31. oktober - Noč, ko se duše vračajo

Stari Kelti naj bi verjeli, da na noč, 31. oktobra mrtvi ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove.

31. oktober - Noč, ko se duše vračajo (foto: profimedia) profimedia
31. 10. 2019
Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta, a proslava je bila namenjena bogu Sonca in gospodarju smrti (Samhainu).

Po starem rimskem verovanju sodeč, je takrat bog Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je ta morala ostati do prihodnje pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi, ki spijo in dušami umrlih.

Samhain je bil duhovni praznik ognja, ki je ločil svetlejši del leta od temnejšega. Simbolično je ugasnil star ogenj, nato pa so druidi obredno prižgali novega. Znebili so se starega in vsega, kar ne velja ter prižgali novo.

Prav tako pa je bil tudi dan oziroma noč, ko so se duše vračale v svoje zemeljske domove. Predniki so bili čaščeni in povabljeni v domove, nastavljali so jim razno hrano. Hrana se je tako na ta večer pripravljala tako za žive kot za umrle. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir, ter vanje vstavili gorečo svečo, da bi tako pregnali "grešne" duše, a dobrim pokazali pot do njihovih hiš.

Nastavite nocoj tudi vi nekaj, kar so imeli vaši predniki radi, in jim s tem pokažite hvaležnost za vse, kar so naredili in vam omogočili, da ste. 
 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri