3 resnične zgodbe, ki vas bodo prepričale v obstoj karme

Budistični koncept karme determinira kakovost naslednjega življenja glede na naša dela v tem življenju. A čeprav naj bi karma delovala dolgoročno, se tu in tam zavemo, da lahko doživimo učinke karme že veliko prej. Tu so trije dokazi, zakaj se karmi ni pametno zameriti.

Ne zamerite se karmi (foto: Profimedia) Profimedia
6. 8. 2016

Neslaven požig plošč skupine The Beatles

John Lennon se je nekje sredi šestdesetih morda nekoliko nesrečno, predvsem pa precej provokativno - kot se za glasbenika morebiti celo spodobi - izrazil, da so Beatli že bolj popularni kot Jezus. Marsikdo je to razumel kot šaljiv citat, na verski radijski postaji KLUE v Longviewu v Teksasu pa takšnih analogij niso bili pripravljeni tolerirati. Odreagirali so nadvse ekstremno - 13. avgusta leta 1966 so organizirali masovno zažiganje plošč in spominkov skupine The Beatles. 

A že naslednji dan, na gospodov dan, v nedeljo 14. avgusta 1966, je med nevihto strela udarila v radijski oddajnik postaje KLUE, poškodovala vso njihovo radijsko opremo, direktor novic pa je ob sunku udarca strele celo izgubil zavest. Zdi se, da je nekdo tam zgoraj oboževalec Beatlov?

Razkrinkan politik

Nekdanji madžarski politik Csanad Szegedi je bil znan kot izredno anti-semitski politik, ki ni izpustil priložnosti za goreč govor proti Židom. Tekom svoje kariere pa so podatki iz preiskovanja ostankov taborišča v Auschwitzu razkrili, da so bili tam v času vojne zaprti Szegenedijevi stari starši. To je bil tudi dokaz, da Szegedi izhaja iz židovske družine. Ob razkritju tega podatka je Szegedi odstopil s položaja in se popolnoma umaknil iz politične scene.

Smrtonosna klubska mizica

Mel Ignatow je bil leta 1988 pred poroto oproščen umora svojega dekleta Brende Sue Schaefer. A že kmalu zatem so v javnost prišle fotografije, ki so dokazovale, da je Mel Ignatow vendarle bil morilec - svoje dekle je privezal na stekleno klubsko mizico in jo nato brutalno umoril. A ker ameriški sodni sistem ne dovoljuje dvojnega sojenja za isti primer, je Ignatow prejel le 8 let zaporne kazni za laganje pred poroto.

Po vrnitvi iz zapora pa je udarila karma. Mel Ignatow se je nekako uspel udariti z glavo ob prav tisto stekleno klubsko mizico, pri čemer se je ta razbila in ga močno porezala po roki. Umrl je počasi, sam, prav tam, ob svojem morilskem pripomočku.

Pa vi - verjamete v karmo in njeno skrb za ravnovesje?