3 značilni stavki, ki jih uporabljajo NARCISI

3. 4. 2024
Deli
3 značilni stavki, ki jih uporabljajo NARCISI (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Psihologi razkrivajo najpogostejše fraze narcisov. 

Narcise je pogosto težko odkriti, in ko jih prepoznamo, je velikokrat že prepozno. Ujamemo se v njihovo igro, s katero so zameglili pogled ne samo nam, ampak tudi drugim. Vendar po mnenju strokovnjakov obstajajo tri fraze, po katerih jih lahko prepoznate.

"Tvoji občutki so napačni. / Tvoje mnenje je napačno."

S takšnimi in podobnimi stavki vam druga oseba sporoča, da vaše mnenje ali vaši občutki nimajo relevantnega pomena ali so napačni. Ne poskuša se postaviti v vašo kožo in ne prisluhne argumentom, ki jih ponujate. Pomemben je le njen pogled na situacijo in njena verzija le-te. Takšna izjava jasno pove, da gre za osebo z izjemno nizko empatijo, ki se niti ne potrudi, da bi razumela druge. Oseba, ki nima narcističnih lastnosti, bi vas vprašala, zakaj se tako počutite ali izrazila, da morda ne razume vašega stališča, nikakor pa ga ne bi omalovaževala. In čeprav se morda ne strinja, bi zagotovo spoštovala vaša čustva.

"Neupravičeno me napadaš."

Narcis najpogosteje poseže po nadzoru pripovedi, s katero krivi druge in sebe predstavlja kot žrtev. Najlažja poteza je sogovornika obsoditi za napad in agresivno vedenje brez razloga, s čimer mu odvzamemo možnost obrambe. V resnici pa je ravno nasprotno, saj je prava žrtev zmanipulirana do te mere, da začne dvomiti o svojem vedenju in razlogih ter se manipulatorju v obrambi pogosto opraviči. Naslednjič, ko naletite na takšno manipulativno taktiko, se spomnite, da imate tudi vi nadzor nad svojo realnostjo. Ne vdajte se, ne glede na obtožbe, ki vam jih naloži. 

"Vedno vse uničiš."

Orodje, po katerem narcisi pogosto posežejo, je prikazovanje popolnega odnosa, ki razpada zaradi vašega vedenja. Odmaknejo se, nočejo komunicirati, delujejo ranjeno in izdano. Na ta način onemogočijo nadaljnjo razpravo na podlagi dejstev in vam poskušajo znova vzbuditi občutek krivde. Če vas torej nekdo kaznuje, ker ste si drznili izraziti svoje mnenje, je to opozorilni znak. Narcističnih oseb ne morete spremeniti, lahko pa nadzorujete in izbirate svojo komunikacijo z njimi.

*Opozorilo: zgornji stavki niso zagotov dokaz, da je oseba narcis, lahko pa vam služijo kot orodje, da postanete bolj previdni in pozorni na morebitno manipulativno obnašanje ljudi, ki uporabljajo podobne stavke. Morda jih uporabljate tudi sami. 

Vir: Sensa.story.hr

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja