4 čustveno pretresljivi dokumentarni filmi, ki jih morate pogledati to poletje

Dokumentarni filmi govorijo zgodbe, ki bi sicer morda ostale spregledane. Ali še huje - utišane. V zadnjem času smo dobili mnogo novih zgodb, dokumentiranih, z vsebino, ki mora biti slišana in videna. Tule so napovedniki 4 udarnih dokumentarnih filmov, ki vam bodo segli do srca.

Virunga - dokumentarni film, ki vam bo segel do srca (foto: Youtube) Youtube
2. 7. 2015

1. Virunga

V pozabljenem delu Afrike se skupina pogumnih ljudi bori za lepšo in boljšo prihodnost svojega domačega okraja. V gozdnih predelih vzhodnega Konga leži nacionalni park Virunga, eden najbolj pestrih ekosistemov našega planeta, ki pa je obenem tudi dom gorskim gorilam. V tem parku deluje skupina oskrbnikov, vsak s svojo izjemno zgodbo - med njimi tudi nekdanji otroški bojevnik, skrbnik goril in belgijski človekoljub - vsi pa v boju za ohranitev te izjemne lokacije, katere stabilnost in prihodnost nenehno ogrožajo oborožena milica, divji lovci in vsi, ki so lakomni tamkajšnjih naravnih surovin.

"Moraš opravičiti svoj obstoj na tej Zemlji - gorile opravičujejo moj obstoj, so moje življenje. Če moram dati svoje življenje, ga bom dal za gorile."

2. The Cove

Dokumentarni film, ki je leta 2009 prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance, je dokumentarec, ki ga boste težko pogledali do konca. Skupina borcev proti mučenju živali iz prvoosebne perspektive razkrije skrivnost mesteca Taiji na Japonskem, kjer v majhnem zalivu lovijo delfine - za ujetništva, za zabaviščne parke in ... še kaj. Ekološki kriminal, v katerega je vpleten cel svet. 

"Morate razumeti, da delfini, tako kot kiti, ne dihajo zraka avtomatično, kot to počnemo mi. Vsak vdih, ki ga naredijo, je za njih zavedno dejanje. In tako lahko, če jim postane preveč hudo, končajo svoje življenje, s tem, da preprosto ne naredijo naslednjega vdiha. V tem kontekstu je to samomor. In to je naredila delfinja Cathy. Zaplavala je v moje roke, me pogledala v oči in vdihnila ... in potem ni vdihnila ponovno."

3. Marwencol

8. aprila 2008 je skupina petih moških napadla Marka Hogancampa in ga pretepla. Na robu življenja so ga pustili pred lokalom v Kingstonu v New Yorku. Po devetih dneh kome, se je Mark zbudil in odkril, da so mu poškodbe zbrisale celoten spomin njegovega odraslega življenja. Moral se je na novo naučiti hoditi. Jesti. Pisati. 

Ko so rehabilitacijske terapije izkoristile svoje zmožnosti, je Mark svoje okrevanje našel v svetu, ki ga lahko popolnoma nadzoruje -  Marwencol. Marwencol je njegov svet. Svet, ustvarjen v podobi druge svetovne vojne z 1:6 figuricami vojakov, ki prestavljajo alternativne osebnosti njegove družine in prijateljev. Na ta način Mark sestavlja mozaik svojega razbitega spomina. 

Potem je pričel Marwencol tudi fotografirati. In njegova zgodba je navdušila svet.

"Bilo je, kot da so slonu pustili, da je odgovoren za arašide."

4. Bully

13 milijonov otrok v Ameriki je vsako leto izpostavljeno ustrahovanju svojih vrstnikov. Da je težava resna, izpostavlja tudi dotični dokumentarni film, ki se ne boji povedati na glas, da so otroci zaradi ustrahovanja že storili tudi samomor. Zdaj eden od otrok na glas in celemu svetu pove, kaj doživlja. In eni starši začnejo boj proti ustrahovanju. Ker za začetek sprememb, je včasih potreben samo eden.

"Če to naredimo skupaj, bomo spremenili svet."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri