4 skrivnosti za partnerstvo brez stresa

30. 5. 2020
Deli
4 skrivnosti za partnerstvo brez stresa (foto: Pexels)
Pexels

Morda je idealistično pisati o partnerstvu brez stresa, kaj šele kaj takega živeti, saj so odnosi prostor, kjer se učimo pomembnih lekcij. To je poligon, kjer trčimo tako ob svoje lastne trdovratne vzorce in rane kot tudi ob vzorce drugega. In to je lahko še kako stresno. Pa vendar je mogoče vse skupaj doživljati bolj lahkotno... Navajamo nekaj skrivnosti. 

Kaj pa sploh je stres v partnerstvu? Ni nepovabljen gost, ki se kar tako pojavi iznenada brez našega dovoljenja. Stres je proizvod našega uma oz. njegov neprimeren (rušilni) odziv na izzive in preizkušnje, ki nam jih servira življenje oz. v tem primeru partnerstvo. Partnerstvo bo vedno polno testov in nas bo preizkušalo na vse mogoče načine. To je tudi njegov namen - da dojamemo, kaj nosimo v sebi. Obudili in zdravili bomo stare travme, rane in napake. Težko se bo izogniti vsaj občasnim konfliktom in sporom. Pa vendar si lahko stvari zelo olajšamo in jih doživljamo manj stresno... Kako? 

Poglejmo si, katere so štiri skrivnosti, ki nas lahko pripeljejo do partnerstva brez stresa. 

1: Moje ljubezensko partnerstvo in vse, kar se dogaja v njem, je blagoslov za moj osebni razvoj 

Če bomo videli vsak izziv v partnerstvu kot priložnost za rast, potem stres ne bo več potreben. 

Vsaka preizkušnja, vsak konflikt, nestrinjanje, vsak občutek je lahko blagoslov, če ga razumemo pravilno. Ko se pojavi strah, stara travma, rušilna čustva, jih samo opazujmo od zunaj. To nismo mi, to je nekaj, kar je v nas in mora ven, da se osvobodimo. Ne dovolimo, da nas te občutki povsem prevzamejo. Zavedajmo se jih in jim dovolimo, da gredo in takrat, ko je potrebno, reagirajmo drugače, kot običajno. Spremenimo oz. "obrnimo ploščo" ter ne ponavljajmo starih napak vedno znova. 

2: Moj zavestni osebni razvoj ni nevarnost za moje partnerstvo, pač pa najboljša podpora

Mnogi se sprašujejo, ali bo njihovo intenzivno delo na sebi ogrozilo njihovo ljubezensko partnerstvo. Gre za nepotreben strah, ki izhaja iz nezaupanja. 

Če je partnerstvo zares ogroženo zaradi osebnega razvoja, potem morda to sploh ni partnerstvo, pač pa nekakšno rivalstvo. Partnerstvo je skupno delo na sebi in podpiranje drug drugega na poti. 

Zavesten osebni razvoj je v resnici edini način, da lahko rastemo kot oseba v odnosu - na nestresen način. 

3: Del mojega osebnega razvoja je tudi brezpogojno sprejemanje in razumevanje mojega partnerja 

V partnerstvu brez stresa je nujno brezpogojno sprejemanje in razumevanje partnerja brez pričakovanj, da bo tudi on nas razumel. Potrebno je sprejeti osebo takšno, kakršna je, z vsemi napakami in pomanjklivostmi. Biti toleranten do drugačnosti ter do tega, da je tudi naš partner na svojem osebnem popotovanju in se nahaja, kjer pač se. Da ima tudi on svojo prtljago, katere se mora rešiti (na svoj način). Spoštujmo to. Če tega ne moremo sprejeti, potem partnerstvo nima smisla. 

4: Moja ljubezen nima konca 

Prava ljubezen se nikoli ne konča. Veliko ljudi živi v strahu pred izgubo. Strah jih je, da bodo izgubili ljubljenega, ki ga imajo tako zelo radi. Verjetno zato, ker so se že večkrat v življenju spopadali z izgubami in imajo v sebi spomin na vse boleče izkušnje. Nikakršnega zagotovila seveda ni. Življenje je in vedno bo nepredvidljivo. A če oba akterja v odnosu zavestno delata na sebi in se razvijata, se ljubezen morda ne bo nikoli končala. 

Vsak strah je povsem odveč, če ste zavestni in se vsak dan trudite biti boljši; bolj ljubeči in bolj sočutni. 

Vir: umpasrce

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk