4 načini, s katerimi lahko razkrijete mojstra MANIPULACIJE

15. 11. 2023
Deli
4 načini, s katerimi lahko razkrijete mojstra MANIPULACIJE (foto: Profimedia)
Profimedia

Z ozaveščanjem teh taktik lahko prepoznate manipulatorja, preden postanete njegova žrtev.

1. Odvračanje pozornosti z nepomembnimi informacijami

Pri romantičnih prevarah in drugih vrstah zavajanj, manipulator žrtev običajno zasuje s preveč podrobnostmi in zgodbo, ki se zdi predobra, da bi bila resnična. Pri tem pride do pojava, ko naše kritično mišljenje preplavi plaz zanimivih, a nepomembnih podrobnosti, ki nas odvrnejo od tistega, kar je zares pomembno.

2. Preizkušanje meja

Mojster manipulacije se v napad ne bo podal na vse ali nič, vendar bo počasi in previdno preizkušal vaše meje ter jih poskušal počasi premikati na način, da tega sploh ne boste opazili. Morda bo vsakič znova na plan privlekel zgodbe o svojih težavah, ki vam jih bo predstavil počasi, eno za drugo, ter s tem skušal pridobiti vaše zaupanje in sočutje, ki ju bo kasneje spreobrnil v svojo korist. Od vas bo začel prositi vedno več.

3. Asertivna prijaznost

Ko oseba pristopi s pretirano prijaznostjo in laskanjem že zelo hitro oz. v začetku vašega odnosa, je to lahko znak prikritih motivov. Naša težnja ob takšnem vedenju je, da spustimo svoje obrambne mehanizme in se osebi odpremo, mojstri manipulacije pa to vidijo kot povabilo za izkoriščanje. Pristna prijaznost je zagotovo dobra vrlina, vendar bodite previdni pri nenormalni meri prijaznosti, ki lahko meji na “bombardiranje z ljubeznijo” (ang. love bombing).

4. Subtilno vzbujanje krivde

Mojstri manupulacije bodo odnos z vami gradili za lastno korist, zato vas bodo velikokrat prosili za usluge in jih hkrati predlagali na način, da se bo zdelo, kot da ste jim primorani pomagati. Če boste njihov predlog zavrnili, se bodo obrnili na mehanizme vzbujanja krivde, da bi vas prisilili v določeno dejanje. Vzbujanje krivde velja za zelo uspešno taktiko v manipulaciji - dokler je ne ozavestite, ji lahko hitro podležete.

Ni se vedno mogoče izogniti temu, da bi se ujeli v past preračunljivih manipulatorjev, vendar nam prepoznavanje njihovih trikov in taktik daje boljše možnosti, da jih premagamo v njihovi igri.

Prirejeno po: psychologytoday.com