13 dejstev o odnosih, ki vam lahko prihranijo mnogo bolečine

Življenje je polno presenečenj. Ljudje pa tudi. Včasih v življenju potrebujemo oporo, včasih smo opora. Kadar malce pozabimo na to, kaj je res pomembno, nam lahko pridejo prav spodnje ugotovitve.

13 dejstev o odnosih, ki vam lahko prihranijo mnogo bolečine (foto: profimedia) profimedia
31. 1. 2022

1. Dva človeka imata lahko povsem drugačen pogled na enako situacijo

Zapomnite si, da vsakdo vidi vsako situacijo, vsakega človeka, vsako stvar drugače. Vse je v percepciji!

2.  Na življenje gledamo skozi svoje izkušnje

Ne doživljamo življenja takšnega, kot je. Svojemu pogledu na svet vedno prilepimo oznake, ki so kompatibilne z našimi emocijami. Na življenje ni mogoče gledati objektivno, ne obstaja ena realnost, ki bi veljala za vse. Naš nazor in situacija, v kateri smo se znašli, vplivajo na to, kako doživljamo. Če bi lahko ob vsakem dogodku ostali nevtralni, bi si prihranili marsikatero težavo … ampak ljudje smo pač narejeni tako, da nas pogosto vodi ego in predvsem naše podzavestne vsebine. Naša prepričanja in izkušnje ustvarjajo in gradijo naš svet. Vse in vsakogar vidimo skozi objektivno steklo, v katerega so vrisani vzorci, ki smo jih usvojili v otroštvu in mladosti. Če se znajdemo v situaciji, iz katere se ne moremo izvleči na način, ki smo se ga posluževali dosedaj, je morda čas, da zamenjamo steklo.

3. Ljudje se spreminjamo

Naše poslanstvo je rast. Sprememba je njena sestra dvojčica. Vsi si zaslužimo napredek, tako na osebnem kot na drugih nivojih. Dovoliti oz. ustvariti pa si ga moramo sami.

4. Vsi, ki prihajajo v naša življenja, so naši učitelji

Nekateri so samo mimobežni obiskovalci, drugi se v naših objemih usidrajo za dlje časa. Prav vsakdo pa je prišel z namenom. Morda izkušnja z določeno osebo ne bo lahka, niti radostna, ampak to še ne pomeni, da je zanemarljiva. Če ne bi srečevali negativnih ljudi in imeli slabih izkušenj, ne bi znali ceniti dobrih, niti se ne bi mogli oblikovati v najboljšo verzijo sebe, do katere lahko običajno pridemo samo skozi bolečino in težje preizkušnje. Nekatere lekcije so zelo boleče, druge navdihujoče. Najboljši odziv na vsako posebej je, da jo sprejmemo, se ji zahvalimo in gremo naprej. Bolj pozitivna je naša energija, več pozitivnih energij (in ljudi) bomo privlačili v svoj krog.

5. Lahko se zaščitimo ali končamo določen odnos, nikar pa ne gojimo sovražnih misli

To je težka osebnostna preizkušnja. Najlažje je uperiti jezo, bes ali razočaranje na drugega. Ampak če ostajamo v takšni negostoljubni energiji, škodimo samo sebi. Toksične odnose moramo popraviti ali pa razdreti, druge poti ni.

Naša prva skrb naj bo ljubezen do sebe – to pa pomeni, da moramo vse ljudi, ki nam škodijo, izbrisati iz svojega življenja. To še ne pomeni, da nimamo velikega srca. Včasih je pač treba biti selektiven in najprej poskrbeti za svojo dobrobit. Tudi, če nam gorje povzroča nekdo, ki ga imamo zelo radi ali en od družinskih članov, moramo postaviti zdrave meje. Nihče ni vreden našega trpljenja in veliko škodo si delamo, če igramo žrtev. Naša duša ob tem umira. Dovolimo ji, da zasije – ob ljudeh, ki nas spoštujejo in ljubijo.

6. Včasih ste pripravljeni storiti več za druge, kot oni za vas

To je vaša odločitev in nikar se ne spreminjajte. Kadar čutite, da ravnate v skladu s svojim notranjim jazom, vedno delate prav. Vendar: bodite pozorni, da pomagate drugim oziroma dajete zaradi čiste naklonjenosti in srčne prijaznosti, ne samo zato, ker nekaj pričakujete v zameno. Če vodite seznam, boste pogosto razočarani. Ljudje vas znajo presenetiti. Ostanite odprti in jim dovolite, da vam na svoj način pokažejo, kako vas cenijo.

7.  Pazljivo si izbirajte svojo družbo

Vsi imamo omejeno zalogo energije. Če ste obkroženi s pozitivnimi ljudmi, ki vibrirajo na vaši frekvenci, boste energijo širili … če pa ste obdani s čustvenimi vampirji, jo boste kaj hitro razdali. Zaslužite si družbo ljudi, ki vas razumejo, podpirajo in spodbujajo. In vi njih. Naš čas je dragocen – le zakaj bi ga izgubljali v preživljanju dni z ljudmi, ki vas utrujajo?

8. Dejanja so glasnejša od besed

Vsekakor, vsi imamo najboljše namene. Ampak kdor samo besediči, ne bo dosegel nič. Kar šteje, so naša dejanja. Zaslužimo si ljudi, na katere se lahko zanesemo. Čeprav …

9. Ljudje včasih bijejo skrivne notranje bitke

.. Zato jih ne smemo preveč obsojati, če nam niso vselej na voljo. Vsak pri sebi tako ali tako čuti, kdo je njegov pravi prijatelj in če je ta oseba trenutno v slabi koži in nas zato malce zanemarja, je ne smemo obsojati ali prehitro odpisati. Vaditi moramo sočutje, potrpežljivost, sprejemanje in prijaznost. 

10. Stran od drame!

Hranite svojo energijo, ne dovolite, da odteka zaradi skrbi, očitkov, govoric, konfliktov, občutka krivde, slabih mnenj ali kdo ve kakšnih predvidevanj, ki so morda zelo daleč od resnice. Ni se vam treba odzvati na vsako dramo, ki vas kliče. Ni vredno. Osredotočite se na dobro in na tisto, kar vas osrečuje … sledi svojim strastem in svojemu poslanstvu. Vse ostalo ni vredno vaše pozornosti.

11.  Poslušajte svojo intuicijo

V življenju se nam zgodi mnogo stvari, srečamo različne ljudi. Nekateri ostanejo ob nas do smrti, drugi pridejo in grejo … če vam notranji glas govori, da je prišel čas za razhod z določeno osebo, ga poslušajte. Rože ne moremo siliti, da bi zacvetela. Vse ima svoj rok trajanja. Ko je čas za odhod, se poslovite in pojdite naprej po svoji poti.

12.  Vaše odločitve so samo vaša stvar!

Ne bodo vsi navdušeni nad izbirami, ki jih sprejemate. Ampak 'vaši' ljudje vas bodo našli, brez skrbi. Nihče ne more ugajati vsem. In nima se smisla truditi, da bi vas imeli vsi radi.

13.  Dobri odnosi se ne zgodijo sami od sebe

Na vseh odnosih moramo graditi. Če jih zanemarimo ali pa jemljejo za same po sebi umevne, bodo slej ko prej umrli. Razmislite, kdo so tisti ljudje, brez katerih si ne predstavljate življenja, in jim povejte ter pokažite, kako so za vas dragoceni. Pozornost je gonilo vseh uspešnih odnosov.

Vir: Tiny Buddha

Preberite še: