5 napotkov, kako postati "duhoven"

Obstaja mnogo definicij, kaj pomeni biti duhoven. Nekateri menijo, da se duhovnost enači s tem, kako globoko se sprejemate in se imate pristno radi, drugi pa, kako močno razumete pomen celosti in vsepovezanosti v vesolju.

5 napotkov, kako postati "duhoven" (foto: profimedia) profimedia
5. 12. 2019

Ne glede na to, kako jemljete definicijo duhovnosti, smo v svojem jedru vsi duhovna bitja ali duše, ki imajo na Zemlji človeško izkušnjo. Vsi smo torej v svoji biti duhovni. Prav vsi… Pa če se zavedate ali ne - ste duhovni.

Biti duhoven in slediti duhovnosti pomeni izbrati življenje, ki je kar se da avtentično, pogumno, iskreno ter pristno. Pomeni sprejemati samega sebe, odkrivati vse skrite kotičke sebe, se razvijati in rasti iz dneva v dan, zavestno se spopadati z izzivi življenja ter sprejemati svojo dušno resnico.

5 napotkov, kako postati "duhoven":

1. Sprejmite samega sebe 

Številne duhovne prakse se osredotočajo le na pozitivno miselno naravnanost in pozitivne vidike, kar je odlično za dvig osebne energije in vibracije, vendar imajo tudi negativna občutenja svojo vlogo in namen - pomagajo nam prepoznavati nasprotja. Srečo spoznavamo preko tega, kar nam povzroča nesrečo ali slabe občutke. Negativne misli nam dajo vpogled v dualnost življenja ter nam dovoljujejo, da spoznamo svoje šibke plati, da jih lahko nato uravnovesimo in pretvorimo v svoje močne in pozitivne plati. Da dosežemo celovitost. Preko tega, kar nam ni všeč, hkrati spoznavamo, kaj nam je všeč in kaj si želimo. Bolj cenimo svetlobo, potem ko smo izkusili temo, zato se ne obremenjujte, če se vam občasno prikradejo negativne misli. Bodite pozitivni, vendar se ne osredotočajte na to, da se za vselej znebite negativnih misli. S tem jim namreč le dovajate moč. V vsakem primeru je bolje, da ste iskrena, pristna različica samih sebe, kot da ste lažni in nepristni. Preko sprejemanja samega sebe pa se avtomatično rodi tudi pozitivna miselna naravnanost. S sprejemanjem samega sebe postajate pozitivno naravnana osebnost, ki k sebi pritegne lepše življenjske izkušnje.

2. Ne jemljite življenja preveč resno

Vsi kdaj pademo v past, ko življenje jemljemo preresno, s tem pa mu hkrati odvzemamo lepoto, moč in svetlobo. (Raz)veselite se! Posameznikova težnja, da življenje jemlje preresno in prestrogo, mu ovira pritok dobrobiti. Seveda ima naš obstoj dušni namen in pomen, veliko vrednost, vendar dvomi, skrbi in stres zagotovo ne pripomorejo k večjem ovrednotenju našega bivanja in poslanstva. Najdite svetlobo v življenju, poskušajte se sprostiti. Življenje je namreč potovanje, zato lahkotno uživajte v njem.

3. Bodite pro-aktivni; če vam nekaj ni všeč, to spremenite

Vsi se znajdemo v življenjskih situacijah, ki nam morda niso všeč, vendar čar se skriva v tem, da imamo tudi moč, da spremenimo stvari in svoje življenje. Če stvari ne moremo spremeniti, lahko spremenimo pogled na njih. Življenje ni zapisano v kamnu, se neprestano spreminja, je fluidno, tekoče in spreminjajoče. Zato morate biti prilagodljivi na življenjske spremembe. Vedite, da imate moč, da spremenite stvari. Prevzemite odgovornost za svoje življenje. Sprva se notranje usmerite in uskladite, potem pa spremembe lažje ustvarjate tudi v zunanjem okolju.

4. Naučite se prepoznati, kaj vam govori vaša duša

Resnica je, da ni težko prepoznati govorico in jezik duše. Naša duša se nam neprestano oglaša preko občutenja sreče, smeha, veselja, miru, ljubezni in splošne povezanosti z vsem. Če se naša duša strinja z našim načinom življenja v fizičnem svetu, se počutimo navdušeni, strastni in energetsko napolnjeni, motivirani in hkrati dušno pomirjeni. Preko občutkov lahko razberemo, s čimer se naša duša strinja in kaj si želi za našo prihodnost. Številni lahko hitro pozabijo smisel življenja, kar je pogosto tisto, kar nas navdihuje, napolnjuje in predvsem - osrečuje. Življenjska pot sestoji iz padcev in vzponov, vendar smo mi tisti, ki dajemo življenju resnično življenje. Veselje je nalezljivo in bolj kot ga čutite, bolj se bodo iz njega ustvarili tudi neverjetni dogodki in trenutki. Veselje pa je tudi energija, ki jo občutijo tudi drugi.

5. Ljubite sebe in občutite povezavo z vesoljem

Vsi smo energija in povezani z vesoljem. Ko razumete, da je vse energija, potem postane povsem smiselno svet »gledati« skozi prizmo energijskih vibracij. Od sebe s svojo avro, mislimi, čustvi in občutenji oddajate specifično energijo, ste pravzaprav vesolje, ki se izraža v človeški obliki. Povedano z drugimi besedami, prasila vesolja vas vodi skozi življenje, z njeno pomočjo pa soustvarjate svoje življenje. Naj bo torej kar se da pristno!

Verjetno ne bo nikoli obstajal način, preko katerega bi lahko povsem jasno dešifrirali pomen duše in dušnega namena ter pomena vsega v življenju, saj se tudi nameni vedno znova razvijajo in rastejo. Živimo v neskončnem vesolju in naša pripadnost ter zavestnost se vedno znova razvija v nove širjave zavesti. Brez da bi vse skupaj analizirali in zašli v iskanje nekakšne definicije duhovnosti, je edini način, kako lahko delovanje energij pojasnimo - z ljubeznijo. Ljubezen je univerzalni jezik, povezovalec, preko sprejemanja samega sebe pa se pristnejše povezujemo s pozitivnimi energijami v nas samih in v vesolju.   

Ljubezen do samega sebe ima ključno vlogo pri duhovnosti in načinu pristopa pri uspešnem ustvarjanju svojega življenja. Pomeni sprevideti, da smo duša v človeškem telesu. Samo-ljubezen pomeni ceniti, kar v resnici smo – ceniti samega sebe, svojo dušo in duha.

Vir: Concious reminder

Preberite si še: