3 testi, ki bodo razkrili, ali ste v odnosu s čustveno razvalino

V ljubezenskem razmerju morate biti enakopravni partner in ne terapevt. Ker vsi vstopamo v razmerja s čustvenimi bremeni preteklosti, ne moremo pričakovati, da bomo našli osebo, ki nima težav - le osebo, ki je čustveno dovolj stabilna, da zna živeti uravnovešeno življenje.

Kaj vam govorijo vaše misli? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2015

V vsakem razmerju so situacije, ki zahtevajo, da se z njimi soočate na zelo osebni, s čustvi prepojeni ravni. Kako se te situacije razpletejo, pa je obenem tudi prikaz, ne le kakšna oseba ste vi, temveč predvsem s kakšno osebo ste v razmerju. Mi smo jih poimenovali "testi", a so v bistvu le trenutki, ki razkrijejo več, kot bi sprva lahko mislili.

1. Kaj pravijo vaši prijatelji in vaša družina?

Pravijo, da je ljubezen slepa. In če ne ravno slepa, zagotovo vsaj malce zaslepljena. Veliko bolj objektiven pogled na vašega partnerja imajo tisti, ki vas že dolga leta poznajo in vedo, kaj si v življenju resnično želite - kakšne so vaše vrednote, pričakovanja in želje. 

Prijatelji in družina bodo - tako kot bi tudi vi sami - spregledali manjše težavice, bodisi znake ljubosumja bodisi namige na negotovost, ker so takšne emocionalne nianse del vsakega razmerja. Zato je veliko bolj zaskrbljujoče, ko vam družina ali prijatelji vseeno omenijo, da z vašo romantično izbiro ni vse v najlepšem redu. Ko vam bližnji pristopijo s tovrstnimi opozorili, je prav, da postanete pozorni - ker očitno so resnično opazili resnejše čustvene težave.

2. Kako hitro se pomiri po manjšem prepiru?

Psihološki standard za odzive na manjša razburjenja predpostavlja, da so tovrstna razburjenja (pa naj si bodo še tako trivialna) popolnoma normalna, v kolikor se oseba stabilizira po nekaj minutah. Ker valovanja naših emocij ne moremo vedno nadzorovati in ker so navidezno nepomembni sprožilci lahko tudi indikator nečesa globljega, ki je moralo priti na dan, je logično, da se pari tu in tam prepirajo zaradi še tako nesmiselnih malenkosti.

A če partner vztraja v svoji trmi in negativnem odnosu dlje časa, je to lahko znak težjih čustvenih težav. V kolikor se njegovo razburjenje ne razvije v racionalno razlago (torej, da razkrije zakaj je v resnici razburjen) ali pa hitro pomiritev, se morate vprašati, če se želite s takšnimi izpadi, katerih čustvena obremenitev se potem vleče ure, morda celo dneve, spopadati vse življenje?

3. Kakšne misli o partnerju vas preletijo preden zaspite in takoj, ko se zbudite?

Naše najbolj čiste misli so tiste, ki jih imamo, tik preden zaspimo in tiste, s katerimi se prebudimo. Te misli so tudi najbolj iskrene. 

Če se zjutraj prebudite in najprej pomislite na neprijetne besede, ki vam jih je partner namenil prejšnji večer, ali pa se obremenjujete z mislimi na stvari, ki jih je naredil in so vas zmotile, je to pomembno sporočilo vaše zavesti, ki vas želi opozoriti na to, kar v resnici že veste.

Preden zaspimo, pa nas glasno nagovarjajo tudi naši instinkti. Če vam misli pred spanjem uhajajo na partnerja in vam to povzroča notranji nemir, premislite, kaj vam ta nemir sporoča o prihodnosti vašega razmerja.

Poslušajte svoje misli!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri