2. LEKCIJA: Naučimo se iskrenosti in odprtosti

Nadaljujemo z našim jesenskim izzivom. Tokrat si poglejmo, kako spremeniti naše odnose. 

2. LEKCIJA: Naučimo se iskrenosti in odprtosti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
30. 10. 2019

Naša prva lekcija je bila, da postanemo bolj pozorni do čustev, ki jih gojimo, saj le ta posredno in neposredno vplivajo na naše zdravje. 

Danes se bomo dotaknili odnosov in kako delujemo v njih. Naša nova lekcija bo, da se v teh dneh v odnosih poskušamo maksimalno odpreti in povedati, kar nam leži na duši. 

Ni najlažje biti popolnoma iskren. Včasih je težko izraziti svoja čustva in misli, včasih resnica zaboli. Toda iskrenost osvobaja bolj kot karkoli na tem svetu. Prav tako pa povzroči "domino efekt". Ko se odpremo drugemu, se tudi drug lahko odpre nam. In tako ustvarjamo globoke odnose, ki dajejo smisel življenju. Odnose, kjer ni prostora za ničesar drugega kot za hvaležnost, odprtost in ljubezen. 

Ko resnično vemo in ne le ugibamo, kaj muči drugega in kakšne so njegove potrebe, lahko prenehamo s kakršnimikoli igrami.  

Pomembno pa se je sprva naučiti tudi iskrenosti do samega sebe. Si priznati vse svoje dobre in slabe plati. Se sprejeti v celoti. 

Za začetek lahko vadite s preprosto vajo. Ko vas nekdo od bližnjih vpraša, kako ste kaj, odgovorite iskreno, kako ste. Ne recite "dobro" iz avtomatizma. Poglejte vase, kako se res počutite in to povejte. Ste morda v kakšnih skrbeh, ste morda jezni, ste vznemirjeni, utrujeni, veseli... ? Povejte.

Včasih si ne upamo povedati česar, saj nas je strah odziva. Morda nas je celo sram.

Navajamo primer Anite, ki se je med nosečnostjo soočala z inkontinenco. To pomeni, da ji je nekontrolirano uhajal urin. Neprijetna stvar. O tem si ni upala govoriti, saj gre za intimno težavo, ob kateri je čutila sram. Vendar, kaj se je zgodilo, ko je le uspela svoji najboljši prijateljici zaupati svoje težave? Ta ji je povedala, da se je njej zgodilo enako! Povedala ji je, kako rešiti težavo in kako si lahko pomaga z zaščitnimi vložki. 

Težavo je kmalu obvladala. In tako je v življenju. Če smo iskreni, lahko hitro ugotovimo, da se tudi drugi soočajo s podobnimi problemi in skupaj najdemo rešitve in gremo naprej. Če pa se zapiramo v svoj oklep, potem bomo trpeli in se počutili nerazumljene. 

Odprite srce, izrazite se, hkrati pa prisluhnite drugemu in njegovi perspektivi, brez kakršnihkoli predsodkov. Pustite svoj ego in poslušajte, kaj ima druga oseba za povedati. Poskušajte jih razumeti. Poskušajte razumeti njihovo plat. In tudi drugi bodo razumeli vas. Povejte mirno, iskreno in ljubeznivo. 

Kadar imamo popolnoma iskrene in ljubeznive pogovore, strahovi, zamere in prikrito sovraštvo odidejo. Mar ni to tisto, k čemer stremimo? K več ljubezni?

Privoščite si več ljubeznive iskrenosti. 

Se nam želite pridružiti pri jesenskem izzivu? Še vedno se lahko prijavite tukaj. 

Poglejte si še: