5 načinov, kako alkohol uničuje odnose

Poglejmo si, kako lahko prekomerno uživanje alkohola uniči odnose. 

5 načinov, kako alkohol uničuje odnose (foto: profimedia) profimedia
10. 5. 2022

Alkohol je odličen način za bežanje pred seboj ter pred odgovornostmi. Prav tako pa je lahko tudi odličen uničevalec odnosov.

Partnerske zveze običajno končamo zaradi nezmožnosti skupnega razvoja. 

Če je eden od partnerjeva veliko časa nepriseben in pod vplivom alkohola, se torej ne more razvijati naprej, saj ga pogosto omamljanje blokira na poti razvoja. Če se en član v parnerstvu ne razvija več, je konec zveze praktično neizogiben. 

Poglejmo si 5 očitnih načinov, kako prekomerno uživanje alkohola uničuje odnose. 

1. Prioriteta je alkohol in ne partner

S tem, ko nekdo izbere alkohol, zavrne partnerja, ki se bo nato počutil odrinjenega, nevrednega in osamljenega. Zaradi alkoholiziranosti pa zelo težko uvidimo potrebe in želje drugega. Težko bomo takrat sočutni do sočloveka ali opazili, da nekdo trpi. Odvisnost je bolezen uma z razlogom - saj ga popolnoma prevzame in preuredi njegove prioritete. Tudi najbolj globolka in močna ljubezen lahko izpuhti zaradi prepogostega izkoriščevanja alkohola. 

Ste kdaj pozabili na dogovor s partnerjem, ker ste bili opiti? Raje preživite noč za šankom kot v postelji z ljubljeno osebo? Ste večkrat preživeli lep dan v postelji in zdravili mačka, namesto da bi ga preživeli z nekom, ki ga imate radi?

Vam je zdaj jasno, zakaj se nekdo počuti, kot da vam ni pomemben? 

2. Ko ste pod vplivom alkohola, ste drug človek

Ljudje pijejo med drugim tudi zato, da se navidez sprostijo ali zabavajo. Takrat si morda upajo več. Morda niste agresivni, kot nekateri, in ste takrat zgolj veseli. A zavedajte se, da opita iskrenost človeku ne pomeni toliko kot "trezna iskrenost". Naučite se iskrenosti, ko ste trezni. To je edino, kar šteje. V vsakem primeru pa je dejstvo, da ste takrat drug človek. Niste človek, v katerega se je vaš partner zaljubil. On vas ima rad takšnega, kot ste. Ko ste pod vplivom alkohola, se počuti osamljeno, ker tiste osebe ni več. Ker se ne more več obrniti na njo ali se zanesti na njo. In to ga boli. 

3. Zanemarjate hobije, ki ne vključujejo alkohola

Ste včasih počeli več stvari? Sta s partnerjem počela več skupnih aktivnosti, ki so vaju povezovale in poglabljale vajin odnos, sedaj pa tega ni več? Pretirano izkoriščevanje alkohola odvzame željo po drugih aktivnostih, pogosto pa ostanemo tudi brez energije za karkoli drugega. Če nimate energije, da bi šla s partnerjem na sprehod, imate pa energijo, da greste za več ur v gostilno, se ne čudite, če bo vaš partner odšel in si poiskal nekoga, s katerim bo lahko spet delil stvari, ki ga osrečujejo. 

4. Vaše spolno življenje ne blesti

Alkohol vpliva tudi na spolnost. Moški imajo lahko pod vplivom alkohola težave z erekcijo. Ko nekdo leži opit na postelji kot mrtva riba v vonju alkohola, pa to zagotovo nikogar ne privlači. Prav tako pa v opitem stanju ne morate izraziti pristne ljubezni in se popolnoma odpreti ter začutiti pristne povezave s sočlovekom. 

5. Večkrat držite v roki steklenico, kot držite partnerja za roko

Pogoj za zdrav odnos je odprta, iskrena in redna komunikacija s partnerjem. Če ste pod vplivom alkohola, to ni mogoče. Partner začne potiskati čustva in neizrečena besede. Nekega dne bo tudi njegova "flaša polna" in mu bo prekipelo.

Je alkohol res vreden več kot pristni medčloveški odnosi?

Vir: lifehack.org