3 stvari, ki jih visoko inteligentni ljudje NE GOVORIJO

15. 5. 2024
Deli
3 stvari, ki jih visoko inteligentni ljudje NE GOVORIJO (foto: Profimedia)
Profimedia

Po mnenju strokovnjakov čustveno inteligentni ljudje običajno ne uporabljajo teh 3 stvari v pogovorih.

Čustvena inteligenca ne pomeni samo razumevanje lastnih občutkov, temveč tudi občutkov drugih ljudi, kar se kaže v njihovih interakcijah. Nekateri ljudje pogosto izpostavijo teme, ki so lahko neprimerne ali občutljive, zaradi česar drugim postane neprijetno, medtem ko so čustveno inteligenti ljudje veliko bolj premišljeni. To so 3 stvari, ki jih čustveno inteligentni ljudje ne bodo omenili v pogovoru.

1) Ne obrekujejo

Vsakomur se včasih zgodi, da se na kakšnem skupnem druženju zaplete v obrekovanje. Toda sčasoma spoznamo, kako uničujoče so lahko takšne prakse. Ne le škodujejo le osebi, o kateri se govori, ampak hkrati ustvarja negativno okolje v naši družbi. Čustveno inteligentni ljudje se tega dobro zavedajo, zato se takšnim pogovorom izogibajo. Namesto tega usmerjajo svojo pozornost k pozitivnim stvarem in povezovanju z drugimi.

2) Ne izražajo osebnih predsodkov

Vsi imamo svoje mnenje - to je del nas. Bistvo je, da čustveno inteligentni ljudje razumejo razliko med mišljenjem in izražanjem svojega mnenja ter predsodkov na način, ki je lahko žaljiv za druge. Ali je res naše mesto, da obsojamo odločitve ali videz nekoga? Čustveno inteligentni posamezniki se zavedajo svoje subjektivnosti in zato v pogovoru ne izražajo osebnih sodb. Razumejo, da ne gre za zatiranje svojih misli, ampak za spoštovanje drugih ljudi. Če se s čim ne strinjajo, to izrazijo na spoštljiv način.

3) Ne govorijo o preteklih napakah

Visoko inteligentni ljudje razumejo, da se je koristno učiti iz preteklosti, vendar ni vedno produktivno omenjati preteklih napak, sploh v pogovoru z drugimi. Izpostavljanje napačnih korakov nekoga lahko v drugih povzroči zadrego ali nepotrebno nelagodje. Namesto tega se osredotočajo na sedanji trenutek in prihodnji potencial. 

Vir: ideapod.com in sensa.mondo.rs

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu