5 dejanj, s katerimi provocirate partnerja

Vsak odnos, še posebej partnerski, od nas zahteva delo in trud. Ljudje smo si med seboj različni in včasih lahko nekoga užalimo, razjezimo ali prizadanemo brez, da bi se tega sploh zavedali. Tako lahko po nepotrebnem v odnosu prihaja do konfliktov in slabe volje.

5 dejanj, s katerimi provocirate partnerja (foto: profimedia) profimedia
21. 7. 2021

Da bi se temu izognili, je dobro, da se zavedamo, s čim lahko odnos poslabšamo in, da se takim dejanjem izogibamo.

1. Predvidevanje, da druga oseba ve, kaj mi razmišljamo

Ko nekaj mislite ali čutite, je nepošteno pričakovati od partnerja, da bo on to vedel. S tem, ko stvari zadržite zase, škodite sebi, pa tudi vašemu razmerju. Če vas je nekaj zmotilo, prizadelo ali ste preprosto samo zamišljeni in potrebujete nekaj časa zase, partnerju to jasno povejte. Ni sploh nujno, da je vaše razpoloženje povezano z dejanji partnerja, a vseeno je prav, da mu poveste in se tako sam ne bo spraševal, kaj je narobe. Strpen in razumevajoč pogovor vaju bo še bolj zbližal in okrepil vajin odnos.

Seveda pa velja tudi obratno; ne morete vedeti, kaj razmišlja vaš partner, zato ne sklepajte zaključkov sami. Vsak človek razmišlja s svojo glavo in včasih težko sprejmemo, da partner dojema stvari drugače od nas. A morate se naučiti prisluhniti partnerju in zaupati temu, kar reče. Če si v svoji glavi ustvarjate razlage, kako razmišlja vaš partner, samo povzročate dodatno napetost in dajete sporočilo, da partnerju ne zaupate. 

2. Izključevanje partnerja

Pogosto se lahko zgodi, da partnerja izključite iz aktivnosti in ga s tem prizadanete. Na prvo žogo gre lahko za povsem nedolžno dejanje, denimo, če sami pogledate oddajo, ki jo ponavadi s partnerjem gledata skupaj. Takih primerov je veliko in čeprav je zdravo, da ima v odnosu vsak posameznik svoje interese, lahko povzročite slabo voljo takrat, ko partnerja izločite iz dejavnosti, ki jih ponavadi počneta skupaj.

3. Kaznovanje partnerja

Pod pojmom "kaznovanje" si marsikdo predstavlja, kako recimo starš vzame otroku telefon ali ga zaradi slabe ocene ne pusti na zabavo. A tudi v partnerskih odnosih prihaja do kaznovanja; to lahko počnete zavestno, ali pa popolnoma nezavedno. Nekatere kazni, ki so v partnerskih odnosih pogoste, so izogibanje partnerju, molk, zavračanje fizičnega stika... Partner se ob takih dejanjih lahko počuti zavrnjen in nezaželen iz vaše strani, kar je lahko povod za težave.

Opazujte svoje obnašanje v situacijah, ko se stvari ne odvijajo tako, kakor bi si želeli vi. Kako se takrat obnašate s partnerjem? Poizkusite najti način, kako se pogovoriti in izogniti kakršnikoli obliki kaznovanja.

4. Kritiziranje in pritoževanje

Če se nad partnerjem stalno pritožujete, ne dosežete nič dobrega. Ob tem se bodo počutili manjvredne, nespoštovane, neljubljene in zna se zgoditi, da bodo popolnoma izgubili lastno predstavo o tem, kdo so. Vaše kritike jih bodo začele definirati in zaradi tega bodo njihove "slabe" lastnosti postale še toliko bolj izrazite. Problemi se bodo tako samo večali in vse bolj bosta oddaljena. 

To absolutno ne pomeni, da morate zadržati zase vse, kar vas na partnerju moti. Le poizkusite mu to povedati na čim bolj spoštljiv in ljubeč način. Poleg tega pa ne pozabite partnerja redno hvaliti in izpostavljati vse, kar vam je na njemu všeč. 

5. Urejanje doma brez predhodnega dogovora

Če živite skupaj s partnerjem, je prav, da sta v gospodinjstvu enakopravna. Vse odločitve glede urejanja doma sprejmite skupaj. To velja za praktično vse; menjavo pohištva, pleskanje sten, metanje stvari stran, spreminjanje postavitve... Če to počnete, brez, da se prej dogovorite s partnerjem, se ta lahko počuti neupoštevanega, nespoštovanega in neslišanega. Tudi, če je osebi vseeno za to, kako bo izgledal vajin dom, mu lahko vsaj omenite, kaj bi si želeli narediti, predno se lotite dela. 

Vsak odnos je drugačen in seveda je najpomembnejše, da poiščete dinamiko, ki ustreza vama. A vseeno bodite pozorni na ta dejanja in opazujte, kako vplivajo na vaš odnos. Opazujte tudi, kaj se z vašim odnosom zgodi, ko ta dejanja ozavestite in začnete delati drugače. Zagotovo se boste s partnerjem še bolj povezali in zbližali.

vir: powerofpositivity.com