3 razlogi, zakaj je jok obvezen za zdravje in osebno rast

Človek je edino bitje, ki je naučeno, da svoja čustva brzda ali jih potlači. 

3 razlogi, zakaj je jok obvezen za zdravje in osebno rast (foto: pexels) pexels
1. 5. 2021

Vsa živa bitja občutijo žalost, tudi živali. Večina sesalcev izraža žalost, depresijo, žalovanje ali osamljenost na svoj način. Človek pa je edino bitje, ki je naučeno, da bi moral svoja čustva brzdati ali jih potlačiti. Deklicam denimo govorijo naj ne bodo tako občutljive, ženske, ki preveč jokajo, so malo nore. Še bolj pa se ta družben vzorec pozna pri moških, ki naj bi bili trdni, zato se jok za njih ne spodobi. Že starši ali v vrtcu jih učijo, da fantje vendar ne jokajo, saj to pomeni, da so šibki. Slednje jim ostane v podzavestni za vedno. Zakaj že?

Kaj pa, če bi nas v šoli (in družbi) raje učili, da je jok BISTVENEGA POMENA? Jok je nekaj, kar bi si morali večkrat privoščiti, če se želimo iskreno izražati. Razvili smo nekakšen odpor do joka, kar povzroči potiskanje čustev, kar nadalje povzroči psihološke in fizične težave, zaradi blokad na emocionalnem telesu, ki se prenesejo na fizičnega. Zapremo jih vase, kot v flaško in pričakujemo, da se bodo tam uredile same. A uredijo se lahko le tako, da jim za trenutek ponudimo priložnost, da jih občutimo in da v miru odidejo.

V nasprotju s tem, kar nas uči družba, je jok zdravilen in bi moral biti tako naraven, kot je naš smeh – če tako v trenutku čutimo.

Še nekaj razlogov, zakaj je jok obvezen za zdravje in osebno rast:

1. Očisti nam energetsko polje

Jok je za naše energetsko telo kot tuš za naše fizično telo. Sprosti in očisti nakopičena čustva in občutke, povzroči naravno gibanje energije po čakrah. Vaše telo ni neumno. Potrebuje le vaše dovoljenje, da čuti, kar čuti. Če v telesu čutite napetost, je to običajno zaradi potisnjenih emocij, ki se nabirajo v vas. Da jih opustite, ni dovolj, da to storite le mentalno v mislih, potrebno je to storiti tudi fizično – s solzami, ki želijo na plano.

2. Odpre novo

Vsakič, ko boste nekaj očistili, boste ugotovili, da obstaja še nekaj, kar niste niti vedeli, da obstaja v vas. Morda se pojavi še jeza, bolečina in strah… Z jokom lahko ugotovite, kaj se skriva za emocijami. Če jočete iz ljubosumja nad partnerjem, lahko v joku ugotovite, da to počnete v resnici zaradi strahu pred zavrnitvijo, morda pred očetom, zaradi česar se počutite tako nesigurno v svojih odnosih. V očiščevalnem joku pride do čiščenja podzavesti in ozavestimo lahko vzroke težav. 

3. Preprečuje bolezni

Potisnjena čustva povzročajo resne zdravstvene težave, saj se spremenijo v fizično obliko anomalije in bolečine na telesu. Neizražena čustva povročajo stresne hormone, ki delujejo kot strupi v telesu. Vzrok kar 90 % bolezni naj bi bil stres v telesu, ki večinoma nastane zaradi potisnjenih čustev. Jok pa je oblika čiščenja in psihološkega spušanja. To je vendar način telesa, da se sooči in procesira emocije. Narava je že vedela, zakaj nam daje to možnost ventila. Če se temu upiramo, se telo upira naravnim reakcijam, ki jih potrebuje za normalno in zdravo delovanje. Podobno bi bilo, če bi svojemu telesu prepovedali, da se poti, ker bi bilo potenje sprejeto kot nekaj slabega ali znak šibkosti. A potenje je potrebno, da se telo hladi in ne pregreje. Podobno velja za jok, ki nas uravnava, da se ne “pregrejemo” ali “prenasičimo” z emocijami.

Morda bo vaša okolica jok sprva sprejela z začudenjem, morda celo strahom ali nelagodnostjo, saj so bili tako kot verjetno vi, naučeni, da je to nekaj slabega. A edini način, da ta predsodek spremenimo je, da ga spremenimo sami. Povejte svojim bližnjim, da je vse v redu, da potrebujete svoje emocije le dati iz sebe na plano, ker si nočete škodovati in ker se boste potem počutili bolje ter olajšano.

Nenazadnje pa, če se ne moramo počutiti udobno in se iskreno izražati v tej družbi, kakšna družba potem to sploh je?

Naj vas torej nikoli ne bo sram joka! Privoščite si ga, ko čutite, da ga potrebujete. Izlijte solze, če želite srečo. Razlogi, zakaj je dobro jokati prinesejo veliko več dobrega, kot njegovo zadrževanje in potiskanje. 

Vir: Spirit Science and Metaphysics

Značke: jok