4 prednosti in slabosti introvertiranih

Introvertirani posamezniki so pogosto označeni kot »čudaški« ali »nesocialni«, za kar se lahko počutijo družbeno zapostavljeni. Vendar imajo takšni ljudje tudi svoje prednosti. 

4 prednosti in slabosti introvertiranih (foto: pexels) pexels
25. 9. 2020

Ali ste ekstrovertirani ali introvertirani? Če ste bolj ekstrovertirani, pomeni, da čas raje preživljate s široko skupino ljudi, kjer ste "glavni šef" na zabavi ter ne uživate v samoti. Če ste introvertirani, pa čas raje preživljate v samoti, v udobnosti vašega toplega doma ter imate le peščico bližjih prijateljev, ki jim zaupate in s katerimi se radi družite, sicer pa se raje samoiniciativno zaposlite z drugimi dejavnostmi.

Naštevamo nekaj ključnih prednosti introvertiranega značaja ter njihova najbolj značilna delovanja in obnašanja.

1. So radi doma

Sanjarjenje, pospravljanje, kreativno udejstvovanje in gledanje najljubše televizijske nadaljevanke, se ekstrovertiranim zdi izredno dolgočasno. Kljub vsemu pa ima t.i. »hišni pripor« oz. preživljanje časa v samoti številne prednosti. V današnjem zaposlenem svetu naše telo potrebuje obdobje počitka in umika za boljšo regeneracijo telesa. Introvertirani se energetsko počutijo bolj napolnjeni in sveži, ko so sami ali v ožji družbi. Introvertirani tudi lažje najdejo svoj notranji duševni mir, saj uživajo v bolj skromnih vidikih življenja, medtem ko ekstrovertirani rabijo veliko več družabnega življenja ter prestavljanja iz ene zabave na drugo, da občutijo srečo.

2. Introvertirani so bolj osredotočeni na podrobnosti 

Introvertirani posamezniki imajo sposobnost videti posamezne delčke dogajanja ali slike. Ko se introvertiranim posameznikom predstavi več možnosti, se ti težje odločijo ali pa si za odločitev vzamejo več časa. Ekstrovertiranim se zdi takšno analiziranje izguba časa, vendar je slednja značilnost tudi izredno blagodejna, koristna in vrednotna, saj introvertirani uvidijo podrobnosti in pomanjkljivosti, ki jih drugi ne.

3. Introvertirani se povsem sprostijo le v okolju pravih ljudi

Introvertirani težje pristopijo k tujcem na zabavi in pričnejo pogovor, vendar pa so zvesti, uvidevni prijatelji peščici ljudi. Introvertirani cenijo kvaliteto pred kvantiteto, zato gredo tudi korak dlje, da bližnjim pokažejo svojo naklonjenost, ljubezen in podporo. Medtem ko nekateri štejejo število prijateljev, so introvertirani izredno hvaležni, če najdejo skupino ljudi, ki jim lahko zaupajo in s katerimi se počutijo sproščeni in srečni.

4. Čas v izolaciji ima svoj namen in številne prednosti

Nekateri najbolj briljantni umi v zgodovini so imeli manj časa za zabave in zabavna srečanja. Namesto tega so bili bolj obremenjeni s svojim delom, saj so prepoznali daljnosežne posledice svojih vsakodnevnih prizadevanj. Čas v samoti je za introvertirane izredno blagodejen, saj se takrat napolnijo z energijo, kar je osnova za njihovo dobro splošno počutje. Za nekatere introvertirane posameznike je čas v izolaciji namenjen tudi temu, da delajo koristna dela in stvari, ki se jim zdijo pomembne, saj so manj obremenjeni s tem, da bodo na zabavah všeč drugim.
Vsi ljudje smo občasno bolj ekstrovertirani ali introvertirani. Vendar je introvertirano preživljanje časa blagodejno za dušo, saj lahko v tem času pridemo do številnih spoznanj, uvidimo številne prednosti ter posledično delamo večje premike za srečno prihodnost.

Povezeto po: concious reminder