15 psiholoških ovir, ki se jih je potrebno znebiti

Eden izmed najbolj pomembnih človekovih dosežkov je, da se naučimo iti skozi življenje brez stresa. Preberite, katerih negativnosti se je potrebno otresti, da boste lahko zaživeli kar se da lepo.

15 psiholoških ovir, ki se jih je potrebno znebiti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
20. 8. 2019

Vse nekoristne misli, stvari in včasih tudi ljudje, ki so okrog nas, nas lahko vlečejo na dno, krepijo negativno energijo in celo povzročijo duševne motnje. Predse si postavljamo vse preveč psiholoških ovir. Da bi pridobili svobodo, da bi spremenili življenje na bolje, jih je potrebno premagati, se odpovedati negativnim miselnim vzorcem in nekonstruktivnemu razmišljanju.

Za to je potreben pogum. 

Vsak človek ima krila, vendar nima vsak moči, da poleti. Številni so le en korak stran, pa še kar čakajo, da se bodo stvari spremenile same od sebe. Če torej želite storiti ta odločilni korak, se je treba najprej ustaviti in razumeti, kaj vam preprečuje, da bi bili srečni. Glavni vzrok za tesnobo in depresijo so misli o mnogih neuporabnih in nepotrebnih stvareh!

Odpovejte se tem 15 stvarem in zaživite bolje:

1.  Navezanosti na stvari

… To pa je pravzaprav vse materialno, kar nas obdaja. Ne bodite preveč ponosni na tisto, kar ste si uspeli prigrabiti ali prislužiti. Vsaka stvar se nekoč pokvari in slej ko prej nam ne služi več. Bodite hvaležni za vse, kar imate, a ne navezujte se preveč.

2.  Občutku krivde

Občutek krivde "žal" ne vodi nikamor. Sprejmite, kar je bilo in delajte na sedanjosti.

3.  Samokritičnosti

Odpovejte se nenehnemu analiziranju svojih dejanj in obžalovanju. Ne potrebujete te duševne agonije. 

4. Predsodkom

Predsodki so resna psihološka ovira! So glavni razlog za pojav nezadovoljstva in resna grožnja odnosom.

5. Negativnemu razmišljanju

Le-to blokira pozitivne misli in nenehno ustvarja nove težave (tudi tam, kjer jih sploh ni).

6.  Nuji po odobravanju drugih

Nenehno iskanje potrditve v očeh drugih spodbuja razvoj kompleksa manjvrednosti, zaradi česar se lahko po nepotrebnem počutite nepomembne.

7.  Zadrževanju čustev v sebi

To je zelo škodljiva navada, ki negativno vpliva na počutje in na dolgoročno zdravje. Znanstveniki so dokazali neposredno povezavo med psihološkimi težavami in nastankom številnih bolezni. Je vredno?

8. Prepričanjem

Človek s pomočjo prepričanj sam sebi ustvarja ovire in si nalaga raznorazne prepovedi. Da bi se spopadli s tem, je treba znati na vsako situacijo pogledati z več različnih strani, da lahko najdete ne le negativne, ampak tudi pozitivne točke.

9.  Prelaganju na jutri ali na pozneje

Z reševanjem težav ne bi smeli odlašati. Dlje, ko čakate, bolj boste dvomili v svoje sposobnosti in to je brezupna izguba časa ter vaše energije.

10.  Skrbem

Sprožajo jih razni strahovi, ki segajo zelo globoko. Da bi se nevtralizirali, se osredotočite na nekaj dobrega, razmišljajte drugače in ne dovolite, da vas potegne v vrtinec panike.

11.  Negativnim spominom

Negativne izkušnje je treba pustiti tam, kjer so se zgodile – v preteklosti. Ne smete razmišljati na način, da se bo podobna situacija zagotovo ponovila, ampak glejte na vsak nov dogodek z novimi očmi in z zaupanjem.

12.  Slabi družbi

Moder pregovor pravi: "Povej mi, kdo je tvoj prijatelj, in povedal ti bom, kdo si." Tako kot lahko en gnil sadež v košari pokvari vse sadeže, tako tudi slaba družba izredno negativno vpliva na ljudi. Če se ob nekam ne počutite dobro ali vas spodbuja, da počnete stvari, ki vam škodijo, to ni pravo prijateljstvo. 

13.  Prepuščanju preteklosti

Pozabite na slabo izkušnjo, naučite se lekcije in pojdite dalje. Vsi delamo napake, ampak ključ je v tem, da se iz njih vsakič nekaj novega naučimo o sebi.

14.  Jemanju vsega prveč k srcu

Svet se (žal) ne vrti samo okoli vas. Ni vse, kar se zgodi ali izreče, neposreden napad na vas. Ko enkrat sprejmete, da imajo vsi ljudje svoje težave in včasih zato napačno reagirajo, je lažje shajati.

15.  Časovni paniki

Preštevanje sekund in omejevanje stvari glede na ozek časovni okvir kopiči stres. Ne postanite suženj ure. Dopustite si svobodo in dovolj časa za stvari, v katerih uživate in tudi za druženje z ljudmi, ki vas polnijo s pozitivno energijo.

Z mentalno disciplino lahko veliko dosežemo. Vesolje podpira tiste, ki se učijo osvoboditi umetnih oz. škodljivih ovir … kaj še čakate?

www.more.club

Preberite še: