki ste si ga vedno želeli naučiti, ali tečaj šivanja, fotografiranja, plezanja, kitare, plesa, kiparstva... Lahko tudi prosite prijatelja, da vas nauči veščino, ki jo obvlada, babico, da vas nauči kvačkati, mami, da vas nauči speči štrudelj... 

4. Poslušajte novo glasbo, preberite povsem drugačno knjigo ali revijo

Poslušajte glasbo, ki jo običajno ne. Berete vedno iste avtorje? Preberite poezijo, morda pripovedke, skratka nekaj, kar nikoli niste prijeli v roke. Širite si obzorja in odkritje nove interese.

 5. Pojdite na spontan izlet

Če je le mogoče, ne planirajte v naprej in se odločite v hipu. Preverite vreme na spletnih kamerah, vsedite se v avto in se odpeljite kamor vas vodi srce. Slovenija ima to prednost, da je vse v bližini, v nekaj urah ste lahko ob morju, v Alpah, v Benetkah ali na hrvaškem otoku. Ste že bili na bližnjem hribu ob sončnem vzhodu? Zbudite se ob 6. uri zjutraj in poskusite. Dan bo zagotovo lepši in bolj poln energije!

6. Obiščite nov kraj

Ni potrebno iti daleč. Obiščite del mesta ali kraja, kjer še niste bili, pojdite v novo restavracijo, odkrivajte nove poti, teh nikoli ne zmanjka.

7. Spremenite izgled

Tudi z izgledom si lahko pomagamo do sprememb. Ženske namesto hlač oblecite krilo, moški se namesto črne barve odločite za živo barvo, namesto spuščenih las, jih spnite v kito ali obratno. Biti drugačen od običajnega zahteva kar nekaj poguma, kajne? Zelo dobra vaja.  

8. Premaknite stvari doma

Tudi prostor bivanja je lahko tipičen primer, kako nas je strah sprememb. Premaknite delovno ali kuhinjsko mizo, posteljo, kavč, prebarvajte stene, zamenjajte zavese ali dodajte nove rože. Med kosilom ali večerjo se usedite drugam kot ponavadi.

9. Mislite drugače

Povabite v svoj um povsem nove misli. Pozabite na vse, kar ste se do sedaj naučili. Običajno o sebi razmišljajte, da niste vredni ali dovolj dobri? Danes si v mislih govorite, da ste odlični in vredni!

10. Odzivajte se drugače

V naslednji komunikaciji, ki jo boste imeli s sočlovekom (partnerjem, otrokom, družinskim članom, prijateljem ali mimoidočim), se odzovite drugače, kot običjano. Opazujte se, kako se običajno odzivate: morda z jezo, kričanjem, pritoževanjem, obtoževanjem, žalostjo, samopomilovanjem ali strahom? Tokrat pa se odzovite s čisto ljubeznijo. 

Veliki letni horoskop 2017

Danes čaka manjše darilo na vse tehtnice. Preberite svojletni horoskop za leto 2017

Opravljeni dnevi izziva: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri