5 nasvetov za popolno prisotnost v danem trenutku

Ljudje preveč svojega časa namenimo preteklosti, zgodbam, ki bi jih že zdavnaj morali pozabiti ali pa nas misli zanesejo v prihodnost in k skrbem, ki jih le ta prinaša. Zanemarimo pa prisotnost v danih trenutkih v sedanjosti, ki bi nam morali biti prioriteta.

5 nasvetov za popolno prisotnost v danem trenutku (foto: Profimedia) Profimedia
18. 4. 2017

Dejstvo, da je tempo vsakdanjega življenja postal hitrejši kot je bil v preteklosti, je neizpodbitno. Ravno zaradi tega se zgodi, da se v vsej zmedi, ki spremlja naše dneve, pozabimo ustaviti, zadihati in sprejeti svojo okolico in dražljaje, ki jih posreduje. Veliko informacij sprejemamo pasivno, npr. prijatelja ne poslušamo pozorno in ob koncu pogovora niti ne vemo, o čem je tekla beseda.

Prisotnost v danem trenutku je izredno pomembna za ohranjanje kakovostnih, pristnih odnosov z ljudmi v naši okolici, za lažje soočanje z ovirami, ki nam zapirajo poti in nenazadnje za boljši odnos do samega sebe.

Sprejemanje trenutka, v katerem ste in njegovo razumevanje, pa lahko dosežete ob pomoči sledečih nasvetov.

1. Začnite dan s hvaležnostjo

Vsako jutro na glas povejte ali pa zabeležite na kos papirja, lahko tudi v dnevnik, tri stvari, za katere ste hvaležni, da so del vašega življenja. Na ta način svojo pozornost usmerite v dobre stvari in dan začnete s pozitivnimi mislimi.

2. Izberite eno stvar in se ji popolnoma prepustite

Ne glede na to, ali je to jutranja skodelica kave, poslušanje dobre skladbe, pogovor z mamo, kratek sprehod, pomembno je, da za tisti čas, ko se ta situacija odvija, odmislite vse drugo. Posvetite se osebi, dejanju, ki vas takrat spremlja.

3. Smejte se!

Najboljši del smejanja je dejstvo, da s tem, ko se smejite nečemu, kar trenutno opazujte, spremljate, vidite, vašo pozornost ujamete v dani trenutek, v katerem ste prisotni.

4. Fotografirajte nekaj, kar pritegne vašo pozornost

Lahko je to pogled na čudovit sončni vzhod, pokrajina, ki vas spremlja na sprehodu, ali skodelica kave ob morju. S tem, ko nekaj preusmeri vašo pozornost, ste postavljeni v vlogo opazovalca in na ta način 'prisiljeni', da se osredotočite na trenutno situacijo.

5. Recite stop in zadihajte

Naši dnevi so na takšen in drugačen način prežeti z rutino, kar pomeni, da določene stvari v dnevu počnemo avtomatsko, brez zavedanja sebe in okolice. Pomembno je, da si vzamete čas, za trenutek odmislite službo in druge opravke ter zaprete oči in globoko dihate. Naj se čas ustavi in naj bo tisti trenutek samo vaš.

huffingtonpost.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri