3 miti o ljubezni, ki lahko uničijo kvaliteten odnos

4. 6. 2015
Deli
Za dober odnos se je potrebno potruditi (foto: Profimedia)
Profimedia

Ohranjati ljubezen ni enostavno, a ljubezen ne sme biti tovor, za katerega imate občutek, da ga morate nositi s seboj. Naj pričakovanja ne uničijo nekaj lepega.

V razmerja vsi vstopamo z različnimi pričakovanji. Ta pričakovanja smo si osnovali na podlagi različnih izkušenj v življenju - ko smo gledali odnos med starši, ko smo razvijali naš odnos do drugih ljudi, ko smo v naše možgani vnašali raznolike informacije o romantiki, od filmov, do člankov in knjig. 

Pričakovanja, ki jih imamo, segajo od različnih dojemanj, kako bi morali biti ljubljeni, do kako pogosto bi morala partnerja med seboj komunicirati in kakšno bi moralo biti skupno seksualno življenje. Če se vam zdi, da ste v razmerje vstopili s stotinami pričakovanji - brez skrbi, drugi jih imajo verjetno okoli tisoč. Paziti morate le, da ta pričakovanja niso osnovana na mitih, ki lahko uničijo vaš odnos.

"Partnerja moram brezpogojno ljubiti."

Zdrava ljubezen med odraslima osebama ni nikoli brezpogojna. Smotrno je graditi na tem, da ta ljubezen postane globoka in vztrajna, a vedno morajo obstajati pogoji, pod katerimi se odnos nikakor ne more nadaljevati.

Lahko govorimo o smislu brezpogojne ljubezni, če v odnosu pride do nasilja? Če v odnosu pride do popolne prekinitve komunikacije? Če v odnosu pride do izgube vsakršnega spoštovanja enega partnerja do drugega? Ljubezen je smiselna le, dokler se razmerje razvija na obema udeleženima normalen in zdrav način. 

"Če me ljubi, ve, kaj potrebujem."

Ljudje običajno nimamo sposobnosti branja misli. Zato brez vokalnega izražanja želja, ljudje okoli vas ne bodo mogli vedeti, kaj si želite. In z zadrževanjem svojih želja samo zase, dolgoročno uničujete osebo, kakršna v resnici ste. 

Če želite biti v funkcionalnem in zdravem razmerju, se morate naučiti izražati svoje osebne želje in potrebe. To običajno sploh ni lahko, saj izražanje lastnih želja in potreb zahteva, da razkrijete, kako v resnici čutite. Najboljši začetek je s komunikacijo dejanskih čustev - in ja, tudi nervoza in zadržanost pri izražanju potreb in želja sta dejanski čustvi.

"Ljubezen bi morala biti enostavna."

Sandra Bullock je nekoč v nekem intervjuju rekla, da bi v razmerju moralo biti dovolj, ko ti partner reče "Ljubim te". Kar pomeni, da Sandra Bullock živi pod vplivom mita in se ne zaveda, da visoko funkcionalno razmerje zahteva več, kot le usodno snidenje dveh kompatibilnih oseb. 

Glede na kompleksnost današnjih življenj, glede na količino informacij, ki jih moramo dnevno procesirati, glede na vse, kar se nam dogaja v fizičnem in miselnem svetu, je potrebno danes - verjetno bolj kot kdajkoli prej - trdno delati, da v te procese in v ta način življenja vstavimo še eno osebo s prav toliko dejavniki. 

Da odnos uspe, ni dovolj le udeležba. Potrebno se je prilagajati, razumeti, spoštovati, delati na tem, da se ohranja aktivno spolno življenje, poslušati in razumeti, predvsem pa takrat, ko je potrebno, narediti korak več - ne zase, ampak za tisto drugo osebo. In ne zato, ker morate, ampak zato, ker hočete. Ljudje v funkcionalnih razmerjih delajo za to razmerje - in se jim na koncu še kako poplača.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu