12 stvari, ki jih počne zrel in pozoren moški

Enakopravnost med spoloma je pomembna, a to ne pomeni, da moški ne more več izražati spoštovanja do žensk in da se lahko obnaša arogantno. Preverimo, koliko gentlemana je v vas, dragi moški oz. ženske, preverite, ali imate ob sebi takšnega moškega. 

12 stvari, ki jih počne zrel in pozoren moški (foto: pixabay) pixabay
1. 10. 2021

Samo, če smo spoštljivi do drugih, lahko pričakujemo, da nam bodo spoštovanje vračali. To velja tako za ženske kot za moške. 

Spodnji nasveti naj moškim služijo kot navdih, kako postati (še bolj) zreli in pozorni: 

1. Odpre vrata

Vsak človek je zmožen sam odpreti vrata, seveda. Toda, če moški vidi, da je oseba s polnimi rokami namenjena skoznje, jih z nasmehom odpre.

2. Je točen

Pride na sestanek ali na zmenek nekaj minut pred dogovorjenim časom.

Vsak si zapomni, če mora na nekoga čakati in takrat ima tudi čas, da razmisli, zakaj oseba ne spoštuje druženja v enaki meri, da bi se potrudila priti pravočasno. Če moškega čakamo, ker so na njegov prihod vplivale okoliščine, na katere ni imel vpliva, v redu. Če pa ga čakamo več ali manj vsakič, kadar smo dogovorjeni, se bomo nekega lepega dne tega verjetno naveličali.

3. Pridrži stol

Ženski, starejšemu občanu, otroku. S tem pokaže, da mu je mar... 

4. Vljudnost

Zaveda se moči iskrenega nasmeha in prijazne besede. Rad razveseli tiste, ki se morda počutijo osamljene. Na kraj pameti mu ne pade, da bi nekoga namenoma prizadel. 

5.  Daje ženskam prednost

Patriarhalna družba je ženske omejevala na mnogo načinov. S tem, ko ji moški prepusti mesto v vrsti, pokaže, da jo ceni. 

6.  Ponudi pomoč

Če nekomu pade stvar iz roke, on pa je v bližini, se skloni in jo pobere. Ponudi se, da bo nesel težak paket kolegici v službi. Pospremi gospo z vrečkami do avta, če je prišla sama v trgovino. Tu ne gre za merjenje moči, pač pa za skrb za sočloveka, ki je najbolj humana stvar na svetu.

7.  Odstopi ali ponudi svoj sedež na javnem prevozu

Pravi kavalir kdaj odmakne pogled s telefona in preveri, kdo stoji poleg njega. Morda je to nosečnica, ki jo boli križ, izčrpana mamica z majhnim otrokom, študentka z migrenskim napadom, ata z bolečinami v nogah … Mnogo ljudi bi z veseljem sprejelo ponujeni sedež, ni pa veliko takšnih, ki bi si upali nekoga, ki že sedi, prositi, naj zaradi njih vstane.

8.  Plača večerjo

Nekatere ženske vztrajajo pri tem, da se račune deli na pol. Če kdaj pa kdaj v celoti moški pokrije obed, to ni simbol njegove premoči, pač pa namig, da svojo partnerko spoštuje in jo želi počastiti.

9.  Je pozoren

Znati poslušati je kvaliteta, ki gre z roko v roki s pravo moškostjo. Ko se zrel moški pogovarja z žensko, je vedno "pri stvari". 

10. Je odkrit

Povsem jasno mu je, da sta iskrenost in odprtost ključ do dobre komunikacije in pogoj za pristne odnose s komerkoli!

11. ... in zanesljiv

Če se ženska ob moškemu počuti varno in sprejeto, bo z veseljem ostala v njegovi družbi. Če nikoli ne ve, kaj pričakovati in če sploh lahko računa na njegovo podporo, ga bo morda slej ko prej zamenjala z nekom, ki mu je resnično mar.

12.  ... ter potrpežljiv

To je znak zrelosti, ki o moškemu pove veliko več, kot si mislimo. Nihče ne mara, če se ga priganja! Nezrel moški svoji izbranki kar naprej sitnari, naj pohiti, ko se pripravlja za zmenek ali pa za večerno druženje v širšem krogu. Kavalir pa spoštujte, da njene priprave pač terjajo več časa, kot njegove. Konec koncev moški ne uporabljajo ličil in jim ni treba izbirati med hlačami, oblekami in krili, ob tem pa še razmišljati, kateri čevlji najbolj pašejo poleg, da o torbici niti ne začnemo ...

Prirejeno po: Conscious reminder

Preberite še: