Deepak Chopra svetuje, kaj narediti, ko se znajdemo pred življenjskimi izzivi

3 pomembna vprašanja, ki si jih morate zastaviti, ko naletite na problem. 

Deepak Chopra svetuje, kaj narediti, ko se znajdemo pred življenjskimi izzivi (foto: profimedia) profimedia
14. 3. 2023

Izzivi so del našega vsakdana, a včasih se lahko zaradi takšnih in drugačnih razlogov spremenijo v prave krize. Včasih je od naših odločitev odvisna nadaljna pot našega življenja. Deepak Chopra pojasnjuje, da ima modrost pri tem ključno vlogo, saj brez nje te ključne odločitve sprejemamo na podlagi impulza oziroma iz navade. Pravi, da si večina ljudi v takšnih trenutkih ne zastavi pravih vprašanj in se namesto tega osredotoča na to, kdo je kriv in kaj vse še lahko gre narobe.

Da bi lahko v težkih trenutkih sprejemali bolj modre odločitve, Chopra z nami deli 3 najpomembnejša vprašanja, ki si jih moramo zastaviti.

1. Ali je to problem, ki ga moram rešiti, živeti z njim ali obupati nad njim?

Dokler na to vprašanje ne odgovorite jasno in racionalno, sta vaša vizija in fokus zamegljena. Šele ko to razčistite, se boste lahko odločali brez nezavednega vpliva negativnih čustev, predvsem strahu. Pri tem se lahko posvetujete z ljudmi, ki so vam blizu in jim zaupate. Kako pomemben je za vas ta probelm? Ali obstaja način, kako ga rešiti? Če ne, se vprašajte, zakaj je temu tako. Ali vas kdo omejuje, ali vam primanjkuje določenih sredstev? Ali lahko sprejmete trenutno situacijo in živite v sožitju z njo, ali je bolje, da se iz nje umaknete (če to lahko storite)?

2. Poznam koga, ki je uspešno rešil takšen problem?

Ko gremo skozi težke življenjske situacije, se velikokrat počutimo osamljene, kar pa lahko rezultira v tem, da se še bolj izoliramo od drugih. A takšne zadeve se le redko rešujejo v izolaciji. Razmislite, ali poznate koga, ki se je soočal s podobnim problemom in mu lahko zaupate ter ga prosite za nasvet. Obstaja velika možnost, da se boste počutili manj osamljene, ko se boste pogovorili z nekom, ki je doživel podobno izkušnjo in vas razume. Prav tako vam bo vlil upanje in pogum, da je težavo mogoče premagati.

3. Kako se lahko povežem s svojim višjim jazom in pridem do rešitve?

Dejstvo je, da je rešitev problema na koncu odvisna od vas. Ljudje vam lahko dajo nasvete, razumevanje in podporo, vendar ste samo vi tisti, ki lahko ukrepate. Ko nas težki časi ujamejo v primež strahov, groženj, iluzij, zanikanj in konfliktov, je pomembno, da se povežemo s svojim višjim jazom. Kot pojasnjuje dr. Chopra, moramo najprej popraviti naš notranji svet, da bi lahko nato popravili še zunanjega. Rešitve določenega problema ne moremo najti na isti ravni, na kateri je nastal. Ravno zato se je pomembno zavedati, da imamo več vrst inteligence in več ravni zavedanja, ki nam lahko ponudijo dragocene vpoglede in kreativne rešitve. 

Višji jaz vsebuje potenciale za nove rešitve, vendar ga moramo najti in se z njim povezati - naša naloga je torej vstopiti v tisto stanje zavedanja, ki ustvarja rešitve. Do njega lahko dostopamo s tehnikami, kot npr. meditacija, molitev ali kontemplacija.

Vir: Sensa RS

Preberite si še: Kako prepoznati MRAČNE in TEMNE EMPATE?

in Gabor Maté o tem, kako nezdrav je zahodni zdravstveni sistem