5. dan novoletnega izziva: Danes se bomo zaljubili!

Pred nami je božični večer in kaj je največ, kar lahko naredimo na ta večer? 

5. dan novoletnega izziva: Danes se bomo zaljubili! (foto: profimedia) profimedia
24. 12. 2016

Da obdarimo sebe. Bodimo sami svoj Božiček. In kaj si lahko podarimo? Naj se sliši še tako klišejsko in izrabljeno, vsi krvavo potrebujemo od sebe le eno stvar - ljubezen in sprejemanje. 

Odnos do sebe je namreč temelj vsega. To je odnos, ki traja najdlje - CELO življenje preživimo sami s seboj, s svojo dušo in telesom, zato je vredno, da poskrbimo za ta ključni odnos iz katerega izhaja prav vse.

Ne, če postavite sebe na prvo mesto, to ni sebično. Zaljubiti se vase in se imeti rad ni enako kot narcisoidnost, ki predstavlja šibkost, praznino in nasprotje ljubezni.

Ljubezen do sebe se prične, ko ugotovimo, kdo smo in smo na to izredno ponosni, sprejemamo vse svoje napake in postavimo sebe na prvo mesto. Srečni in hvaležni smo, da smo, kdor smo! Da imam možnost tega življenja, možnost rasti in učenja. Svojega življenja ne bi zamenjali za nič. 

Če se doživljamo kot "nič kaj posebne, drugi so boljši", bomo težko napredovali na poti uresničevanja svojih življenjskih sanj. Lahko pošiljamo pozitivne afirmacije kolikor želimo, a če ne verjamemo vase, se bomo prej ali slej znašli v neprijetnih situacijah ali dopustili, da z našim življenjem upravljajo drugi.

Dobro, dobro... Obljubimo si torej, da se bomo od danes naprej imeli radi, a to spominja na tisto obljubo: "od jutri bomo redno telovadili," ki običajno traja en ali dva dni. Potem pa bomo zdrsnili v stare vzorce nesprejemanja, ki so tako globoko zakoreninjeni, da se jih ne da odpraviti zgolj z eno obljubo. Kaj torej storiti? 

Udobno se namestite in se vrnite v preteklost.

Smo se kot otroci kdaj počutili nezaželeni? Smo dobivali dovolj ljubezni? Prav otroške izkušnje so tiste, ki pomembno vplivajo na vzpostavitev samodojemanja skozi celo življenja. Če smo bili vzgajani v ljubečem okolju, bili spoštovani in razumljeni, bomo lažje ljubili sebe. V nasprotnem primeru: če smo bili vzgajanji v okolju, kjer je primankovalo samospoštovanja in ljubezni - se je to preneslo tudi na nas. Kakršnokoli nasilje povzroči hude travme, ki vplivajo na našo samopodobo. Morda se je včasih zdela šiba ali pas po riti nedolžna in vzgojna stvar, a lahko pusti hude posledice na otroku, ki bo imel ves čas podzavesten občutek, da ni dovolj dober. Nato lahko pridejo še občutki sramu in tesnobe ali depresije. 

Potem je tu šola, kjer so nas ves čas primerjali med seboj, kdo je boljši, bolj pameten, hitreje izračuna, bolje napiše, si bolje zapomni, hitreje teče... In občutek, da nismo dovolj dobri in vredni se veča in veča.

Potem nas bombandirajo mediji, ki v nas ustvarijo ideale, kako bi morali izgledati, da bi ustrezali družbenim predstavam o lepoti in uspehu. Če vam je po vsem tem uspelo, da ste obdržali in gojili ljubezen do sebe, kapo dol! A večini ni. Zato je čas, da to spremenite. Da ozavestite vzroke težav in jih počasi izkoreninite in odpravite.

Kako se torej zaljubiti vase? 

Umirite se popolnoma in razmislite: kako dojemate sebe? Kaj se zgodi, ko se pogledate v ogledalo? Iščete napake in nepopolnosti? Kako reagirate, ko vas nekdo kritizira? Ste dovolj trdni ali vas to potepta?

Napišite si na list, na kaj vse ste ponosni, za kaj vse ste hvaležni, da imate. Kaj so vaše močne strani, talenti, pomislite, zakaj vas drugi občudujejo? In ta list dajte na vidno mesto, kjer ga boste videli vsak dan. 

Vedno boste našli nekoga, ki bo v nečem boljši. Niste popolni. Nihče ni. Ne potrebujete ves čas blesteti na vseh področjih. Nihče ne more. Nihče ne živi brez bolečine. Zato, ko se primerjate z drugimi vedno pomislite – pa bi zares zamejali svoje življenje z drugim?

Večkrat si vzamite čas samo zase in se peljite na zaslužen zmenek – na sprehod ali si pripravite večerjo samo zase. Poskrbite za odnos s sabo tako kot skrbite za druge. Vsak dan bi morali poskrbeti zase in si vzeti čas zase, da ne bi dopustili, da karkoli vpliva na našo ljubezen do sebe...   

Pomagajte si z meditacijo na to temo, zapišite si občutke in morebitne težave, iz katerih izhaja nizka samopodoba in to razgradite. 

Plešite in pojte sami s seboj danes! In nato vsak dan. 

Zaljubljen Božič prav vsem! 

Veliki letni horoskop 2017

Danes čaka manjše darilo na vse kozoroge. Preberite svojletni horoskop za leto 2017. Ostala znamenja pridete na svoj račun tekom izziva. 

Opravljeni dnevi izziva: