15 težkih občutkov, ki pomenijo, da SE RAZVIJATE in ste na pravi poti

Proces spreminjanja in razvijanja sebe ni vedno lahek ali prijeten. Velikokrat na površje prikliče mnoge nelagodne in celo težke občutke, kar pa lahko velikokrat interpretiramo kot rdečo luč – da morda tako ne smemo več nadaljevati?

15 težkih občutkov, ki pomenijo, da SE RAZVIJATE in ste na pravi poti (foto: shutterstock) shutterstock
12. 3. 2022

A tudi, ko v življenju pride do težkih občutkov, to ne pomeni, da delamo kaj narobe. 

Poglejmo si, katerih 15 neprijetnih občutkov se pojavi tudi takrat, ko smo na pravi poti.

1.     Počutite se izolirani od drugih

Spreminjanje in delo na sebi je zelo intimna in samotna naloga, skozi katero morate sami. Nekateri bodo z vami morda kje na poti, a prav nihče ne bo z vami ves čas. Normalno je, če se počutite, kot da drugi ne razumejo, kaj preživljate. Ker zares ne morejo razumeti. Vaša pot je unikatna in samo vi veste, kakšna točno je. To je povsem v redu. 

2.     Težko se osredotočite na opravila in ste zmedeni

Življenjske spremembe zahtevajo veliko vpletenost desne strani vaših možganov. Tako je leva polovica, ki jo bolj aktivna pri izvajanju praktičnih nalog, prikrajšana za energijo. Pozabljivost in zmedenost sta lahko znak, da so spremembe, ki jih doživljate, globoke in smiselne.

3.     Občutki nemira in tesnobe

V procesu sprememb so vaša čustva v nenehni stimulaciji. Tudi vaši možgani, ki stvari premlevajo in procesirajo, delujejo v visoki prestavi. To lahko povzroči stres, ki se kaže v obliki nemira, anksioznosti in tesnobe.

4.     Razdražljivi ste do tistih, ki so vam blizu

Zakaj vas razdražijo ravno ljudje, ki jih imate najbolj radi? Razlog je lahko ta, da vas ravno ljudje, ki so vam blizu, nezavedno odvračajo od sprememb – zaradi strahu pred izgubo ali pa preprosto podlegajo istim vedenjskim vzorcem, ki jih vi poskušate razbiti. To lahko privede do subtilnih zamer, ki v tem obdobju pridejo na površje.

5.     Vsake toliko občutite zelo močen strah

Spremembe so lahko zastrašujoče. Zaradi njih vas lahko včasih zgrabi tudi panika. Tudi vaš um in telo podležeta strahu. A to še ni razlog za umik – to samo nakazuje, da so spremembe, ki jih doživljate, zelo resnične, velike in trajne!

6.     Težnja po soočenju z drugimi

Ko se enkrat napotite na pot rasti in spremembe, začnete ugotavljati, da si zaslužite boljše. Z delom na sebi zvišate standarde tudi za druge – stvari, ki jih izboljšujete na sebi zdaj pričakujete tudi od drugih. Zato se lahko večkrat znajdete v situacijah, kjer se z ljudmi soočite namesto, da ste tiho, kot ste bili običajno. 

7.     Postajate bolj nezadovoljni

Nezadovoljstvo pa se lahko širi tudi izven področja odnosov – tudi to je rezultat zavedanja, da si zaslužite boljše.

8.     Počutite se izgubljeno

To pomeni, da se soočate z novimi in nepoznanimi izkušnjami, čustvi, pričakovanji in navsezadnje z novo resničnostjo, ki jo ustvarja sprememba. Proces je naporen in obsežen, zato ni presenetljivo, da včasih ne vemo, kakšen bo naš naslednji korak.

9.     Večkrat občutite močno željo po tem, da bi bili sami

To še posebej velja za bolj introvertirane ljudi. Toliko energije porabite na čustvenem nivoju, da lahko interakcije z drugimi ljudmi predstavljajo veliko obremenitev. Zato občutite večjo potrebo po tem, da bi bili sami in se ukvarjali s stvarmi, ki vas sproščajo in polnijo z energijo.

10.   Začenjate dvomiti v svoja prijateljstva

Del spreminjanja je dvom v svoj način življenja, vzorce in odnose. Sprašujete se, ali ste še vedno kompatibilni s svojimi prijatelji, so ti odnosi zdravi, imajo na vas pozitiven vpliv? V nekaterih primerih vaš spremenjeni jaz potrebuje le čas, da se prilagodi, preden lahko obnovite stara prijateljstva, v drugih primerih pa morda sprevidite, da se z nekaterimi ljudmi oddaljujete ali pa odnosi niso več vzdržni.

11.  Občutite intenzivno žalost

Nobena večja sprememba ali rast se ne zgodi brez izgube. Včasih je izguba bolj otipljiva (služba ali konec zveze), v drugih primerih pa je manj otipljiva – naprimer opustitev določenih vzorcev vedenja. Intenzivna žalost in jok, ki očiščuje potisnjena čustva iz celega življenja, prihaja na plano.  

12.  Strah pred prihodnostjo

Ob spremembah lahko vaša prihodnost postane nejasna in negotova. Če občutite strah, je tudi to povsem normalno.

13.  Želite si, da bi bile stvari takšne, kot so bile včasih

Domačnost in poznanost je občutek, ki nas obda z varnostjo, medtem ko je nepoznanost in negotovost strašljiva. V nekaterih primerih je lahko tudi negativna domačnost in poznanost boljša kot sprememba, zato se je oklepamo. Na vaši poti bodo točke, kjer si boste želeli, da je vse spet »po starem«. Ko življenje postane zapleteno in težko je povsem normalno, da iščemo preteklo udobje, ljudi in enostavnost.

14.  Imate nenavadne in intenzivne sanje

Čudne, intenzivne in tudi negativne sanje so posledica novih izkušenj, čustev, notranjih in zunanjih konfliktov. So znak, da vaša podzavest med spanjem procesira stvari, ki se morajo razrešiti. Vse je v redu. 

15.  Imate željo po prekinitvi romantičnih odnosov

V času velikih sprememb lahko začnete dvomiti v svojo čustveno in časovno sposobnost ohranjanja romantičnih odnosov. Morda se vam zazdi, da si vaš partner zasluži več, ali pa obratno, da si več zaslužite vi. Pomembno pa je, da tovrstnih odločitev ne sprejemamo prezgodaj.

Povzeto po: upliftconnect.com

Poglejte si še: Si empat? – Bistveno, kar potrebuješ za razumevanje sebe in svojega daru